Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Αχρείαστη η περικοπή στις συντάξεις (βίντεο)

Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Αχρείαστη η περικοπή στις συντάξεις (βίντεο)

… θα πείσουμε τους εταίρους ότι δεν χρειάζεται

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι εξαγγελίες αφορούν τις ελάχιστες ελαφρύνσεις και είναι απόλυτα εφικτές. Τόνισε δε με έμφαση σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε για τις χθεσινές εξαγγελίες του από το βήμα της 83ης ΔΕΘ: «Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό».

Για τις συντάξεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηλε στο ζήτημα των συντάξεων, σημειώνοντας ότι «έχουμε σημαντικές πιθανότητες να άρουμε την περικοπή, θα πείσουμε τους εταίρους ότι δεν χρειάζεται».

Αύξηση του κατώτατου μισθού

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα υπάρξει εξαντλητικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, πόρισμα από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια απόφαση της Υπουργού Εργασίας. Παρόμοια πολιτική ακολούθησε η Πορτογαλία, με οφέλη για την οικονομία.

Η φορολογία των επιχειρήσεων μειώνεται σταδιακά ενώ η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους θα καλύψει την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Η διαφωνία που υπάρχει με μέρος του ΣΕΒ είναι ιδεολογικού χαρακτήρα. Ένω σχολίασε και την

Για τις αποδόσεις των ομολόγων

Απορρίπτοντας την εκτίμηση πως η περαιτέρω επιδείνωση του spread την εβδομάδα που πέρασε οφείλεται στο κλίμα παροχών που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε: «Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 να μην απασχολεί αν οι αγορές βρίσκονται στην “κατάλληλη στιγμή”». «Χτίσαμε “μαξιλάρι” ρευστότητας που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για 2,5 χρόνια». «Αν δεν είχαμε χτίσει το “μαξιλάρι” ρευστότητας, σήμερα θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτό που εύχεται η αντιπολίτευση, σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο». και συνέχισε,

Έχουμε καθαρό «διάδρομο» πληρωμών του χρέους μέχρι το 2032 & μπορούμε να πούμε ότι πλέον καθίσταται βιώσιμο. Αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης -οι οποίοι αναβαθμίζουν συνεχώς την ελληνική οικονομία- και το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ολο το πακέτο ελαφρύνσεων Τσίπρα από τη ΔΕΘ


Έχουμε καθαρό «διάδρομο» πληρωμών του χρέους μέχρι το 2032 & μπορούμε να πούμε ότι πλέον καθίσταται βιώσιμο. Αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης -οι οποίοι αναβαθμίζουν συνεχώς την ελληνική οικονομία- και το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα «stress tests» του προηγούμενου διαστήματος και τώρα πρέπει να δούμε, όχι πως θα τις διευκολύνουμε τεχνητά, αλλά πως οι τράπεζες θα διευκολύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Πως θα παίξουν ξανά τον πραγματικό ρόλο τους στηρίζοντας την οικονομία.

Αφορολόγητο και ενισχυμένη εποπτεία

Σαφής ο Αλέξης Τσίπρας για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει και αυτό το μέτρο της μείωση του αφορολόγητου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάθε πράγμα στον καιρό του».

«Φυσικά και θα έρθουν οι θεσμοί, όπως και σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα. Εμείς θα συζητάμε λίγο πιο τακτικά μαζί τους, γιατί οι άλλες χώρες δεν έχουν χρέος 180% του ΑΕΠ». Με τον τρόπο αυτόν ερμήνευσε ο κ. Τσίπρας το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο -σημειωτέον- εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε χώρα της Ευρωζώνης, που βγήκε από πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για τη νομοθέτηση των εξαγγελθεισών μέτρων, είπε πως προκειμένου να εφαρμοστούν από 1/1/2019 θα ψηφιστούν μέχρι τέλους του 2018 . Εξαίρεση,αποτελεί ο ΕΝΦΙΑ γιατί «δεν θέλουμε μόνο σταδιακή μείωση, αλλά δομική αλλαγή του». «Ο σχεδιασμός για την ΕΝΦΙΑ είναι να μην είναι ένα λαϊκό χαράτσι, αλλά να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Για τις επερχόμενες εκλογές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο «dna» του το διάλογο. Συζητάμε με πολιτικές δυνάμεις και της κεντροαριστεράς, όπως κάνουμε άλλωστε και σε επίπεδο ΕΕ. Δεν θα αλλοιώσουμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με την ηγεσία της ΝΔ που είναι ακραία νεοφιλελεύθερη & ακραία δεξιά» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Είμαστε ανοικτοί να στηρίξουμε πρόσωπα και από το χώρο της κεντροαριστεράς ή και έντιμους και ικανούς ανθρώπους από το κέντρο και την κεντροδεξιά. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΠΕ θα πάρει τις τελικές αποφάσεις».

Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, «θα στηρίξουμε πρόσωπα και δυνάμεις που έχουν αποδείξει με τη δράση τους ότι έχουν το χαρακτηριστικό της εντιμότητας και όσους έχουν δώσει μάχες για την ενίσχυση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, απέναντι σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα».

Σκοπιανό & Αλβανία

Κανείς δεν πρέπει να παίζει με την πατριωτική ευαισθησία των πολιτών. Η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο στη Μακεδονία να γίνει ατμομηχανή της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια.

«Τα προηγούμενα χρόνια στην ΠΓΔΜ είχαμε έναν εθνικιστή που ήθελε να κλέβει στην ιστορία του ελληνικού λαού και όταν εξελέγη μια κυβέρνηση που ήταν ανοιχτή στο διάλογο, σπεύσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η συμφωνία των Πρεσπών, θα δώσει ώθηση στη Θεσσαλονίκη και με αυτή «κατοχυρώνεται πλήρως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός».

Για την στάση του Π. Καμμένου σχολίασε χαρακτηριστικά: «Όμως η λύση που θέλει ο Π. Καμμένος δεν θα ήταν ποτέ εφικτή, με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς, όσο κι αν όλοι τη θέλαμε. Έχουμε σήμερα λύση που δίνει μια προοπτική σημαντική για τη χώρα, ας μη λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πάντως ότι ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας», ενώ επικριτικά σχολίασε και την στάση του κ. Μητσοτάκη λέγοντας: «τζάμπα μαγκιά να λέει ο κ. Μητσοτάκης στο εξωτερικό πως εμείς δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία, αλλά θα την εφαρμόσουμε».

Για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ σχολίασε πως πρώτα «πρέπει να υλοποιηθούν δεσμεύσεις που αφορούν σε θέματα όπως οι θαλάσσιες ζώνες, τα σχολικά εγχειρίδια, τα ελληνικά κοιμητήρια ενώ κρίσιμο είναι το θέμα των δικαιωμάτων της μειονότητας. Η Ελλάδα έχει κάνει την επιλογή να είναι παράγοντας επίλυσης προβλημάτων στη γεωγραφική της περιοχή, προκειμένου να ενισχύεται ο γεωπολιτικός της ρόλος. Οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία είναι δύσκολες, όμως είναι σε καλό επίπεδο».

Φωτο: twitter.com/primeministergr


Σχολιάστε εδώ
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!