Η εξαπάτηση των συνταξιούχων συνεχίζεται ακάθεκτη

Της
ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ
Υπεύθυνης Γραφείου Τύπου
της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ)


Το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της τραγωδίας στο Μάτι και της εκατόμβης των θυμάτων, γεγονότα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, «θυσιάστηκαν» άλλα θέματα που απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Το σπουδαιότερο είναι το θέμα των συ­ντάξεων και η αναμενόμενη επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ από τις επικουρικές συντάξεις που θα καταβαλλόταν σε χιλιάδες συνταξιούχους με τις συντάξεις του Αυγούστου, στα τέλη Ιουλίου.

Αυτό δεν συνέβη, παρά μόνο σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων και οι όποιες επιστροφές αποδόθηκαν εντελώς αυθαίρετα.

Η κυβέρνηση ούτε καν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει, ως όφειλε στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου, τους ενδιαφερόμενους για τον λόγο για τον οποίο πήρανε ή δεν πήρανε (!) συγκεκριμένα ποσά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (από τα μέσα Μαΐου του 2016) δεν κοινοποιού­νται ενημερωτικά σημειώματα προς τους συνταξιούχους. Οι δικαιούχοι δεν γνωρίζουν ποιο είναι το ακριβές ποσό των συντάξεών τους. Από τα 900 εκατ. ευρώ, με βάση την αντικειμενική εφαρμογή του νόμου, που έπρεπε να επιστρέψουν στους συνταξιούχους, λόγω παράνομων παρακρατήσεων του ΑΚΑΓΕ, είχαν υποσχεθεί ότι θα επέστρεφαν περίπου 50 εκατ. ευρώ και τελικά επιστράφηκαν περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, δηλαδή, σκοπίμως, δεν εφαρμόζει ούτε καν τον νόμο τον οποίο η ίδια έχει ψηφίσει, προσπαθώντας να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα «ματωμένα» πλεονάσματα για να διαπραγματευθεί με τους δανειστές. Για να το πετύχει αυτό επιχειρεί σωρεία παρανομιών.

Αρχικά, για τις συνταξιοδοτικές πράξεις, οι οποίες εκδίδονται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και δύο χρόνια) από την αίτηση, δεν καταβάλλεται το σύνολο του ποσού παρά μόνο η τρέχουσα σύνταξη, παραπέμποντας την καταβολή των αναδρομικών στο μέλλον!

Έπειτα, ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων, ο οποίος έπρεπε να έχει κοινοποιηθεί στους συνταξιούχους έως 30 Σεπτέμβρη 2017, δεν έχει κοινοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Έτσι, είναι άγνωστο το τελικό ποσό των περικοπών. Έτσι, παραβιάζουν και παρακάμπτουν τον νόμο που οι ίδιοι ψηφίσαν (ν. 4317/2016), που προβλέπει τις προσωπικές διαφορές επί των οποίων θα μπορούσε να κάνει ένσταση ο συνταξιούχος.
Προχωρούν λοιπόν στην υλοποίηση του νόμου Αχτσιόγλου (ν. 4472/2017), που προβλέπει την απευθείας μείωση 18% των συντάξιμων αποδοχών. Γεγονός που συνεπάγεται ότι ο συνταξιούχους θα πληροφορηθεί τη νέα του σύνταξη τον Δεκέμβρη του 2018!

Επίσης, δεν υπολογίζεται παράνομα η προσθήκη των εισφορών του 13ου και 14ου μισθού. Αν υπολογιζόταν, τότε θα επέφεραν αύξηση συντάξιμων αποδοχών και μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις οριζόντιες περικοπές για να πετύχει τα ποσά που θέλει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν ενημερώνει τους ασφαλισμένους για τις νέες συντάξιμες αποδοχές.

Οι ψεύτικες υποσχέσεις για μη περικοπή (ή περικοπή σε δόσεις, που είναι το ίδιο) αποτελούν ξεκάθαρη και σκόπιμη εξαπάτηση των συνταξιούχων.


Σχολιάστε εδώ