Φώφη: Η προοδευτική παράταξη είμαστε εμείς

Φώφη: Η προοδευτική παράταξη είμαστε εμείς

Κλειστές οι πόρτες του Κινήματος Αλλαγής

-Με σημαία την «3η Σεπτέμβρη»

Ανάσα στην Κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δίνει ο ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα καθώς δεν μπόρεσε να περιχαρακώσει πολιτικά και στελεχιακά τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι του κύριου όγκου των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς αλλά και του νέου πολιτικού φορέα.

Τις ίδιες ώρες το ΠΑΣΟΚ κάνει τη δική του κίνηση για να προσεγγίσει εκ νέου τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ με τη σημαντική εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει πλέον η ηγεσία στην προβολή του συνθήματος «η προοδευτική δημοκρατική παράταξη είμαστε εμείς», σε μια προσπάθεια να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ανησυχούν καθόλου για τα πολυδιαφημισμένα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά, ούτε καν για την περιβόητη αμφίπλευρη διεύρυνση που διαφήμισε η κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό.

Εκτιμούν δε πως κάηκαν τα όποια χαρτιά ήθελε να παίξει ο κ. Τσίπρας για την κεντροαριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και τα ανοίγματα προς αυτόν τον χώρο. Η αλήθεια είναι πως αρχικά στο ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ αισθάνθηκαν πίεση με την πλειάδα των ονομάτων που κυκλοφόρησε για τον ανασχηματισμό, ειδικά με πρόσωπα που είχαν περάσει από κυβερνητικές θέσεις επί ΠΑΣΟΚ.

Και τούτο παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις για κάθε πρόσωπο, αφού και μόνο η δυναμική που μπορεί να προσέδιδε στον ΣΥΡΙΖΑ η ενσωμάτωση σε κυβερνητικά πόστα πέντε ή και έξι πρώην στελεχών με κυβερνητική θητεία στο ΠΑΣΟΚ (και μάλιστα από όλο το φάσμα απόψεων), όπως π.χ., της Λούκας Κατσέλη, του Στέφανου Τζουμάκα, του Γιάννη Ραγκούση, του Χάρη Παμπούκη, του Σταύρου Μπένου, της Μαριλίζας Ξενογιανακοπούλου κ.ά., δημιουργούσε άγχος στη Χαριλάου Τρικούπη, που φοβόταν πως έτσι ο κ. Τσίπρας θα περιχαράκωνε όσο μπορούσε τον χώρο και θα πλαγιοκοπούσε ό,τι είχε απομείνει από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

Η συμμετοχή της Μαριλίζας Ξενογιανακοπούλου στην κυβέρνηση είχε προεξοφληθεί από τον προηγούμενο ανασχηματισμό. Όσον αφορά τη Μυρσίνη Ζορμπά, εκτιμούν πως αν και είναι μία σοβαρή προσωπικότητα, η επιρροή της στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς είναι ανύπαρκτη.

Συνεχίζουμε στις αρχές της «3ης Σεπτέμβρη»
Πάντως το ΠΑΣΟΚ στρέφεται και πάλι στις μεγάλες δεξαμενές των πρώην ψηφοφόρων του. Μάλιστα κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη και στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά θα έχουν οι αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, τη ζωή, το έργο του, την πολιτική του διαδρομή αλλά και τις μεγάλες αλλαγές που επέφεραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Ωστόσο πολλά έμπειρα και παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι δυσαρεστημένα με τις επιλογές των ομιλητών στα πάνελ της εκδήλωσης, καθώς δεν θα συμμετάσχουν σε αυτά ιστορικά στελέχη, ενώ πολλοί από τους ομιλητές δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, την πολιτική και τις μεγάλες επιλογές του.

Η Φώφη Γεννηματά στην κεντρική παρέμβασή της αναμένεται να αναφερθεί στη μεγάλη διαδρομή της δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης, που ένωσε τους Έλληνες, έφερε την αξιοπρέπεια στη ζωή των μη προνομιούχων, κατοχύρωσε και διεύρυνε τους δημοκρατικούς θεσμούς, αγωνίστηκε για την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο.

«Οι αρχές μας, οι αξίες μας, όπως τις περιέγραψε η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη με το τρίπτυχο Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση, συσπείρωσαν και ένωσαν τους πολίτες», αναμένεται να επισημάνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα αναφερθεί στο πόσο επίκαιρες είναι και σήμερα αυτές οι αρχές και αξίες και στο ότι αποτελούν την ιδεολογική βάση, την παρακαταθήκη για τις πολιτικές μας επιλογές του σήμερα, χαράσσουν την πορεία μας προς το μέλλον.

«Αντλώντας διδάγματα από το παρελθόν, εξελισσόμαστε και ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του σήμερα και του αύριο του λαού μας.

Με νέα πρόσωπα, στόχους, προτεραιότητες, αλλά πάντα με τη βασική αρχή ότι αυτή η παράταξη ‘‘γεννήθηκε’’ για να προσφέρει στον λαό και στον τόπο», αναμένεται να πει.
Το ΠΑΣΟΚ, κατά την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, ήταν και είναι ο βασικός κορμός της δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης. Πρωταγωνιστεί και σήμερα στη γέννηση του καινούργιου, μέσα από το Κίνημα Αλλαγής.

Η κ. Γεννηματά διαμηνύει δε σε όλους τους τόνους πως «όλοι μαζί συγκροτούμε τη μεγάλη, δημοκρατική-προοδευτική παράταξη, που πρωταγωνιστεί ξανά και εγγυάται την προοδευτική διακυβέρνηση που χρειάζεται η Ελλάδα.

Αυτή είναι η σταθερή απόφαση και προτεραιότητά μας».

Το πρόγραμμα

Η κεντρική εκδήλωση για την 44η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με θέμα «Οι αξίες και οι αρχές του ΠΑΣΟΚ ζωντανή παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον».

Η εκδήλωση ξεκινάει στις 18.30 με τρεις παράλληλες θεματικές συζητήσεις και θα κλείσει με την κεντρική ομιλία της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, στις 20.00. Οι θεματικές θα είναι οι εξής:

1η: Ο Πατριωτισμός σήμερα

Ομιλητές:
Βγόντζας Αντώνης, Βούλγαρης Γιάννης, Ιωακειμίδης Παναγιώτης και Χριστοδουλάκης Μανώλης.

2η: Δημοκρατικοί Θεσμοί

Ομιλητές:
Κανελλόπουλος Νίκος, Κοντιάδης Ξενοφών, Μποτόπουλος Κώστας και Χρηστίδης Παύλος.

3η: Κοινωνική Δικαιοσύνη και Συνοχή

Ομιλητές:
Αμίτσης Γαβριήλ, Αλεβίζου Ανδριάνα, Κεγκέρογλου Βασίλης και Τσακλόγλου Παναγιώτης.


Σχολιάστε εδώ