Μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Champions League η ΑΕΚ

Μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Champions League η ΑΕΚ

Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από την Μπενφίκα αφήνει την ΑΕΚ μοναδική εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Champions League και αυξάνει ακόμη περισσότερο τα έσοδά της. Πιο συγκεκριμένα, η «Ένωση» θα εισπράξει ένα ποσό περίπου 5 εκατ. ευρώ από το market pool της UEFA (το ακριβές ποσό θα υπολογιστεί στο τέλος της σεζόν), ποσό που θα μοιραζόταν με τον ΠΑΟΚ εφόσον περνούσε κι αυτός στους ομίλους, με τους «κιτρινόμαυρους» να παίρνουν το 55%. Πλέον όμως όλο αυτό το ποσό θα μπει στα ταμεία της ΑΕΚ.

Υπενθυμίζεται πως με την πρόκριση στους ομίλους η ΑΕΚ εξασφαλίζει αυτομάτως 15,25 εκατ. ευρώ, ενώ εκεί κάθε νίκη φέρνει πριμ 2,7 εκατ. ευρώ και κάθε ισοπαλία 900.000 ευρώ. Φυσικά ενδεχόμενη παρουσία στα νοκ άουτ συνεπάγεται ακόμη πιο πολύ «χρυσάφι». 9,5 εκατ. ευρώ οι ομάδες που θα φτάσουν στους «16», 10,5 εκατ. για τα προημιτελικά, 12 εκατ. για τα ημιτελικά και 15 για την πρόκριση στον τελικό, με τον νικητή να εισπράττει επιπλέον 4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ΑΕΚ θα εισπράξει κι ένα ποσό βάσει της κατάταξης των ομάδων του Champions League από το δεκαετές ranking.

Η «Ένωση», πληρώνοντας τα χρόνια που έλειψε από το υψηλό επίπεδο, είναι τελευταία (32η) στη σχετική λίστα κι έτσι θα εισπράξει 1.108.000 ευρώ. Συνεπώς η ΑΕΚ έχει εγγυημένα 16.358.000 ευρώ στα ταμεία της ήδη, ενώ το ποσό αυτό θα αυξηθεί αρκετά από τα χρήματα του market pool και μπορεί να εκτοξευτεί αν έχει καλά αποτελέσματα στους αγώνες της.

Από την άλλη, μετά τον αποκλεισμό από την Μπενφίκα, οι Θεσσαλονικείς δεν θα έχουν αντίστοιχα έσοδα, αλλά αυτά που προσδοκούν από το Europa League δεν είναι αμελητέα. Θα εισπράξουν ως πριμ «παρηγοριάς» 5 εκατ. ευρώ και θα μεταφερθούν στους ομίλους του Europa League. Κατά τα άλλα, προβλέπεται ένα επιπλέον φιξ ποσό 2,92 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή στα γκρουπ, ενώ εκεί κάθε νίκη πριμοδοτείται με 1 εκατ. και κάθε ισοπαλία με 500.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η πρόκριση στους «32» φέρνει πριμ 500.000 ευρώ, στους «16» 1,1 εκατ., στους «8» 1,5 εκατ., στα ημιτελικά 2,4 εκατ. ευρώ και 4,5 εκατ. για τη συμμετοχή στον τελικό, με έξτρα 4 εκατ. για τον νικητή του τροπαίου.

Την ίδια στιγμή, ο ΠΑΟΚ θα προσδοκά και ένα ποσό από το market pool του Europa League. Αν ο ΠΑΟΚ είχε περάσει στους ομίλους του Champions League θα είχε εξασφαλίσει 15,25 εκατ. ευρώ, ένα επιπλέον σημαντικό ποσό βάσει της κατάταξης που θα βρισκόταν στο δεκαετές ranking της UEFA μεταξύ των 32 ομάδων των ομίλων, ενώ θα μοιραζόταν και τα χρήματα του market pool με την ΑΕΚ, εισπράττοντας το 45% από τα περίπου 5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα (το ακριβές ποσό θα γίνει γνωστό προς το τέλος της σεζόν).


Σχολιάστε εδώ