Αλ. Τσίπρας: Η προσπάθεια της χώρας δεν ολοκληρώθηκε με την έξοδο από τα μνημόνια

Αλ. Τσίπρας: Η προσπάθεια της χώρας δεν ολοκληρώθηκε με την έξοδο από τα μνημόνια

Στον «ιδιαίτερο συμβολισμό» της φετινής ΔΕΘ, η οποία – όπως είπε – θα είναι η πρώτη μετά από οκτώ χρόνια όπου Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα παρουσιάσει «το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης», εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψή του με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η φετινή ΔΕΘ θα είναι η μεγαλύτερη της εικοσαετίας και είναι επίσης μοναδική, αφού είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά το τέλος των μνημονίων και τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τόνισε ότι με αυτή τη συμφωνία, διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, μέσα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης «που συναποφασίζουμε με τους εταίρους μας και έχοντας ως κύριο άξονα την ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι, καθώς πλέον διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του χρέους και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ξεκίνησαν τις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, ανοίγει ο δρόμος για ασφαλή επιστροφή στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η προσπάθεια της χώρας δεν ολοκληρώθηκε με την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. «Το γεγονός ότι σε τρία χρόνια διορθώσαμε παθογένειες δεκαετιών δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες μεταρρυθμίσεις να γίνουν, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους φορείς ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει τη «δίκαιη ανάπτυξη», διαμόρφωσε την «εθνική αναπτυξιακή στρατηγική», που συνοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Τόνισε ακόμη, ότι για πρώτη φορά, υπάρχει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τις δικές μας κοινωνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες, που κατευθύνει και εναρμονίζει τις εθνικές προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί η δίκαιη ανάπτυξη».

«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ο ‘φτωχός συγγενής’ της πρωτεύουσας»

Ως προς τη βόρεια Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι εκεί βρίσκεται ο παραγωγικός κορμός της χώρας, σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, η μεταποίηση, τα logistics και οι οικονομικές σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων. Επισήμανε ακόμη ότι ο ανασχηματισμός που έγινε αυτή την εβδομάδα έφερε στην κυβέρνηση περισσότερους υπουργούς και υφυπουργούς από τη βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τις απόψεις των τοπικών, συλλογικών και παραγωγικών φορέων, γεγονός που αποτυπώνεται στα 14 διαφορετικά περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη μεγάλη προσπάθειά της να συνομιλήσει από κοντά με όλες τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις πριν διαμορφώσει την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική.

Από την πλευρά τους, οι φορείς σημείωσαν ότι ελπίζουν ότι η ΔΕΘ θα είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και τόνισαν ότι είναι εξόχως σημαντικό το έργο της ανάπλασης της πόλης. Δήλωσαν, ακόμη, έτοιμοι για μια νέα εποχή για την Έκθεση.

AΝΑΛΥΤΙΚΑ στο naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ