Ομόφωνα ψηφίστηκε η έγκριση της μελέτης για την ανάπλαση του Μικρολίμανου στη συνεδρίαση του ΔΣ Πειραιά

Ομόφωνα ψηφίστηκε η έγκριση της μελέτης για την ανάπλαση του Μικρολίμανου στη συνεδρίαση του ΔΣ Πειραιά

Ομόφωνα ψηφίστηκε, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η έγκριση της μελέτης του έργου: «Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Ακτής Κουμουνδούρου (ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ)».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην εισήγησή του στο Σώμα τόνισε χαρακτηριστικά ότι λύνεται μία παθογένεια δεκαετιών στην πόλη.

Επεσήμανε πως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Μικρολίμανου, είναι ένα εμβληματικό έργο, που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής προς το καλύτερο και θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης μας.

«Όταν αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή τον Σεπτέμβριο του 2014, υπήρχε τελεσίδικη  δικαστική απόφαση για την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών στο Μικρολίμανο, μέχρι τέλος του ίδιου έτους ενώ δεν υπήρχε και καμία μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής. Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε να διεκδικούμε παρατάσεις για το θέμα των κατεδαφίσεων με τροπολογίες στη Βουλή, ώστε να προστατεύσουμε  τις επιχειρήσεις και τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτές και να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να παρουσιαστεί το συντομότερο δυνατό μια ολοκληρωμένη μελέτη», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει τα τέσσερα τελευταία χρόνια, σχετικά με το Μικρολίμανο, επισημαίνοντας: «οι διαδικασίες είναι τόσο χρονοβόρες που φτάσαμε να μιλάμε ουσιαστικά μετά από 4 χρόνια, για τη  δημοπράτηση. Θυμίζω, βεβαίως, ότι έκανε να συνεδριάσει 13 μήνες η Επιτροπή Αιγιαλού  και άλλους 12 και πλέον μήνες να βγει το ΦΕΚ. Είναι γνωστές οι  καθυστερήσεις που υπάρχουν από την κεντρική διοίκηση που μας ξεπερνούν ως Δήμο».

Ωστόσο, ο κ. Μώραλης τόνισε την σημαντικότητα της ψήφισης  του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να προχωρήσει το έργο, εφόσον έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες. «Η μελέτη είναι ολοκληρωμένη. Έχει περάσει Αρχιτεκτονική Επιτροπή και από τις αρμόδιες επιτροπές. Εφόσον ψηφιστεί σήμερα  η σκοπιμότητα της μελέτης, θα κάνουμε Προγραμματική με την Περιφέρεια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, Ελεγκτικό Συνέδριο και Δημοπράτηση μέχρι τον Δεκέμβριο».

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Πειραιά σημείωσε τις θετικές προοπτικές του επικείμενου έργου, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την ανάγκη υλοποίησής του, καθώς και για την επίσπευση των ενεργειών, για να ξεκινήσει το έργο.

Ο κ. Μώραλης τόνισε την αλλαγή που θα φέρει στην περιοχή του Μικρολίμανου το έργο της Ανάπλασης. «Είναι μία ωραία ανάπλαση, που φιλοδοξούμε να αλλάξει την περιοχή. Στόχος μας είναι να  επικρατήσει η νομιμότητα και να μπορέσει το Μικρολίμανο ως μία από τις πιο ωραίες περιοχές της Αττικής αλλά και της χώρας, να γίνει πλέον επισκέψιμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φιλοδοξία της Δημοτικής Αρχής είναι  η ανάπλαση της περιοχής σε ένα καθορισμένο νομικό πλαίσιο,  με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι το τοπίο θα αλλάξει και με το κομμάτι ανάπλασης από την Ακτή Δηλαβέρη έως το ΣΕΦ, το οποίο είναι προγραμματισμένο  για τη νέα θητεία της Δημοτικής Αρχής, όποια και αν είναι.

«Θα αλλάξει όλο το τοπίο και θα κάνει την περιοχή επισκέψιμη και θεωρώ και τις επιχειρήσεις πιο ισχυρές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης.

Στη συνέχεια, ο κ. Μώραλης εξήγησε ότι  για τον τρόπο λειτουργίας του Μικρολίμανου, με τη νέα του μορφή, θα περάσει κανονισμός από το Δημοτικό Συμβούλιο, με όλες τις λεπτομέρειες.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ομορφιά του μοναδικού αυτού τοπίου, με σεβασμό στο περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο Δήμαρχος Πειραιά.

Τέλος ο κ. Μώραλης ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη και την Περιφέρεια Αττικής για τη συνεργασία.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση παρουσιάστηκε στο Σώμα αναλυτικά η μελέτη και είχαν την ευκαιρία οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να κάνουν ερωτήσεις  επί του θέματος και να τους λυθεί κάθε απορία σχετικά με τη μελέτη.

“Μελέτη Αστικής Ανάπλασης περιοχής Μικρολίμανου”

Η ανάπλαση στο Μικρολίμανο συνιστά μια στρατηγική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας, επιφάνειας 15.600τ.μ., όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά και για την Αττική ευρύτερα καθώς μέσα από την προτεινόμενη ανάπλαση αναζωογονείται και ενεργοποιείται το παράκτιο μέτωπο της πόλης ως ένας δυναμικός πόλος υπερτοπικής σημασίας αλλά και ως διεθνής τουριστικός προορισμός.

Η περιοχή του Μικρολίμανου, αποτελεί κατάληξη του λόφου της Καστέλας, μία «προκυμαία» ανάμεσα στο Πασαλιμάνι και το Ν. Φάληρο, βορειοανατολικά της Πειραϊκής χερσονήσου με θέα την είσοδο του Σαρωνικού Κόλπου η οποία κατά την αρχαιότητα, χαρακτηριζόταν πολεμικός λιμένας της αρχαίας Αθήνας.

Με το πέρασμα των αιώνων και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αποτέλεσε καταφύγιο για τους αλιείς της περιοχής. Από την δεκαετία του 1950 και έπειτα ο γραφικός φυσικός λιμένας του Τουρκολίμανου μετατρέπεται σε διεθνή κοσμοπολίτικο προορισμό ψυχαγωγίας εξαιτίας της γραφικότητας του αλλά και της δυνατότητας πρόσβασης από θαλάσσης σκαφών αναψυχής, ιστιοφόρων κλπ. Το απομονωμένο μικρό λιμάνι και η κολυμβητική ακτή, μετατράπηκαν σταδιακά σε οργανωμένο πόλο εστίασης-αναψυχής, σε σημείο αναφοράς και τουριστικό πόλο έλξης μητροπολιτικού επιπέδου, συγκεντρώνοντας μια σειρά καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εστίασης – αναψυχής (εστιατόρια, καφετέριες, μεζεδοπωλεία, μπαρ κλπ.) τα οποία αναπτύσσονται, κατά κύριο λόγο υπαίθρια, εκατέρωθεν της οδού Ακτής Κουμουνδούρου.

Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Πειραιά:

Η παρέμβαση που επιχειρεί ο Δήμος Πειραιά μέσα από την αστική ανάπλαση της περιοχής, γίνεται με σκοπό την αναβάθμισή της η οποία κρίθηκε απαραίτητη τόσο γιατί αξιολογήθηκε απολύτως αναγκαία η απομάκρυνση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων εστίασης παρά την ακτή (έχουν εκδοθεί οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις) όσο και για λόγους αντιμετώπισης των καταγεγραμμένων αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων της. Ενα από τα πλεον επειγοντα ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει η σημερινή Δημοτική Αρχή όταν ανελαβε το Σεπτέμβριο του 2014 ήταν η εκτέλεση των οριστικών πρωτόκολλων κατεδάφισης με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις μεχρι 31/12/2014.Με συνεχεις αναβολές μεσω τροπολογιών έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν προωθηθεί από τον Δήμο Πειραιά σειρά πρωτοβουλιών για την θεσμική κατοχύρωση και την δημιουργία προϋποθέσεων για την υλοποίηση του έργου της αστικής ανάπλασης. Ειδικότερα:

• Προωθήθηκε, σε συνεργασία με την Δ/νση Υπηρεσίας Δόμησης & ΓΣΠ – Τμήμα Τοπογραφικού & ΓΣΠ (Τομέας Α), η τροποποίηση του αιγιαλού με την εκπόνηση της μελέτης “Προμελέτη πολεοδομικής τεκμηρίωσης για τον επανακαθορισμό γραμμής αιγιαλού και παραλίας στο Μικρολίμανο, από τον ΝΑΣ έως τον Ναυτικό Όμιλο (Ακτή Κουμουνδούρου)” η οποία οδήγησε στον επανακαθορισμό της οριογραμμής παραλίας με βάση την υπ’ αρίθμ. 88609/6342 απόφαση του Γεν. Γρ. Απ. Διοίκ. (ΦΕΚ 413/Δ/12.12.2016).

• Με την υπ’ αριθ. 365/1-6-2017 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πειραιά, επελέγη το Σενάριο και οι γενικοί όροι για την ανάπλαση της περιοχής.

• Προωθήθηκαν οι διαδικασίες τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στην Ακτή Κουμουνδούρου με την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Στη συνέχεια, με την από 22.9.2017 εισήγηση της Δ/νσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ, προωθήθηκε το θέμα προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) το οποίο με την 73η/27.9.2017 πράξη γνωμοδότησε θετικά.  

• Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής.

Μετά από καθυστέρηση 13 μηνών από την Επιτροπη Αιγιαλου,ο Δήμος Πειραιά, ολοκληρωσε το συντομοτερο δυνατο  τη μελέτη εφαρμογής, η οποία εγκρίθηκε από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά. Στη συνέχεια προχωρούν οι διαδικασίες προγραμματικής. Με την ολοκλήρωση της προγραμματικής και μετά από τις προβλεπόμενες εγκρίσεις, προχωράει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου.

Με την προτεινόμενη παρέμβαση απελευθερώνεται η Ζώνη Παραλίας από τις αυθαίρετες κατασκευές και μετατρέπεται σε ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο περιπάτου. Οι οδοί Ακτή Κουμουνδούρου και Ναυρχ. Βότση μετατρέπονται σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας. Η ανάπλαση οργανώνει την περιοχή σε λειτουργικές ζώνες οι οποίες καθορίζονται με διαφορετικά υλικά κατασκευής με κριτήριο την υψηλή αντοχή και αισθητική τους.

Τέλος, και επειδή απαιτείται η απρόσκοπτη κατά το δυνατόν παράλληλη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, αυτά αποκαθίστανται σε αντίστοιχη ζώνη υποδοχής τραπεζοκαθισμάτων. Βασικός στόχος του έργου είναι η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και η λειτουργική ορθολογικοποίηση των χρήσεων παράλληλα με την βιώσιμη λειτουργία του όμορου οικιστικού πυρήνα.

Ο προϋπολογισμός του έργου της αστικής ανάπλασης ανέρχεται σε 5.700.000€ συμπ/νου ΦΠΑ και η χρηματοδότηση είναι από την Περιφέρεια.

Η παρουσίαση της μελέτης στο site του Δήμου Πειραιά και στον εξής σύνδεσμο: piraeus.gov.gr

Φωτό: newsbeast.gr


Σχολιάστε εδώ