Ποιοι είναι οι δύο νέοι μουφτήδες

Ποιοι είναι οι δύο νέοι μουφτήδες

-Η Αθήνα «πούλησε» τους δύο πρώην μουφτήδες που ήταν νομοταγείς…

Οι δύο μουφτήδες της Ξάνθης και Κομοτηνής εγκατέλειψαν τελικά τις θέσεις τους, παρά το γεγονός ότι η τροπολογία που προέβλεπε τη συνταξιοδότησή τους λόγω ορίου ηλικίας άφηνε περιθώριο δύο μηνών για την αποχώρησή τους. Στη θέση των Μέτσο Τζεμαλί και Μεχμέτ Σινίκογλου τοποθετήθηκαν ως τοποτηρητές στην Κομοτηνή ο Τζιχάτ Χαλίλ και στην Ξάνθη ο Μπιλάλ Καρά Χαλίλ.

Και οι δύο παρέμειναν όλα αυτά τα χρόνια νομοταγείς στην Ελληνική Πολιτεία, αποφεύγοντας τα προσκυνήματα στο τουρκικό προξενείο. Ο Μπιλάλ Καρά Χαλίλ μάλιστα πριν από μερικά χρόνια, ως ιμάμης στο χωριό Σώστης, προσπαθώντας να αμυνθεί στις επιθέσεις και στην υπονόμευση που δεχόταν από το τουρκικό παρακράτος που δρα στη Θράκη, είχε προχωρήσει σε μήνυση και αγωγή κατά του τότε τούρκου προξένου Κομοτηνής Ιλχάν Σενέρ!

Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η Ελληνική Πολιτεία στους συνταξιοδοτημένους πλέον μουφτήδες ήταν λανθασμένος και δίνει λάθος μηνύματα στη μειονότητα και στα στελέχη της, που έχουν κατορθώσει να αντισταθούν στις πιέσεις ή στις υποσχέσεις του τουρκικού προξενείου, καθώς αποδείχθηκε πόσο εύκολα η Αθήνα εγκαταλείπει τους ανθρώπους που υπηρέτησαν με συνέπεια και σθένος τη χώρα. Καλύτερα από όλους το γνωρίζει αυτό ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος, που υπηρετώντας στη Θράκη είχε ζήσει από κοντά τις δυσκολίες επιλογής των Τζεμαλί και Σινίκογλου…

Έχουμε ξαναπεί ότι οι μουφτείες χρειάζονται ανανέωση και σε πρόσωπα και εκσυγχρονισμό για να μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Εξάλλου μόνο με τον ε­κσυγχρονισμό τους και την πλήρη στήριξη από την Πολιτεία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας και να λειτουργήσουν ως πραγματικά αναχώματα στα όργανα του τουρκισμού.

Ο τοποτηρητής της μουφτείας Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλίλ γεννήθηκε στο Σκάλωμα Ροδόπης το 1962. Από το 1995 έως σήμερα υπηρετεί ως ιμάμης σε τεμένη της Κομοτηνής και από το 2008 υπηρετεί, ταυτόχρονα, στη γραμματεία της μουφτείας Κομοτηνής, έχει υπηρετήσει ως ιεροδιδάσκαλος, ενώ από την ίδρυση της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών εργάζεται στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ ως καθηγητής. Είναι απόφοιτος του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Ιεράς Πόλεως της Μεδίνας της Σαουδικής Αραβίας, από το οποίο έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και διδακτορικό δίπλωμα στον ιερό ισλαμικό νόμο (Σαρία). Έχει εργαστεί στη συντακτική ομάδα για την απόδοση των εννοιών του ιερού Κορανίου στην ελληνική γλώσσα, που λειτούργησε υπό την ευθύνη του «Ιδρύματος του βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας για την εκτύπωση του ιερού Κορανίου». Πλην της ελληνικής και της τουρκικής γλώσσας, είναι άριστος γνώστης της αγγλικής και της αραβικής.

Ο τοποτηρητής της μουφτείας Ξάνθης, ιεροδιδάσκαλος Μπιλάλ Καρά Χαλίλ γεννήθηκε στην Πάχνη Ξάνθης το 1980.

Από το 2003 έως το 2012 υπηρέτησε ως ιμάμης στο χωριό Σώστης του Νομού Ροδόπης και από το 2012 είναι ο ιμάμης του τεμένους Σερβιλί της Ξάνθης. Έχει υπηρετήσει σε θέση ιεροδιδασκάλου ισλαμικής θρησκείας… Έχει εκπαιδευθεί, επί τέσσερα έτη, στο Πανεπιστήμιο Al Azhar της Αιγύπτου, το παλαιότερο πανεπιστήμιο του αραβικού κόσμου, που ειδικεύεται στη μουσουλμανική θεολογία. Είναι άριστος γνώστης της ελληνικής, της τουρκικής και της αραβικής γλώσσας.

Ο Τζιχάτ Χαλίλ όμως οφείλει να είναι πλέον πιο προσεκτικός. Η παρουσία του στο Εσκί Τζαμί της Κομοτηνής στην προσευχή του Μπαϊραμιού, όπου λειτούργησε ο ψευδομουφτής Ιμπραήμ Σερίφ, παρουσία και του τούρκου υποπρόξενου, ήταν κίνηση απολύτως λανθασμένη και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Έτσι απλώς νομιμοποιεί, αν και τοποτηρητής ο ίδιος της μουφτείας, τον ψευδομουφτή, που αποτελεί βασικό εργαλείο του τουρκικού προξενείου στη Θράκη…

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ