Καφέ Ρουαγιάλ

Καφέ Ρουαγιάλ


Συγγραφέας
ΕΛΕΝΗ ΚΑΖΔΑΓΛΗ ΜΑΡΚΑΚΗ


Εκείνη τη χρονιά μια φλογάτη βουκαμβίλια είχε σκαρφαλώσει στον τοίχο και είχε πνίξει το παλιό όμορφο αρχοντικό.
Η Τζούλια είχε ακούσει πολλές φορές να λένε ότι τις χρονιές που άνθιζαν έντονα οι βουκαμβίλιες, γίνονταν συνταρακτικά γεγονότα…

Καβάλα, άνοιξη του 1967:
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, μια οικογενειακή τραγωδία και τα όνειρά της που ζητούν δικαίωση, ωθούν την Τζούλια να φύγει για το Παρίσι. Στα χέρια της παλιές επιστολές, ποιήματα, σκίτσα και ξεθωριασμένες φωτογραφίες που βρίσκονταν κρυμμένα σε σκονισμένες βιβλιοθήκες, συνθέτουν την ιστορία της οικογένειας της για πάνω από εκατό χρόνια.

Τεργέστη, αρχές του 19ου αιώνα:
Στο αρχοντικό του βαρόνου Πελεγκρίνι γεννιέται η Καρλότα, καρπός της παράνομης σχέσης του με μια υπηρέτρια. Μεγαλώνοντας, γίνεται μια πανέμορφη γυναίκα που ερωτεύεται και παντρεύεται τον ιδεολόγο Πάολο ντι Ριβόλι, έναν νεαρό δημοσιογράφο με αρχοντική καταγωγή που συχνάζει στο Καφέ Ρουαγιάλ – το στέκι των επαναστατών της εποχής. Θα μπει στο στόχαστρο της αυστριακής διοίκησης και κυνηγημένοι θα φύγουν για την Κέρκυρα.

Κεφαλονιά, καλοκαίρι του 1849:
Το αγεφύρωτο μίσος που χωρίζει τις δύο οικογένειες στέκεται εμπόδιο στον έρωτα της Φιλομήλας Μανίνη και του Ούγο δε Ρόσι. Ο ευγενής επαναστάτης ονειρεύεται ελευθερία και δικαιοσύνη για τους κατοίκους του νησιού του. Η εξέγερση των αγροτών, τον παρασύρει και φυγαδεύεται στην Ιταλία. Οι δρόμοι των δύο νέων χωρίζουν και ένα μεγάλο μυστικό θα μείνει για καιρό κρυμμένο. Γυναίκες δυνατές και έξυπνες, άνδρες τυχοδιώκτες και ιδεολόγοι, παρασύρονται στη δίνη της ιστορίας.

Η Τζούλια νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μιλήσει για τις ζωές τους, να προφυλάξει τις ιστορίες τους από τη λήθη, να γίνει ο συνδετικός κρίκος δύο εποχών. Η λαμπερή Τεργέστη των Αψβούργων, η Κεφαλονιά των εξεγέρσεων, η Κέρκυρα της φινέτσας και η Θεσσαλονίκη του μυστηρίου, πόλεις μαγικές σε εποχές συναρπαστικές.
Και ο έρωτας πανταχού παρών, παθιασμένος, απελπισμένος, συναρπάζει και διαψεύδει.

Κριτική Βιβλίου

Γράφει η Αργυρώ Μαργαρίτη

Ένα μυθιστόρημα κεντημένο με εξαιρετική γλώσσα, εικόνες, πίνακες ζωγραφικής και ο έρωτας να διαφεντεύει ζωές.

Μέσα από τις ιστορίες οικογενειών που ακολουθούν κατά γράμμα τους τύπους της εποχής τους ή επαναστατούν απέναντι στα στερεότυπα, ο αναγνώστης επισκέπτεται αρχοντικά, συμμετέχει σε επίσημα δείπνα, παρακολουθεί από ακριβά θεωρεία σοβαρές θεατρικές παραστάσεις, διασκεδάζει με την κομέντια ντελ άρτε, θέλει να αγοράσει μυρωδάτα μπαχαρικά από τις αγορές της Ανατολής, ακούει προσευχές σε μεντρεσέδες και τεκέδες. Και όλα αυτά περασμένα στο μπρισίμι του έρωτα.
Περισσότερα εδώ


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ελένη Μαρκάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει στον Βόλο. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάσθηκε ως καθηγήτρια σε δημόσια Τεχνική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Ως πολιτικός μηχανικός εργάσθηκε σε τεχνικές υπηρεσίες στην Καβάλα και στον Βόλο. Σήμερα είναι συνεργάτης σε τεχνική εταιρεία.
Έγραψε αρκετά διηγήματα και ένα μυθιστόρημα. Το διήγημά της με τίτλο “Μετρό”, περιέχεται στη συλλογή διηγημάτων “Οι γυναίκες μηχανικοί γράφουν”, έκδοσης Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Διηγήματά της βραβεύθηκαν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το μυθιστόρημα με τίτλο “Ο κήπος με τα μυστικά” βραβεύθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών με το Β’ βραβείο Μυθιστορήματος 2009.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ

Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία, Ιστορικό Μυθιστόρημα
ISBN: 978-960-621-111-9


Σχολιάστε εδώ