Guardian: «Η Ελλάδα ήταν μία κολοσσιαία αποτυχία»

Guardian: «Η Ελλάδα ήταν μία κολοσσιαία αποτυχία»

Το πρόγραμμα της ελληνικής διάσωσης επιτέλους τελειώνει. Ήταν όμως μία αποτυχία».

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο δημοσιογράφος Λάρι Έλιοτ στο εκτενές άρθρο του στην «Guardian» για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Η Ελλάδα ήταν μία κολοσιαία αποτυχία. Πρόκειται για μια ιστορία ανικανότητας, ψεύδους, άσκοπης καθυστέρησης και συμφερόντων των  τραπεζών, τα οποία τέθηκαν πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων, σχολιάζει ο Έλιοτ. Και θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες. Όταν η Ελλάδα πήρε βοήθεια το 2010, το σχέδιο ήταν να έχει πρόσβαση σε διάστημα δύο ετών. Χρειάστηκαν δύο ακόμη πακέτα διάσωσης και έξι επιπλέον χρόνια για να συμβεί αυτό.

Πρόκειται για μία διαφημιστική εκστρατεία, υποστηρίζει ο οικονομικός συντάκτης της «Guardian», που παρουσιάζει την Ελλάδα ως ένα success story, φόρο τιμής στην αλληλεγγύη και μια λογική προσέγγιση που έχει αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα και εμπόδισε την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα εγκαταλείψει το ευρώ. Απέχει όμως πολύ από την αλήθεια αυτό, τονίζει.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Ο Έλιοτ υπογραμμίζει ότι η στρατηγική της λιτότητας θα έχει συνέπειες σε όλη την Ευρώπη. Το σημαντικότερο είναι ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, οι οποίοι ανέκαθεν πίστευαν ότι εάν δουλέψουν σκληρά θα έχουν έναν αξιοπρεπή μισθό και το κράτος θα τους στηρίξει στα δύσκολα. Εάν έχουν πάψει πλέον να το πιστεύουν, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Πηγη: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ