Σύλληψη του προέδρου της ΔΕΥΑ Ρόδου για θαλάσσια ρύπανση

Σύλληψη του προέδρου της ΔΕΥΑ Ρόδου για θαλάσσια ρύπανση

Σε ρητή δικάσιμο ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου την 14η Ιουνίου 2019 παραπέμφθηκε από την Εισαγγελέα Υπηρεσίας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, που συνελήφθη προχθές με την αυτόφωρη διαδικασία από λιμενικούς του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου για θαλάσσια ρύπανση.Του αποδίδεται συγκεκριμένα ότι ως πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑ Ρόδου, δεν έλαβε, ως όφειλε, τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή αυτοδιαλυόμενης θαλάσσιας ρύπανσης μικρής έκτασης που έγινε στον προλιμένα Μανδρακίου Ρόδου την 16η Αυγούστου 2018, κατά παράβαση του ΠΔ 55/98.

Πιο συγκεκριμένα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου την 16η Αυγούστου 2018 και περί ώραν 13.20 δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία ότι εκείνη τη στιγμή εξέρεαν λύματα από αγωγό της ΔΕΥΑΡ στον προλιμένα Μανδρακίου.
Λιμενικοί μετέβησαν στην περιοχή πλησίον του αντλιοστασίου και διαπίστωσαν ότι υπήρχε έντονη δυσοσμία και ότι από αγωγό όμβριων υδάτων της ΔΕΥΑΡ εξέρεαν λύματα τα οποία κατέληγαν στη θάλασσα με αποτέλεσμα την δημιουργία αυτοδιαλυόμενης θαλάσσιας ρύπανσης μικρής έκτασης. Στη συνέχεια έλαβαν δείγματα τα οποία εστάλησαν στη Χημική Υπηρεσία Ρόδου για έλεγχο.

Ο κ. Μανωλάκης εξεταζόμενος υποστήριξε ότι προκλήθηκε βλάβη σε κοντινό υποσταθμό της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να καούν τρεις ασφάλειες εντός του αντλιοστασίου της ΔΕΥΑΡ στο «Ελλη» και να διακοπεί η λειτουργία των αντλιών που βρίσκονται εντός του αντλιοστασίου, με αποτέλεσμα να πέσει μικρή ποσότητα λυμάτων στη θάλασσα εντός του προλιμένος Μανδρακίου μέσω των αγωγών όμβριων υδάτων.

Όπως είπε, μόλις απεκατέστησε η ΔΕΗ τη βλάβη στον υποσταθμό της και αφού αντικαταστάθηκαν οι ασφάλειες, λειτούργησε το αντλιοστάσιο και σταμάτησε η ροή λυμάτων. Ως συνήγορος του κ. Μανωλάκη παρίσταται ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.

Πηγή+Φωτο: www.dimokratiki.gr


Σχολιάστε εδώ