Γιατί ο εγκέφαλός μας χρειάζεται τις καλοκαιρινές διακοπές

Γιατί ο εγκέφαλός μας χρειάζεται τις καλοκαιρινές διακοπές


Της
ΟΛΓΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Γνωστικής νευροψυχολόγου, M.Sc.
Ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες
Υπεύθυνης Κέντρου Διαταραχών Μνήμης
www.trainyourbrain.gr


Αν φέτος το καλοκαίρι θέλετε να αποφορτίσετε τον εγκέφαλό σας από το καθημερινό στρες και να τονώσετε τις λειτουργίες του, υπάρχει μόνο ένας τρόπος: επιτρέψτε του να κάνει και αυτός διακοπές!

Καλοκαιρινές διακοπές = υγιής εγκέφαλος
Οι διακοπές είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για το σώμα, όσο και για τον εγκέφαλό μας, καθώς κανένα από τα δύο δεν έχει φτιαχτεί για να αντέχει στο χρόνιο άγχος, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Η μείωση του άγχους είναι καθοριστική για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν την κατάλληλη αφορμή: δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, ο επαρκής ύπνος, ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια και τους φίλους, αλλά και η επαφή με νέες εμπειρίες αποδεδειγμένα βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημασία δεν έχει το πού, αλλά το πώς
Το «κλειδί» της καλοκαιρινής αναζωογόνησης δεν είναι απλά το να λείψει κανείς για λίγες ημέρες από τη δουλειά, αλλά το να απομακρυνθεί από τους χώρους στους οποίους συνήθως κινείται.

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί είναι αδύνατο να αδειάσεις το μυαλό σου από τα προβλήματα που σε απασχολούν, όταν κινείσαι μέσα σε αυτά. Φροντίστε να πάρετε αποστάσεις από οτιδήποτε σας κρατάει δεμένους με τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Αν δεν φύγετε από τη βάση σας, γίνετε τουρίστες στην πόλη σας κάνοντας ολοήμερες εξορμήσεις στις κοντινές παραλίες και εξερευνώντας τα πιο δροσερά σημεία της περιοχής.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η απόσταση από τα συνηθισμένα μας «λημέρια» είναι λυτρωτική, είναι ότι μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα με φρέσκια ματιά. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τις απαντήσεις σε ζητήματα που τους απασχολούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ακριβώς επειδή παίρνουν απόσταση από το πρόβλημα και οι λύσεις αναδύονται αυθόρμητα.

Τραβήξτε την πρίζα: ο εγκέφαλός σας θα σας ευγνωμονεί
Ακόμα κι αν αρχίζετε να νιώθετε τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης και μόνο στη σκέψη ότι θα αποχωριστείτε το κινητό σας τηλέφωνο και το laptop, η αλήθεια είναι ότι ο εγκέφαλός σας χρειάζεται ένα διάλειμμα από όλα αυτά. Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας απαρνηθείτε την τεχνολογία και απολαύστε το καλοκαίρι, όπως όταν ήσασταν παιδιά, ζώντας την κάθε στιγμή με όλες σας τις αισθήσεις. Κι αν αυτό σας φαίνεται ακατόρθωτο, ορίστε τουλάχιστον κάποιους κανόνες, όπως π.χ. ότι θα ελέγχετε τα emails σας μόνο μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για λίγα λεπτά.


Σχολιάστε εδώ