Εμείς οι Έλληνες είμαστε μόνο για τη λάντζα…

ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Του
Μάκη Κουρή


Χρειαζόμαστε ξένα αφεντικά. Και να μας τα βάζουν καπέλο οι δανειστές, από τη στιγμή που βγήκαμε με τον δίσκο της επαιτείας, χαλάλι τους. «Εγώ πληρώνω, θα σας βάλω… επόπτη όποιον γουστάρω», ε, κάπως το καταπίνεις. Αλλά να τα βάζουμε μόνοι μας καπέλο και να τα πληρώνουμε κι από πάνω, ε, αυτό είναι από τα… άγραφα…

Ο λόγος για τον γερμανό καθηγητή που επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να βάλει πρόεδρο της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, ο οποίος μάλιστα έχει βγάλει και… γνωμάτευση για την πύρινη κόλαση στο Μάτι, όπου κάηκαν ζωντανοί 93 συνάνθρωποί μας. Ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπισθεί με τίποτα η… φυσική καταστροφή. Αθώοι όλοι οι υπεύθυνοι… Αυτή την προστασία προσέφεραν στους πολίτες οι αρμόδιοι…

Το μόνο που δεν έγινε γνωστό είναι με ποια αμοιβή θα μας προσφέρει τις υπηρεσίες του ο γερμανός καθηγητής.

Οι Έλληνες είμαστε ικανοί για όλα, κύριε πρωθυπουργέ.

Το απέδειξαν οι αθλητές μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Βερολίνο,
όπου η Κατερίνα Στεφανίδη, η Νικόλ Κυριακοπούλου, η Βούλα Παπαχρήστου
και ο Μίλτος Τεντόγλου σάρωσαν χρυσά και αργυρά μετάλλια.

Τεράστιας, σε διεθνές επίπεδο, σημασίας επιτυχία ήταν και η νίκη του τενίστα μας Στέφανου Τσιτσιπά επί του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Μπορούμε τα πάντα. Αρκεί να υπάρχει ο επικεφαλής, ο ηγέτης που εμπνέει…

Εμείς καιγόμαστε από τις φωτιές, οι Δανοί… καίγονται από την ανομβρία! Λόγω της κλιματικής αλλαγής και του πρωτοφανούς θερμού καλοκαιριού που έχει πλήξει την Κεντρική Ευρώπη, η συγκομιδή δημητριακών (σιτάρι, βρώμη, κριθάρι και σίκαλη) στη Δανία θα είναι κατά 40% μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη των τελευταίων ετών.

Τελικά, παραμύθι μάς πούλαγαν οι εταίροι μας ότι η Πορτογαλία βγήκε παλικαρίσια από τα Μνημόνια το 2014 (από το πρόγραμμα… προσαρμογής 2011-2014) και ότι πάει μια χαρά, ενώ η Ελλάδα ακόμη δεν λέει να ξε­μπλέξει. Και μας σέρνουν τα εξ αμάξης οι εταίροι μας και οι… φιλιππινέζες τους, ότι είμαστε ανίκανοι και ζούμε με τα φέσια. Η πικρή αλήθεια δεν κρύβεται, όμως.

Τα σύννεφα ξαναγύρισαν στην Πορτογαλία. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών απαιτούν αναπροσαρμογή των μισθών τους, μετά από εννιά χρόνια χωρίς την παραμικρή αύξηση. Και η απάντηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα ήταν: «Είναι πολύ απλό, δεν έχουμε λεφτά»!

Σε κόντρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει η Ιταλία. Αυξάνει τις δαπάνες κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά πετάει το γάντι στις Βρυξέλλες. «Θα πρέπει να εφαρμόσουμε αμέσως τα δύο μέτρα για το εισόδημα των πολιτών και για τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της κυβέρνησης συνασπισμού Λουίτζι Ντι Μάιο.

Απομένει να δούμε αν θα αντιδράσει η ηγεσία της ΕΕ ή θα καταπιεί την ιταλική πρόκληση για τα… ησυχότερα…


Σχολιάστε εδώ