Πλήρωσε ακριβά η Ελλάδα τον Γιάνη Βαρουφάκη

Πλήρωσε ακριβά η Ελλάδα τον Γιάνη Βαρουφάκη

Αναταράξεις προκαλούν οι αποκαλύψεις του ΓΓ του ESM Καλίν Άνεβ Γιάνσε

-Από το 2014 θα είχαμε βγει από τα δεσμά των Μνημονίων

Ευτυχώς που υπάρχουν οι… έξω και μαθαίνει ο ελληνικός λαός ποιος ευθύνεται για τα επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ που του φόρτωσαν στην πλάτη την ώρα που η έξοδος – απελευθέρωση από τα δεσμά των Μνημονίων απείχε μόλις ένα βήμα.

Αποκλειστικός φταίχτης, ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, όπως αποκαλύπτει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Καλίν Άνεβ Γιάνσε.

Σε συνέντευξή του στο ολλανδικό ραδιόφωνο NOS Radio 1 News είπε ότι «θέλαμε η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα χωρίς δάνειο», όμως όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης «δεν ήθελε να εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί».

Προσπάθησε, δηλαδή, να μη συμμορφωθεί με όλους τους όρους που είχαν τεθεί από τον ESM και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Αυτό κόστισε πολλά χρήματα στη χώρα και η Ελλάδα, δυστυχώς, γύρισε χρόνια πίσω», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΕSM.

Αυτονόητο το ερώτημα που προκύπτει για τον αναγνώστη: Γιατί, κύριε Γιάνσε… θυμηθήκατε μετά από τέσσερα χρόνια, με τους Έλληνες να έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τον λογαριασμό, να αποκαλύψετε τον ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη, που θα είχε αποφευχθεί αν είχατε δημοσιοποιήσει την αρνητική θέση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα και θα είχε ανοίξει για την Ελλάδα η πόρτα της καθαρής εξόδου με λιγότερα βάρη;

Τίθεται όμως, κύριε γενικέ γραμματέα του ESM, και ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα: Ενημερώσατε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εμπλοκή στην οποία οδηγούσε ο Βαρουφάκης, η οποία θα είχε μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και θα πήγαινε την καθαρή έξοδο αρκετά χρόνια πίσω;

Ζητήσατε την παρέμβασή του, ώστε να βρεθεί διέξοδος, να μην επιβαρυνθεί η χώρα με πρόσθετα δισεκατομμύρια ευρώ και να μην καθυστερήσει η έξοδος από τα Μνημόνια;

Αν δεν ήλθατε σε επαφή και δεν ενημερώσατε τον πρωθυπουργό, έχετε τεράστιες ευθύνες απέναντι στην Ελλάδα και στον λαό της για την παράταση του μνημονιακού μαρτυρίου… Και το είπε ξεκάθαρα ο γενικός γραμματέας του ESM:

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αν η Ελλάδα υλοποιεί όλες τις προϋποθέσεις στο μέλλον. Τα δάνειά μας ‘‘τρέχουν’’ μέχρι το 2060. Οπότε, τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Αφαίρεσε, πάντως, ο κ. Άνεβ Γιάνσε το «κατηγορώ» που ακόμη και κάποιοι… Έλληνες διατυπώνουν, ότι τρώμε τα λεφτά των Ευρωπαίων, ότι μας… ταΐζουν οι ξένοι, τονίζοντας: «Ούτε ένα ευρώ από τους φορολογουμένους δεν πήγε στην Ελλάδα από το EFSF και τον ESM. Έχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Όμως τα χρήματα αυτά δεν προέρχονται από ολλανδούς ή γερμανούς φορολογουμένους. Τα έχουμε αποκτήσει από επενδυτές σε όλον τον κόσμο, από την Ασία, την Αφρική αλλά και την Ευρώπη. Έχουμε περισσότερους από 1.500 επενδυτές».

Η Αθήνα είναι πολύ μακριά από την εθνική της κυριαρχία…
Στο μεταξύ, ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής ερευνητικής ομάδας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), σε άρθρο του στη «Suddeutsche Zeitung» επικρίνει τη θέση κυβερνητικών μελών περί αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας μετά την 20ή Αυγούστου, από τη στιγμή που οι δανειστές έχουν επιβάλει μέτρα για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2023 και 2,2% έως το 2060.

«Θα πρέπει να γίνει λόγος για ένα τέταρτο Μνημόνιο, τέτοιοι όροι στον προϋπολογισμό αποτελούν σαφή ψήφο δυσπιστίας απέναντι στη νυν αλλά και στις επόμενες κυβερνήσεις. Η Αθήνα είναι πολύ μακριά από την εθνική της κυριαρχία.
Εκείνο που λείπει είναι μια κυβέρνηση που να θέτει πάνω από τα συμφέροντα ορισμένων εκείνα ολόκληρης της χώρας».


Σχολιάστε εδώ