Τι να κάνετε αν πάθετε διάρροια

Τι να κάνετε αν πάθετε διάρροια

Η διάρροια είναι η πιο συχνή νόσος που προσβάλει ταξιδιώτες. Συνήθως διαρκεί 3-4 ημέρες και αυτοπεριορίζεται χωρίς ειδική θεραπεία. Ωστόσο συνιστώνται τα εξής μέτρα:

• Λήψη υγρών από το στόμα για την αντικατάσταση των υγρών και ηλεκτρολυτών που χάνονται. Τα από του στόματος διαλύματα ενυδάτωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις διάρροιας που συνοδεύονται από έμετο. Αν δεν είναι διαθέσιμη κάποια εμπορική μορφή από του στόματος διαλυμάτων ενυδάτωσης, οι ταξιδιώτες μπορούν να παρασκευάσουν διάλυμα αναμειγνύοντας έξι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα λίτρο νερού.

• Επιτρέπεται η ελεύθερη σίτιση του ασθενή αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ερεθιστικούς παράγοντες για το πεπτικό σύστημα, όπως το αλκοόλ, ο καφές, το δυνατό τσάι, τα καρυκεύματα ή τα λιπαρά φαγητά.

• Εμπειρική χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας γίνεται πάντα σύμφωνα με τις συστάσεις του οικογενειακού ιατρού, με αντιβιοτικά που έχει προμηθευτεί ο ταξιδιώτης πριν την αναχώρηση. Τα αντιβιοτικά επιτυγχάνουν τη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων από 3-4 ημέρες σε μία.

• Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα (π.χ. λοπεραμίδη, διφαινοξυλάτη) χρησιμοποιούνται συχνά. Η χρήση τους πρέπει να διακόπτεται αν τα συμπτώματα επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 48 ωρών.


Σχολιάστε εδώ