Η Τουρκία εκλιπαρεί τις ΗΠΑ: Ελάτε να τα βρούμε

Η Τουρκία εκλιπαρεί τις ΗΠΑ: Ελάτε να τα βρούμε

Να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς ικέτεψε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η εμπορική διένεξη μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων μπορεί και πρέπει να λυθεί με διάλογο.

«Επανειλημμένες προσπάθειες να διαβιβάσουμε στην αμερικανική κυβέρνηση ότι κανένα από τα δηλωμένα κριτήρια που οδήγησαν στους αμερικανικούς δασμούς δεν είναι εφαρμοστέα για την Τουρκία έχουν μέχρι τώρα αποδειχθεί άκαρπες» ανέφερε με ανακοίνωσή της η υπουργός, Ρουσχάρ Πεκάν.

«Εντούτοις, εκλιπαρούμε τον πρόεδρο Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – αυτό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μέσα από διάλογο και συνεργασία» σημείωσε.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες το τουρκικό νόμισμα και εγείροντας ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να ενσκήψει και σε άλλες οικονομίες.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η αύξηση των δασμών επιβλήθηκε με βάση το άρθρο 232 της αμερικανικής εμπορικής νομοθεσίας, που επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη Λίντσεϊ Ουόλτερς, μία από τις εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας, «οι δασμοί με βάση το άρθρο 232 επιβάλλονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες, οι εξαγωγές των οποίων απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια όπως καθορίζεται στο άρθρο 232, ανεξάρτητα από διαπραγματεύσεις στο εμπόριο ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας είχε αναφέρει ότι η επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος αντιβαίνει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Η Τουρκία αναμένει από τα κράτη μέλη να τηρούν τους διεθνείς κανόνες» υπογράμμισε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

Σε αυτήν σημειώνεται, επίσης, ότι η Τουρκία θα στηρίξει τους εξαγωγείς χάλυβα και αλουμινίου σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες και πως οι ΗΠΑ παραμένουν ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος.

ΠΗΓΗ+φωτο: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ