Πόσο χρήσιμα είναι τα αντιηλιακά

Πόσο χρήσιμα είναι τα αντιηλιακά

Τα τελευταία χρόνια η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος.

Η ακτινοβολία UVB προκαλεί τα γνωστά μας εγκαύματα. Ωστόσο ο αποκαλούμενος «συντελεστής ή δείκτης ηλιακής προστασίας (SPF)» προστατεύει μόνον από τα εγκαύματα που προκαλεί ο ήλιος (ακτινοβολία UVB).

Διαλέξτε, λοιπόν, τον κατάλληλο δείκτη προστασίας, για την επιδερμίδα σας με τη βοήθεια των παρακάτω δεδομένων:

• Ο δείκτης προστασίας 6 είναι ο μικρότερος δείκτης, ο οποίος προσφέρει κάποια προστασία. Αντιηλιακά, με μικρότερους δείκτες δεν πρέπει να προτιμώνται.

• Δείκτες 6-10 προσφέρουν χαμηλή προστασία.

• Δείκτες 15-25 προσφέρουν μέτρια προστασία.

• Δείκτες 30-50 προσφέρουν υψηλή προστασία.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι κανένα αντιηλιακό προϊόν δεν μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι υψηλοί δείκτες προστασίας παρέχουν πλήρη ασφάλεια. Όμως ένα αντιηλιακό με δείκτη 15 απορροφά το 93% της UVB ακτινοβολίας και ένα άλλο με δείκτη 30 απορροφά το 97% της UVB ακτινοβολίας. Τελικά, δείκτες πάνω από 50 δεν αυξάνουν ιδιαίτερα την προστασία σας από την ηλιακή ακτινοβολία. Ισχυρισμοί για πλήρη προστασία ενηλίκων, μωρών και μικρών παιδιών δεν λένε την αλήθεια. Αντίθετα όλα τα αντιηλιακά πρέπει να φέρουν προειδοποιητική σήμανση, ότι δεν παρέχουν 100% προστασία.

Η ορθή επάλειψη του προϊόντος είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του ίδιου του προϊόντος. Παραδείγματος χάρη, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία που επισημαίνεται με το «συντελεστή ηλιακής προστασίας», απαιτείται ποσότητα 2mg/cm².

Η ποσότητα για να καλυφθεί όλο το σώμα μπορεί να ανέρχεται στο ένα τρίτο μιας μικρής φιάλης αντιηλιακού. Ισχυρισμοί ότι δεν χρειάζεται επανάληψη της επάλειψης δεν είναι αληθινοί.


Σχολιάστε εδώ