Να σε ποιον είχαν εμπιστευθεί τη ζωή τους οι 90 που κάηκαν ζωντανοί

Να σε ποιον είχαν εμπιστευθεί τη ζωή τους οι 90 που κάηκαν ζωντανοί

Αν δεν είχε γίνει η «Κόλαση του Δά­ντη», δεν θα είχαμε την τιμή να μάθουμε σε ποιον είχε αναθέσει η κυβέρνηση την προστασία της ζωής μας και της περιουσίας μας. Μακάρι, όμως, να μην είχε καεί ο Νέος Βουτζάς, το Μάτι, η Ραφήνα και η Κινέτα κι ας μη μαθαίναμε ποτέ ποιος είναι ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Δυστυχώς, έτσι θέλησε ο «στρατηγός Άνεμος» να μάθουμε σε ποιον είχαν δώσει την καρέκλα της κρίσιμης αυτής Γραμματείας. Πρόκειται για τον κ. Γιάννη Καπάκη, ο οποίος υπηρέτησε στο Πυροσβεστικό Σώμα και συνταξιοδοτήθηκε το 2013 με τον βαθμό του αρχιπυράρχου, το 2014 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στην Άνδρο και τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ μπήκε μέσω της Κίνησης «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά.

Σε μια συνέντευξή του πέρυσι τον Αύγουστο, μεταξύ άλλων, είχε πει ότι «οι αντιπυρικές ζώνες δεν αποτελούν πανάκεια» και ότι «μόνο στην Ελλάδα τα αεροπλάνα είναι φετίχ.

Το φαινόμενο είναι παραμετρικό, δεν είναι… αεροπλανάκια μόνο η συζήτηση». Και είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του: «Επιδιώκουμε να αναπτύξουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης έκτακτων αναγκών, ο καθένας να ξέρει τους ρόλους του από πριν και να έχει προετοιμαστεί για το τι θα κάνει». Όλα αυτά, όμως, έμειναν λόγια αλλά και ο ίδιος δεν ξανακούστηκε…

Μόλις έναν μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, στις 25 Μαΐου συγκεκριμένα, ανακοίνωσε το φετινό σχέδιο και στις 7 Ιουνίου είπε στη Βουλή: «Το σύστημα πυροπροστασίας που έχουμε φτιάξει είναι εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και στα περιαστικά δάση, όπου η φωτιά σβήνεται με ένα δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου».

Τόσο εξαιρετικό ήταν το σχέδιό σας, κύριε Καπάκη, που κάηκαν πάνω από 90 συνάνθρωποί μας, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και κοντά στα 3.000 σπίτια έγιναν στάχτη.

Αλήθεια, κύριε Γενικέ, γιατί όλες τις μέρες της κόλασης είχατε εξαφανιστεί; Γιατί δεν σβήσατε τη φωτιά με δύο οχήματα και ένα αεροπλάνο; Την απάντηση τη δίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Δημήτρης Σταθόπουλος με τις δηλώσεις που έκανε, τις οποίες παραθέτουμε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, από το οποίο προκύπτουν ανάγλυφα οι ευθύνες σας, καθώς και εκείνων που σας επέλεξαν.

Στο συνεργείο ήταν τα πυροσβεστικά οχήματα!

-Για ανταλλακτικά αξίας μόλις 3.000 ευρώ!

Βαραίνει με συντριπτικά στοιχεία ο φάκελος για τις τεράστιες ευθύνες των αρμοδίων, οι οποίοι την ώρα της μάχης αποδείχτηκαν πολύ λίγοι για τη θέση που κατείχαν. Είναι αδιάσειστα τα στοιχεία για τις ευθύνες που έχουν για τους 90 και πάνω που κάηκαν αλλά και για τους τραυματίες, που ξεπερνούν τους 200, πέρα από τα χιλιάδες σπίτια που έγιναν στάχτη.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτουν στελέχη της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με τα οποία καινούργια οχήματα βρίσκονται στα συνεργεία, ενώ αν βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή κάποιοι από τους νεκρούς θα ζούσαν σήμερα.
Γράφει πολύ χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Δημήτρης Σταθόπουλος σε άρθρο του στα «Νέα»:

«Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή στο Πυροσβεστικό Σώμα ακόμη και τα καινούργια οχήματα δεκαετίας και τα φορτηγά υδροφόρα, που στοιχίζουν έως και 400.000 ευρώ, να είναι καθηλωμένα στα συνεργεία εδώ και δύο χρόνια επειδή δεν υπάρχουν ανταλλακτικά που στοιχίζουν 3.000 ευρώ. Και αυτό γιατί λόγω της μνημονιακής πολιτικής και των περικοπών στον προϋπολογισμό δεν χορηγούνται κονδύλια».

Καμία τύψη;

Μέχρι στιγμής:
• 87 νεκροί,
• 52 τραυματίες,
• δεκάδες αγνοούμενοι,
• 2.488 σπίτια καμένα,
• 12.760 στρέμματα στάχτη,
• 380 αυτοκίνητα καμένα…

Πόσο ακόμη πρέπει να ανέβει ο λογαριασμός για να ζητήσει ο πρωθυπουργός μια συγγνώμη και οι υπουργοί που είχαν την ευθύνη της προστασίας της χώρας από τις πυρκαγιές να υποβάλουν την παραίτησή τους;


Σχολιάστε εδώ