ΚΙΝΗΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ…

ΚΙΝΗΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ…

-Στροφή 180 μοιρών του Τσίπρα

-Μετά τον Τόσκα, ποιους άλλους διώχνει

-Με νέα πρόσωπα θέλει να πάει στη ΔΕΘ -Ποιοι υπουργοί είναι στην κόκκινη γραμμή

-Περιμένουν στη γωνία οι «53»

 -Ενοχλημένο το Μαξίμου από τις δηλώσεις Κοτζιά

Διέξοδο στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η κυβέρνηση αλλά κι ο ίδιος προσωπικά, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών και των συνεπειών τους, αναζητεί ο Αλ. Τσίπρας με την «έξοδο» -μέσω της οδού της παραίτησης- του Ν. Τόσκα. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού συνιστά στροφή 180 μοιρών, καθώς μέχρι πρότινος η γραμμή ήταν ότι η παραίτηση την ώρα της μάχης ισοδυναμεί με πράξη δειλίας.

Ταυτόχρονα αναζωπύρωσε τα σενάρια για έναν ευρύ ανασχηματισμό πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την καρατόμηση των περισσότερων από τους σημερινούς υπουργούς και την είσοδο νέων προσώπων στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο μεταξύ, κλίμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης διαμορφώνεται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς κορυφαίοι υπουργοί «κρύβονται» μην τυχόν και συνδεθούν με τις πυρκαγιές και επωμισθούν μέρος του πολιτικού κόστους. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπρόσωποι των Οικολόγων, που στη συγκεκριμένη υπόθεση θα έπρεπε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αντιθέτως είναι… άφαντοι. Ενώ την ίδια στιγμή οι «53» όχι μόνο δεν προσφέρουν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά επιπλέον δίνουν την εντύπωση ότι περιμένουν στη γωνία προκειμένου να… απαγγείλουν κατηγορίες.

Ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε επί της ουσίας σε αλλαγή πλεύσης υπό το βάρος των καθολικών αντιδράσεων για τους χειρισμούς της κυβέρνησης τόσο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών όσο και τις ημέρες που ακολούθησαν. Άστοχες και εν πολλοίς αλαζονικές και προκλητικές δηλώσεις και ανακολουθίες συνέθεσαν ένα πρωτοφανές αλαλούμ, που έπληξε περαιτέρω το κύρος και την αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να κάνει δεκτή τη δεύτερη κατά σειρά παραίτηση του κ. Τόσκα με την προσδοκία ότι η αποχώρηση ενός εκ των εμπλεκομένων υπουργών θα λειτουργήσει πυροσβεστικά στις πολλές φωτιές που καίνε σε όλα σχεδόν τα μέτωπα.

Συγκεκριμένα πιστεύει ότι, πρώτον, θα αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί και θα αμβλύνει την οργή του κόσμου εξαιτίας των ανεπιτυχών χειρισμών στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Μάτι, με συνέπεια τους 90 νεκρούς, όσο και τις ημέρες που ακολούθησαν. Και, δεύτερον, θεωρεί ότι θα δώσει μια βαθιά ανάσα στην κυβέρνηση και την ευκαιρία να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα τη βγάλουν από το αδιέξοδο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι προσδοκίες αυτές φαντάζουν δυσθεώρητες, καθώς κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα υπάρξουν και νέα φάλτσα και άλλες αστοχίες από κυβερνητικά στελέχη. Πέρα από το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τα διάφορα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί στα ενδότερα της κυβέρνησης.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των πυρκαγιών υπουργοί δέχονται τα πυρά συναδέλφων τους, ενώ κορυφαίοι υπουργοί σιωπούν, αντί να βγουν να στηρίξουν την κυβέρνηση στη δύσκολη αυτή κατάσταση, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου. Γκρίνιες υπάρχουν και για το γεγονός ότι υπουργοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των πυρκαγιών έμειναν έξω από το κάδρο των ευθυνών. Γίνεται συγκεκριμένα αναφορά στους υπουργούς Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, Υγείας Π. Πολάκη, Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή. Κανείς από τους παραπάνω δεν ήταν στη συνέντευξη Τύπου, όπου κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας και ο υπουργός Επικρατείας (κυβερνητικός εκπρόσωπος) Δ. Τζανακόπουλος.
Της παραίτησης του Ν. Τόσκα προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, καθώς, όπως όλα δείχνουν, ο τελευταίος δεν άντεξε την ασφυκτική πίεση των Μέσων Ενημέρωσης και τα χωρίς σταματημό επικριτικά δημοσιεύματα. Ακόμη πιο αιχμηρές ήταν οι σε βάρος του αναφορές στα social media, που συνοδεύονταν από βαρύτατους χαρακτηρισμούς, όπως «δολοφόνος», «εγκληματίας» κ.ά.

Για τον λόγο αυτό σε συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα υπέβαλε εκ νέου την παραίτησή του, η οποία και έγινε δεκτή. «Η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι ξεπερνά τη βούλησή μου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δημοσίως από την πρώτη στιγμή», τόνισε στη σχετική δήλωσή του. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Η γενναιότητα ενός στρατηγού δεν μετριέται μόνο την ώρα της μάχης αλλά και την ώρα του απολογισμού».

Σφοδρές ήταν οι επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά την παραίτηση του κ. Τόσκα, με τα πυρά τους να επικεντρώνονται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.
«Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν το θάρρος να τις αναλάβουν, έντεκα ημέρες μετά την τραγωδία. Η παραίτηση του κ. Τόσκα είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα», ήταν το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας.
«Δεν μας ξαφνιάζει η αντίδραση της ΝΔ στην παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να εκμεταλλευτεί μια εθνική τραγωδία για να καρπωθεί πολιτικά οφέλη και μόνο. Αυτό όμως που αποδεικνύει και στους πιο δύσπιστους είναι ότι η μικροψυχία έχει όντως ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης», απάντησε χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης δήλωσε: «Είναι πολύ αργά, κύριε Τσίπρα. Η προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού εξακολουθεί να είναι η πρώτη προτεραιότητά σας. Η καθυστερημένη αποπομπή του κ. Τόσκα δεν πρόκειται, όμως, να ξεγελάσει κανέναν. Αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για την ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική και παραιτηθείτε. Αν φυσικά έχετε φιλότιμο και τσίπα».

Με ανάρτησή του στο Twitter τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης για την παραίτηση του Νίκου Τόσκα: «Ο άνθρωπος που προσπαθούσε και δεν έβρισκε ένα λάθος για τον θάνατο τουλάχιστον 85 ανθρώπων εν καιρώ ειρήνης τελικά παραιτήθηκε. Τις μέρες του στο υπουργείο τις πλήρωσαν ακριβά οι Έλληνες. Από τα Εξάρχεια μέχρι το Μάτι».

Ο Μάριος Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας την Ένωση Κεντρώων, σχολίασε για την παραίτηση: «Δεν αρκεί ο κ. Τόσκας, πρέπει να παραιτηθούν και άλλοι. Ειδικά με το τηλεοπτικό σόου, όσοι ήταν δίπλα στον πρωθυπουργό το πρώτο βράδυ πρέπει να παραιτηθούν. Άργησε ο κ. Τόσκας να παραιτηθεί».
«Η παραίτηση του υπουργού της κυβέρνησης που “τα έκανε όλα καλά” στόχο έχει να εκτονώσει την α­γανάκτηση του λαού αλλά και να κρύψει τις πραγματικές αίτιες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Με αλλαγές προσώπων δεν επιλύονται τα προβλήματα από την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης», σημειώνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ για την παραίτηση του Νίκου Τόσκα.


Σχολιάστε εδώ