Ο «καύσωνας της χιλιετίας» σε Ισπανία-Πορτογαλία – Θα σπάσει το ρεκόρ της Αθήνας με 48 βαθμούς Κελσίου;

Ο «καύσωνας της χιλιετίας» σε Ισπανία-Πορτογαλία – Θα σπάσει το ρεκόρ της Αθήνας με 48 βαθμούς Κελσίου;

Γιατί η Ευρώπη αντιμετωπίζει τόσους καύσωνες; Οι επιστήμονες λένε ότι αυτός ο «ακραίος» καιρός στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί σύντομα να είναι ο κανόνας. Οι θάνατοι απο καύσωνα στη Βρετανία θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν σε περίπου 7.000 το χρόνο μεχρι το 2050, αναφέρει μελέτη Βρετανών επιχτημόνων.

Η Γερμανία είναι σε επιφυλακή για εκδήλωση πυρκαγιών σε δάση στα βόρεια και ανατολικά καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου.

 

Στο πρώτο βίντεο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας δορυφορικής παρατήρησης της γης Copernicus απεικονίζονται οι ετήσιες διακυμάνσεις και οι μακροπρόθεσμες μεταβολές της θερμοκρασίας του επιφανειακού αέρα από το 1979. Tο δεύτερο βίντεο παρουσιάζει μηνιαίες μέσες θερμοκρασίες αέρα επιφανείας παγκοσμίως από το 1989 .Οι τιμές είναι συνήθως υψηλότερες τον Ιούλιο, όταν το βόρειο ημισφαιρίου είναι κατά μέσο όρο θερμότερο με πανω από 3ΟC κατά τη διάρκεια κάθε έτους

Σύμφωνα με τη Φέια Βάμποργκ, επιστήμονα στο Copernicus:« Αυτό που αναμένουμε με την κλιματική αλλαγή για τέτοιους καύσωνες είναι ότι θα τους βλέπουμε πιο συχνά. Με την ξηρασία και τις πυρκαγιές, είναι λίγο πιο περίπλοκο, επειδή εκεί έχουμε και τις βροχοπτώσεις που παίζουν ρόλο. Αν κοιτάξετε την Ευρώπη για παράδειγμα, δεν υπάρχει μια σαφής τάση εάν οι βροχοπτώσεις αυξάνονται ή μειώνονται» .

Στην Ολλανδία δώδεκα γέφυρες έπρεπε να κλείσουν στο Άμστερνταμ, επειδή λόγω καύσωνα λύγιζαν τα μέταλλα και το νερό των καναλιών χρησιμοποιήθηκε για να ψύξει τις γέφυρες.

Στο Παρίσι λόγω του καύσωνα εκτινάχθηκαν οι τιμές του όζοντος και οι αρχές ανακοίνωσαν μέτρα για την κυκλοφορία των οχημάτων την ώρα που η νότια και ανατολική Βρετανία φλέγεται με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Ένας 48χρονος εργάτης έχασε την ζωή του στην Ισπανία εξαιτίας του καύσωνα. Ο άντρας εργαζόταν για την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου έξω από την πολή Μούρθια, στη νότια Καταλονία. Ο άτυχος εργάτης υπεστη εγκαφαλικό επεισόδιο. Αν και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσκομείο οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον σωσουν.

Την ίδια ώρα το πορτογαλικό μετεωρολογικό ινστιτούτο προβλέπει ότι το κύμα καύσωνα που έρχεται από την βόρεια Αφρική θα οδηγήσει σε θερμοκρασίες που θα αγγίζουν τους 47o.

«Θα δούμε αν μπορούμε να δουλέψουμε το πρωί. Ίσως πρέπει να σταματήσουμε και να συνεχίσουμε το απόγευμα» δήλωσε ένας άντρας.

«Δεν έχω κλιματισμό έδω. Μόνο ζεστό αέρα. Δουλεύω μέσα στην κίνηση. Οι κινητήρες των αυτοκινήτων εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα» δήλωσε ένας οδηγός άμαξας στη Λισαβόνα.

Το εθνικό ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο, στα νότια. Στην Ισπανία, το αντίστοιχο καταγράφηκε μόλις πέρυσι τον Ιούλιο και είναι 47,3.

«Η Παρασκευή και το Σάββατο εκτιμάται ότι θα είναι οι θερμότερες ημέρες με μια πραγματικά μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθούν τα ρεκόρ» ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteogroup, η οποία μάλιστα επισημαίνει την πιθανότητα κατά 40% να καταρριφθεί το ρεκόρ της Αθήνας των 48 βαθμών και κατά «25-30% πιθανότητα να καταρριφθεί το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό ρεκόρ».

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση στην οποία αναφέρει ότι ο καύσωνας στα νοτιοδυτικά θα είναι «ιδιαίτερα έντονος και θα έχει διάρκεια». Μέχρι στιγμής, το πανευρωπαϊκό ρεκόρ κατέχει η Αθήνα. Τον Ιούλιο του 1977, το θερμόμετρο άγγιξε τους 48 βαθμούςΚελσίου.

Iστορικός καύσωνας πλήττει την Αυστραλία

 

Iστορικός καύσωνας πλήττει την Αυστραλία | Euronews

Iστορικό κύμα καύσωνα πλήττει την Αυστραλία.

Η θερμοκρασία στο Σίδνεϊ ξεπέρασε τους 47 βαθμούς Κελσίου.
Ήταν η πιο ζεστή ημέρα για την πόλη από το 1939.
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που δίνουν μάχη με τις φλόγες σε δεκάδες πύρινα μέτωπα.
Οι κάτοικοι στο Κόρουμ Ντάουνς νότια της Μελβούρνης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά.
300 πυροσβέστες και τρία ελικόπτερα συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης ένα σπίτι κάηκε όλοσχερώς.
Μια 15χρονη συνελήφθη από τις αρχές ως ύποπτο για εμπρησμό.
Εξαιτίας του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως ανάλογες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες.

ΠΗΓΗ: euronews.com


Σχολιάστε εδώ