Το σχέδιο ΝΔ για απολύσεις στην τηλεόραση και συρρίκνωση της ΕΡΤ

Το σχέδιο ΝΔ για απολύσεις στην τηλεόραση και συρρίκνωση της ΕΡΤ

SOS» για τους εργαζόμενους στην TV 

Στον αέρα οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά δίκτυα, σε ιδιωτική τηλεόραση και ΕΡΤ. Δύο από τις τρεις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα ΜΜΕ θα επιχειρήσει να καταργήσει η ΝΔ, εφόσον γίνει κυβέρνηση. Η πρώτη έχει διατυπωθεί με συγκεκαλυμμένο τρόπο και είναι το άτυπο λουκέτο και οι απολύσεις στην ΕΡΤ, μέσω της μείωσης του ανταποδοτικού τέλους στο 1,5 ευρώ. Η δεύτερη αφορά τον ιδιωτικό τομέα και είναι η μείωση της υποχρεωτικής διατήρησης του ελάχιστου προσωπικού των 400 εργαζομένων ανά κανάλι για διάστημα δέκα ετών. Ο τρίτος στόχος είναι η μείωση του τιμήματος των 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Για τους ιδιοκτήτες της ιδιωτικής τηλεόρασης τόσο η καταβολή οποιαδήποτε ποσού για τις άδειες όσο και ο υποχρεωτικός αριθμός εργαζόμενων ανά τηλεοπτική εταιρεία ήταν τα δύο βασικά θέματα που προκάλεσαν τον ξεσηκωμό τους. Η ΝΔ και η ΕΙΤΗΣΕΕ ανάπτυξαν από το 2015 ταυτόσημες θέσεις, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται πως «δεν έχουν νόημα πλέον οι άδειες». Στο non paper του 2015, το οποίο εστάλη από την ΕΙΤΗΣΕΕ στο υπουργείο Οικονομίας, αναγραφόταν πως «είναι υπερβολικός ο αριθμός των 400 εργαζομένων» και το συσχέτιζε με εταιρείες παραγωγών των σταθμών, όπου απασχολούσαν προσωπικό για τις τηλεοπτικές παραγωγές.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ είχε ζητήσει σύμβαση παραχώρησης από την πλευρά της, αλλά η κυβέρνηση υπήρξε αρνητική, αν και υπάρχει ανάλογο καθεστώς στη συνδρομητική τηλεόραση. Τώρα, βασιζόμενη η ΕΙΤΗΣΕΕ στην απουσία υπογραφής σύμβασης, ποντάρει στην προοπτική να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ και να αλλάξει αυτό το σημείο, τροποποιώντας τον νόμο Παππά. Εξ ου και κάποιες από τις τηλεοπτικές συνεργασίες που προωθούνται αυτό το διάστημα. Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών θεωρούν δεδομένη την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

typologies.gr


Σχολιάστε εδώ