Ο Χρήστος Σπίρτζης: Την επόμενη εβδομάδα οι μπουλντόζες για το γκρέμισμα των αυθαιρέτων (βίντεο)

Ο Χρήστος Σπίρτζης: Την επόμενη εβδομάδα οι μπουλντόζες για το γκρέμισμα των αυθαιρέτων (βίντεο)

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στη Στέλλα Γκαντώνα, μίλησε ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζής.

Ο κ. Σπίρτζης αναφερόμενος στα αυθαίρετα κτίσματα στο Μάτι αποκάλυψε ότι θα πραγματοποιηθεί μία αξιολόγηση των πολεοδομικών παραβάσεων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι για να αλλάξει το πολεοδομικό χάος θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων. «Είναι και θέματα που αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία στο σύνολό μας σαν κοινωνία, αν ο πολιτικό κόσμος δεν αναλάβει τις ευθύνες του, αν οι υπηρεσίες δεν αλλάξουν και τις διαδικασίες και το πώς αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα, αλλά και αν οι πολίτες δεν αλλάξουν νοοτροπία και συνεχίσουν να ανέχονται ή να αναπαράγουν τέτοια νοσηρά φαινόμενα, δεν πρόκειται να λυθούν τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.»

Βασικά σημεία της συνέντευξης

Για το πότε θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες

Γίνεται μία προσπάθεια από το υπουργείο περιβάλλοντος για τις υποθέσεις που έχουν κριθεί εδώ και δεκαετίες και εκκρεμούν κατεδαφίσεις, όπως ακούσατε και στη συνέντευξη τύπου είναι πάνω από τρεις χιλιάδες περιπτώσεις, να γίνει μία αξιολόγηση, ποιες από αυτές είναι επάνω στις παραλίες, σε ρέματα, στον αιγιαλό, περιπτώσεις δηλαδή που δημιουργούν πραγματικά προβλήματα για την ασφάλεια των πολιτών. Είτε που διέρχονται από αυτές είτε που μένουν σε αυτές , αυτή η αξιολόγηση δεν νομίζω ότι θα κρατήσει πολλές ημέρες, ήδη κάποιες από αυτές…

Για το πώς θωρακίζονται οι άλλες περιοχές από τις πυρκαγιές

Υπάρχουν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο Ευθύμης Λέκκας και άλλοι επιστήμονες, υπάρχουν σχεδόν 100 περιοχές με ανάλογα προβλήματα με το Μάτι. Με χαρακτηριστικά επικινδυνότητας για φυσικές καταστροφές. Αυτό αναδεικνύει το πολεοδομικό χάος, αν θέλετε το μεγάλο έλλειμμα που υπάρχει στην αντιπλημμυρική προστασία. Δεν ισχύει το ίδιο για την αντισεισμική θωράκιση. Γιατί εδώ πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς στο τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι και θέματα που αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία στο σύνολό μας σαν κοινωνία, αν ο πολιτικό κόσμος δεν αναλάβει τις ευθύνες του, αν οι υπηρεσίες δεν αλλάξουν και τις διαδικασίες και το πώς αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα, αλλά και αν οι πολίτες δεν αλλάξουν νοοτροπία και συνεχίσουν να ανέχονται ή να αναπαράγουν τέτοια νοσηρά φαινόμενα, δεν πρόκειται να λυθούν τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.

Για τις ευθύνες

Από τη στιγμή που εμείς έτυχε να κυβερνάμε αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε και την πολιτική ευθύνη για αυτά που γίνονται. Ή εάν θέλετε για αυτά που δεν έχουν ολοκληρωθεί στην πολιτική κατεύθυνση που εμείς θέλουμε. Αλλά είναι λάθος να παίρνουμε ένα νόμο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, χωρίς να γνωρίζουμε το τι έχει γίνει στο παρελθόν. Μπορούσε να μην ψηφιστεί ένας νόμος και να αλλάξει τα κακώς κείμενα των προηγούμενων, όταν είχαμε τρεις νόμους αυθαιρέτων τα τελευταία χρόνια. Προφανώς όχι.

Για την κόντρα με τον Μητσοτάκη

Απάντησα στον κ. Μητσοτάκη, με άμεση απάντηση και σαν πρόεδρος του ΤΕΕ, έχουμε ταχθεί ενάντια στους τότε νόμους των αυθαιρέτων, αλλά δεν ξεκινάς από το μηδέν, όταν έχεις τρεις νόμους, το δεύτερο είναι ότι δεν μας άκουσαν όταν αυτά που είχαμε πει τότε δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν… στη συνέχεια. Τους δώσαμε και το βίντεο με την τότε τοποθέτηση και τι προβλεπόταν να γίνει, αφού δεν ακούγανε τα προφανή. Το τρίτο είναι ότι δεν μπορεί κάποιοι που γέννησαν το φαινόμενο που έχτισαν τα κόμματα τους, τα στελέχη τους πάνω σε μία στρεβλή πολιτική να έρχονται και να κάνουν τους τιμητές.

Για την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ

Να δούμε πότε αυτοί οι οικισμοί στην ανατολική Αττική χτίστηκαν, ποιοι ήταν τότε νομάρχες, ποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα ακόμη και σαν επαγγελματίες νωρίτερα, ποιοι Υπουργοί ανάχθηκαν αυτές τις καταστάσεις και μπήκαν σε μία σχέση, συναλλαγής με τους πολίτες για να τους έχουν σε ομηρεία και να κάνουν ψηφοθηρία, όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά όμως… γιατί αν θέλει κανείς να λαϊκίσει ή να περάσει τη γραμμή, μπορεί να πει και άλλα.

Για τις κατηγορίες για Λαϊκισμό

Σοβαρά; Να δούμε την Μάνδρα που σκοτώθηκαν 17 συμπολίτες μας, που κάηκαν, ποιανού είναι; Να δούμε τι συγγένειες υπάρχουν με βουλευτές και υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας; Να δούμε ποιοι πήγαιναν και κάναν κατατμήσεις στα οικόπεδα σε όλη την ανατολική Αττική και ποιοι νομάρχες και ποιοι βουλευτές στήριζαν αυτή την κατάσταση;

Για τα επόμενα βήματα

Κατ’ αρχάς θα εφαρμοστεί ο νόμος θα εφαρμοστεί μία νομοθεσία που υπάρχει από τον Αντώνη τον Τρίτση που προέβλεπε ότι σε βάθος 500 μέτρων δεν πρέπει να υπάρχουν μάνδρες, θα εφαρμοστεί η νομοθεσία που λέει ότι κάθε 150 μέτρα θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία… θα εφαρμοστούν τα προφανή. Βέβαια θα προβλεφθεί μία γρήγορη διαδικασία, για να γίνουν ασφαλείς οι οδεύσεις σε αυτές τις περιοχές. Αυτός είναι ο στόχος.

Για το τι είδε στην αυτοψία

Όχι δεν φοβήθηκα την οργή του κόσμου! Καλά έκανε ο κόσμος και ήταν οργισμένος. Είναι απόλυτα κατανοητό το αίσθημα οργής.

Ξέρετε το να μην ειδοποιεί κάποιος συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό στα περίχωρα του Πειραιά, ότι κάνει επίσκεψη, δεν σημαίνει ότι κρύβεται. Είδατε εσείς να μην πηγαίνουμε στις περιοχές να μην μιλάμε με τους πολίτες, να μην είμαστε στα Δημαρχεία των περιοχών; Που κρυβόμαστε δηλαδή;

Για το τι είπε ο κόσμος

Την πρώτη φορά που πήγα ήταν πολλά αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου. Μόνο από το Δήμο Μαραθώνα, αυτή τη δουλειά την έκανε το υπουργείο Μεταφορών, μαζεύτηκαν πάνω από 400 αυτοκίνητα. Καταλαβαίνεται λοιπόν σε πόσο στενό δρόμο, συλλέξαμε 400 καμένα αυτοκίνητα, ολοσχερώς κατεστραμμένα και μεταφέρθηκαν σε έναν χώρο που είχε παραχωρήσει ο Δήμος Ραφήνας, τι σημαίνει να έχεις τόσο μη επαρκείς υποδομές, μη ασφαλείς εξόδους διαφυγής σε αυτές τις περιοχές…

Για το που θα πρέπει να απευθυνθούν οι πυρόπληκτοι

Υπάρχει ένα τηλεφωνικό κέντρο για να πληροφορούνται και όσοι δεν μπορούν να σπεύσουν στα 4 κέντρα να εξυπηρετηθούν, πιστεύω ότι η διαδικασία ζητά μηδενικά επί της ουσίας στοιχεία, άρα, κυλάει και κάπως  γρήγορα χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες, πολιτισμένα,  τέλος πάντων μέσα στον πόνο και την καταστροφή που έχει γίνει… ήδη τις δύο μέρες που γίνονται οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί περισσότερες από 1100 αιτήσεις και τώρα θα δοθεί η μάχη για να δοθούν τα βοηθήματα που έχουν αποφασιστεί, το συντομότερο δυνατό, τις επόμενες ημέρες. Έχουν βγει ξανά κλιμάκια μηχανικών για να κάνουν τη δεύτερη αυτοψία για τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα…

Για το πότε θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις

Πάρα, πάρα πολύ σύντομα. Πάρα πολύ σύντομα! Μπορεί και την επόμενη εβδομάδα.


Σχολιάστε εδώ