Φοροκαταιγίδα 10,8 δισ. έρχεται για εκατομμύρια φορολογουμένους

Φοροκαταιγίδα 10,8 δισ. έρχεται για εκατομμύρια φορολογουμένους

OpMone

-Πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου

Έξι διαφορετικοί φόροι, συνολικού ποσού 10,83 δισ. ευρώ, για τα εισοδήματα του 2017, την ακίνητη περιουσία του 2018 και τα οχήματα που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν, έρχονται για εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι πρέπει να τους πληρώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ήδη, μέσα στον Ιούλιο, περίπου 2.500.000 νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν καταβάλει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν την πρώτη δόση των φόρων που θα έχουν βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης – συνολικά προβλεπόμενα έσοδα από τρεις διμηνιαίες δόσεις ΦΕΦΠ περίπου 3,5 δισ. ευρώ).

Ακολουθούν άλλες δύο δόσεις, συνολικού ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη έως το τέλος Νοεμβρίου. Επιπλέον, μέχρι το τέλος Ιουλίου πάνω από 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017.

Ακολουθούν άλλες πέντε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εξάλλου, περίπου 6,45 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ENΦIA). Ακολουθούν άλλες τέσσερις δόσεις, που λήγουν στα τέλη Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.

Τέλος, εντός του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου πάνω από 5.000.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019.

Συνολικά, από τον Ιούλιο έως και το τέλος Ιανουαρίου 2019 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν: φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2017, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2018 και τέλη κυκλοφορίας για το 2019.

Τα συνολικά ποσά των παραπάνω φόρων υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία πρέπει να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019 (αλλά πιστώνεται στον προϋπολογισμό του 2018), το συνολικό ύψος των έξι αυτών επιβαρύνσεων εκτοξεύεται στα 10,83 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ