Συνωστισμός υποψήφιων δημάρχων στη ΝΔ

Συνωστισμός υποψήφιων δημάρχων στη ΝΔ

-Διχασμός για το αν πρέπει να δοθούν ή όχι χρίσματα

Πονοκέφαλο προκαλεί στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των υποψηφίων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πρόβλημα τείνει να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς, διαβλέποντας την αλλαγή του πολιτικού κλίματος, όλο και περισσότεροι εκδηλώνουν ανά την επικράτεια τις προσωπικές φιλοδοξίες τους.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις χωρίς καμία επικοινωνία ή συνεννόηση με τα κεντρικά του κόμματος στην Αθήνα. Οι κατά καιρούς συστάσεις από τον γραμματέα Λ. Αυγενάκη αλλά και άλλους παράγοντες της Πειραιώς προς τα κατά τόπους στελέχη («μη βιάζεστε») δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Αντί να ανακοπεί ο ρυθμός των υποψηφιοτήτων αυξήθηκε. Ρόλο στην έξαρση του φαινομένου έχουν διαδραματίσει και οι πληροφορίες που φεύγουν από τα κεντρικά όσον αφορά την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στο ζήτημα των υποψηφιοτήτων. Πρόθεσή του είναι -τουλάχιστον ως προς τις εκλογές στους δήμους- η Νέα Δημοκρατία να μη δώσει επίσημο χρίσμα σε υποψηφίους αλλά να εκφράσει απλώς τη στήριξή της. Κι αυτό όχι μόνον στην περίπτωση ανεξάρτητων υποψηφίων αλλά και για όσους αποτελούν στελέχη της παράταξης. Με το σκεπτικό ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο οι υποψήφιοι θα καταφέρουν να προσεγγίσουν ψηφοφόρους και από άλλους χώρους πέραν της Κεντροδεξιάς.

Η… προοπτική αυτή δεν βρίσκει σύμφωνους αρκετούς γαλάζιους βουλευτές, που επισημαίνουν ότι οι επόμενες εκλογές (ευρωεκλογές, δημοτικές, εθνικές) θα είναι εξόχως πολιτικές και κατά συνέπεια η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κατέβει παντού με καθαρό πολιτικό στίγμα. «Το βράδυ των εκλογών οι εντυπώσεις θα είναι με βάση το χρώμα που έχει ο χάρτης της χώρας», επισημαίνουν. «Η λογική ‘‘δεν δίνω χρίσμα – στηρίζω’’ παραπέμπει σε… χαλαρή ψήφο, κάτι που δεν ταιριάζει στις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα», σημειώνουν και προσθέτουν: «Οι επόμενες εκλογές, όποιες κι αν είναι αυτές, θα είναι πόλεμος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον λαϊκισμό, γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί με όλα τα μέσα και όλους τους τρόπους».

Οι βουλευτές προειδοποιούν και για έναν επιπλέον κίνδυνο: Αν δεν δοθούν χρίσματα, ένας αριθμός ψηφοφόρων της παράταξης -μικρός ή μεγάλος θα φανεί- θα μείνει με την εντύπωση ότι δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις της ηγεσίας και θα κάνει άλλες επιλογές όσον αφορά τους υποψήφιους.

Παράλληλα υπογραμμίζουν την ανάγκη το ταχύτερο δυνατό η ηγεσία να κάνει τις επιλογές της ως προς τα πρόσωπα και να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις. Έτσι θα κοπεί και η φόρα δεκάδων στελεχών που ανά τη χώρα φιλοδοξούν ή κάνουν σχέδια να είναι υποψήφιοι. «Σε διαφορετική περίπτωση», τονίζουν, «η παράταξη θα βρεθεί αντιμέτωπη με το καθόλου ευχάριστο φαινόμενο των διπλών υποψηφιοτήτων και των ανταρτών, που στο παρελθόν είχαν ως συνέπεια η ΝΔ να χάσει περιφέρειες και μεγάλους δήμους».

Πάντως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να βιάζεται, υποστηρίζει ότι υπάρχει χρόνος ακόμη μέχρι τις εκλογές και αρκείται σε… νουθεσίες προς τους επίδοξους υποψηφίους να μη σπεύδουν να δημοσιοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους.


Σχολιάστε εδώ