Πέρασε από το Συμβούλιο της Επικρατείας  το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ

Πέρασε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ

-Στον αέρα ο νόμος Κατρούγκαλου

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες μας, τελικά πήρε το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, οπότε αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την πραγματική ενοποίηση των ενσωματωμένων σ’ αυτόν ασφαλιστικών ταμείων.

Να σημειωθεί ότι από 1/1/2017, που είναι και η επίσημη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα, στην πραγματικότητα δεν έχουμε δει ιδιαίτερες λειτουργικές και διοικητικές αλλαγές (πέραν ίσως της αντικατάστασης των πινακίδων με αυτές που γράφουν ΕΦΚΑ), με τις παλιές δομές των καταργούμενων Ταμείων να εξακολουθούν να λειτουργούν ως έχουν.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι του φορέα θεωρούν ευτύχημα το γεγονός ότι εξακολουθούν και λειτουργούν οι παλιές δομές των καταργούμενων (στα χαρτιά) Ταμείων, γιατί αλλιώς θα υπήρχε άμεσος κίνδυνος ενός γενικευμένου black out στον χώρο της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με τα τόσα λειτουργικά προβλήματα που έχουν προκύψει. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα πρέπει κυριολεκτικά να «τρέξουν» το στήσιμο των υποκαταστημάτων, στα οποία θα μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ασφαλιστικός φορέας από τον οποίο προέρχονται (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ κ.λπ.).

Όμως κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά εύκολο δείχνει, αφού, όπως έχουμε ξαναγράψει, στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, επικρατεί ένα γενικότερο διοικητικό αλαλούμ, σχετιζόμενο και με την αποπομπή του κ. Μπακαλέξη από τη θέση του διοικητή, κάτι που κατέστησε τον φορέα ακέφαλο για περισσότερο από τρεις μήνες, στην πιο κρίσιμη χρονικά συγκυρία του.

Το οργανόγραμμα, το οποίο μόλις έλαβε το πράσινο φως από το ΣτΕ, ενδέχεται να καταστεί άνευ περιεχομένου όταν δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ιδίου Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία, όπως έχει διαρρεύσει, κρίνει ως αντισυνταγματική την υπαγωγή στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των επιστημόνων καθώς και των αγροτών. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν αναγκαστικές αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου. Κάποιοι μάλιστα μιλάνε και για έναν νέο ασφαλιστικό νόμο, στο πλαίσιο υλοποίησης της δικαστικής αποφάσεως, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στην ίδια τη δομή του ΕΦΚΑ, κάτι που θα επιφέρει αναμενόμενα και τη δημιουργία ενός νέου οργανογράμματος.


Σχολιάστε εδώ