Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου δημοσίευσαν στο επιστημονικό έ­ντυπο «PNAS» την παλαιότερη συνταγή…

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου δημοσίευσαν στο επιστημονικό έ­ντυπο «PNAS» την παλαιότερη συνταγή…

…ηλικίας 14.000 ετών περίπου, που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Έρημο της Ιορδανίας για την παρασκευή ψωμιού.

Αλεύρι από άγριο σιτάρι και κριθάρι, ανακατεμένο με ρίζες φυτών, νερό και ψήσιμο είναι η συνταγή για το αρχαιότερο ψωμί στον κόσμο. Το ψωμί ήταν επίπεδο, χωρίς όγκο και έμοιαζε με το σημερινό ψωμί που παρασκευάζεται από δημητριακά.

Πιστεύεται ότι το χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας για να τυλίγουν το ψημένο κρέας, που, ως φαίνεται, ήταν το παλαιότερο σάντουιτς της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η πρώτη παραγωγή ψωμιού έγινε όταν οι άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται για διάφορες περιστάσεις, π.χ. γιορτές, και μάλιστα πολύ πριν από την εμφάνιση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Αυτό δημιουργεί την ενδιαφέρουσα πιθανότητα η καλλιέργεια σι­τηρών για ψωμί να ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τη γεωργία.

Οι επιστήμονες, υλοποιώ­ντας τη συνταγή στο εργαστήριο, ανακοίνωσαν ότι το μείγμα των κόκκων έδωσε στο ψωμί μια γεύση καρυδιού, όπως τα σημερινά πολύσπορα ψωμιά.


Σχολιάστε εδώ