Επίτροπος ΕΕ Χαν: Αλλαγή συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας!

Επίτροπος ΕΕ Χαν: Αλλαγή συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας!


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα,
Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής
του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα


Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών με­ταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς μάς προειδοποίησε ότι πριν φύγει για καλοκαιρινές διακοπές θα λύσει και τις διμερείς εκκρεμότητες με την Αλβανία! Άγνοια κινδύνου; Διατεταγμένη υπηρεσία;

Θυμίζουμε κά­ποιες από αυτές τις εκκρεμότητες:

1. Ελληνική εθνική μειονότητα, αναγνωρισμένη από το Αλβανικό Σύνταγμα. Καταπάτηση περιουσιακών στοιχείων της στην επαρχία Χειμάρρας και αλλού.

2. Νεκροταφεία και οστά διάσπαρτα, σε πολλά σημεία, ελλήνων φαντάρων και αξιωματικών, πεσόντων στο αλβανικό έπος, κατά την ιταλική φασιστική εισβολή.

3. ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, η οποία είχε εγκριθεί και από την αλβανική πλευρά και αργότερα… ξε-εγκρίθηκε…

4. Το εμπόλεμο, η λήξη του οποίου δεν έχει κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή.
Στις 11/7, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, ο επίτροπος κ. Χαν, υπεύθυνος για τη διεύρυνση της ΕΕ, είπε μεταξύ άλλων πως αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία θα γίνει και αναδιάρθρωση των συνόρων!

«Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες. Συνεπώς, εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία, αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση αυτή έβαλε φωτιά στην Αθήνα. Μετά ήλθαν οι διορθωτικές: «Ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε αλλαγή συνόρων μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας», επισήμανε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείς να διευκρινίσει τις σχετικές με το θέμα δηλώσεις.

Όπως ανέφερε, ο επίτροπος -υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ- έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Στόχος της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία είναι να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια, το μέγιστο επιτρεπτό με βάση τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στη συνέχεια να κηρυχθεί ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος και την Αδριατική Θάλασσα.

Από την πλευρά της, η ΝΔ, γνωρίζοντας τον τρόπο λειτουργίας του κ. Κοτζιά, καλεί τους «κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση», καθώς «αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό». Επίσης καλεί τον επίτροπο Χαν «να συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».

Εγώ από την πλευρά μου θα προσθέσω: Τι εννοεί ο ποιητής;

Ποια αλλαγή ελληνοαλβανικών συνόρων ονειρεύεται (αυτός και τα αφεντικά του);

e-mail: g.papagian3@yahoo.gr


Σχολιάστε εδώ