Στον πάγο οι ελληνορωσικές σχέσεις

Στον πάγο οι ελληνορωσικές σχέσεις

-Ανήσυχος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για τη διείσδυση της Μόσχας στο Άγιον Όρος

Στην «εποχή των παγετώνων» μπήκαν οι ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την απόφα­ση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απέλαση δύο ρώσων διπλωματών με την κατη­γορία της ευθείας ανάμειξης στα εσωτερικά της χώρας όσον αφορά το θέμα των Σκοπίων. Η Μόσχα αποκρούει μετά βδελυγ­μίας τις κατηγορίες και βλέπει δάκτυλο των ΗΠΑ στην όλη υπόθεση, καθώς υποστηρίζει ότι η Αθήνα ενήργησε κάτω από τις πιέσεις της Ουάσινγκτον.

Εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τις αιτιάσεις αυτές και επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί την ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας από οποιονδήποτε παράγοντα εκτός επικράτειας. Προειδοποιεί ακόμη η Μόσχα ότι θα απαντήσει ανάλογα, υπονοώντας ότι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στην απέλαση ελλήνων διπλωματών που υπηρετούν στην πρεσβεία της Μόσχας.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος και αναφερόμενος στους δύο ρώσους διπλωμάτες έκανε λόγο για συμπεριφορές που «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Κυβερνητικές πηγές εξάλλου τους αποδίδουν σειρά παράνομων ενεργειών, όπως η απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών όσον αφορά το Σκοπιανό αλλά και απόπειρα χρηματισμού κρατικών λειτουρ­γών. Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν φήμες και σενάρια για εμπλοκή της Μόσχας στην υπόθεση των συλλαλητηρίων με ανάμειξη Μονών του Αγίου Όρους (;).

Την Παρασκευή ο έλληνας πρέσβης στη Μόσχα Ανδρ. Φρυγάνας κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και του ζητήθηκαν εξηγήσεις όσον αφορά την απέλαση των δύο διπλωματών. Του τονίσθηκε ότι η ενέργεια αυτή είναι απολύτως παράλογη και δεν επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα, ενώ του επισημάνθηκε αρμοδίως ότι μετά την εξέλιξη αυτή υπάρχει κίνδυνος να πληγούν σοβαρά οι διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η Αθή­να είχε ενημερώσει τη Μόσχα από τις 6 Ιουλίου για την απόφασή της να προχωρήσει στην απέλαση των δύο διπλωματών για τους συγκεκριμένους λόγους.

Στο μεταξύ πληροφορίες από τη Κωνσταντινούπολη κάνουν λόγο για την έντονη ανησυχία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρ­θολομαίου για τον βαθμό διείσδυσης του Πατριαρχείου Μόσχας στο Άγιο Όρος το τελευταίο διάστημα. Διείσδυση που αποδίδεται στην πρόθεση της ρωσικής ηγεσίας, πολιτικής και θρησκευτικής, να παρακολουθεί από κοντά και όταν μπορεί να παρεμβαίνει στο μέτρο του δυνατού στα τεκταινόμενα στην ελληνική επικράτεια.

Στη Μόσχα είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προσχωρήσει για τα καλά στο αμερικανικό άρμα, θεωρεί δε ότι μια σειρά από αποφάσεις του Αλ. Τσίπρα (Σκοπιανό, Αλβανία κ.ά.) είναι κατ’ επιθυμία ή και εντολή της Ουάσινγκτον.


Σχολιάστε εδώ