Σαρώνει ακόμα η ιλαρά

Σαρώνει ακόμα η ιλαρά

-Τα πρώτα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Συνεχίζει να σαρώνει η ιλαρά, αφού την προηγούμενη εβδομάδα δηλώθηκαν 39 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 3.198. Αν και τον Ιούνιο είχε σημειωθεί μικρή ύφεση στην επιδημία, εντούτοις το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν την ανάγκη της θωράκισης έναντι της ιλαράς, με το εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς. Το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πρέπει να χορηγείται σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Εννέα κρούσματα
Στο μεταξύ ο ιός του Δυτικού Νείλου έκανε και φέτος την εμφάνισή του. Εννέα μέχρι στιγμής τα δηλωμένα κρούσματα σε τρεις περιοχές της χώρας (έξι στα Μέγαρα Αττικής, δύο στην Τανάγρα Βοιωτίας και ένα στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης). Ο νεότερος ηλικιακά ασθενής είναι 13 χρόνων και ο μεγαλύτερος 66.
Από τους εννέα ασθενείς που δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ένας παραμένει νοσηλευόμενος – εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Η συντριπτική πλειονότητα -οκτώ από τους εννέα- εμφάνισε συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση, ενώ ένα άτομο είχε συμπτώματα εμπύρετης νόσου.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι απρόβλεπτος και αναμένεται να εμφανιστούν κρούσματα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.

Ερώτηση στη Βουλή
Με την ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γ. Αμυράς ζητά να μάθει από τον υπουργό Υγείας, αν έχουν εντατικοποιηθεί οι εμβολιασμοί ενόψει της τρέχουσας επιδημικής έξαρσης της ιλαράς, καθώς κι αν τα νοσοκομεία της χώρας είναι εξοπλισμένα με αντιδραστήρια για τον έλεγχο αντισωμάτων της νόσου για την άμεση επιδημιολογική επιτήρησή της.

Ο βουλευτής ζητά να μάθει, επίσης, αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αποφυγής μετάδοσης της νόσου για τους επαγγελματίες υγείας ως προς τον έλεγχο των αντισωμάτων και τον εμβολιασμό τους, καθώς κι αν έχουν ληφθεί τα μέτρα που προβλέπονται από τον κανονισμό πρόληψης κι ελέγχου λοιμώξεων των νοσοκομείων της χώρας για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου.


Σχολιάστε εδώ