Η μεγαλύτερη σφαγή παιδιών στην ιστορία της ανθρωπότητας έγινε τον 15ο αιώνα στο Περού στο πλαίσιο τελετουργικού

Η μεγαλύτερη σφαγή παιδιών στην ιστορία της ανθρωπότητας έγινε τον 15ο αιώνα στο Περού στο πλαίσιο τελετουργικού

Οι ανασκαφές για την εύρεση της ομαδικής ταφής άρχισαν το 2011 και όπως αποκάλυψε τον Απρίλιο το «National Geographic» γίνονται στην απόκρημνη ακτή στο Τρουχίγιο, στο Βόρειο Περού, όπου υπήρχε ο προκολομβιανός πολιτισμός των Τσιμού (900 – 1450), ο οποίος στη συνέχεια ανατράπηκε από την αυτοκρατορία των Ίνκας.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν οστά παιδιών που είχαν ταφεί με το πρόσωπο στραμμένο στον ωκεανό και οστά από 200 νεαρά λάμα που θυσιάστηκαν και στην συνέχεια τάφηκαν στραμμένα στην ανατολή, προς τις Άνδεις. Τα παιδιά ήταν θαμμένα κατακόρυφα, το ένα δίπλα στο άλλο, έχο­ντας το καθένα δίπλα του ένα βάζο, μια σφυρίχτρα και κομμάτια υφάσματος και τροφή.

Όπως αναφέρει ο Γκαμπριέλ Πριέτο, αρχαιολόγος του Εθνικού Πανεπιστημίου του Τρουχίγιο, «θυσιάστηκαν με μία τομή στο στέρνο και έχουν διαλυμένα πλευρά, όπως και στο Χουανσακίτο, που εντοπίστηκαν τα πρώτα ευρήματα». Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι τα πλευρά μετατοπίστηκαν ίσως για να βγει ευκολότερα η καρδιά στα πλαίσια του τελετουργικού. Η ηλικία των παιδιών υπολογίζεται ότι ήταν από 5 έως 14 χρόνων και ο αριθμός τους υπολογίζεται στα 251.

Μετά την ανακάλυψη αυτή αρχιτέκτονες και μηχανικοί εργάζονται ήδη για την κατασκευή μουσείου «όπου θα συ­γκεντρωθούν τα οστά που είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να μεταφερθούν και θα μπορούν να έχουν έναν ασφαλή χώρο, μακριά από πλιατσικολόγους, για να μπορούν να αναπαυθούν», ενώ το μουσείο «θα διαθέτει και εργαστήριο έρευνας», όπως δήλωσε ο Χοσέ Ρουίς, δήμαρχος της Χουαντσάκο, της μικρής πόλης κοντά στο Τρουχίγιο, όπου βρέθηκαν οι σκελετοί σε δύο διαφορετικά σημεία.

Οι έρευνες συνεχίζονται και σε αυτές συμμετέχει και το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης.


Σχολιάστε εδώ