Συμφωνήσαμε με τον κ. Ερντογάν για μείωση της έντασης στο Αιγαίο (βίντεο)

Συμφωνήσαμε με τον κ. Ερντογάν για μείωση της έντασης στο Αιγαίο (βίντεο)

«Πληγή για το ΝΑΤΟ η τουρκική προκλητικότητα» – «Δύσκολη η συνάντηση με τον Ερντογάν»

Τσίπρας προς Ρωσία: «Απαιτούμε σεβασμό της εθνικής μας κυριαρχίας»

Συνέντευξη τύπου έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες και ενώ ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν ήταν η πιο εύκολη συνάντηση, διήρκησε δύο ώρες, θίξαμε σχεδόν όλη την ατζέντα, έθεσα επιτακτικά το ζήτημα των στρατιωτικών μας. Ο κ. Ερντογάν, αναφέρθηκε στο θέμα των 8 αξιωματικών που ζήτησαν σε εμάς άσυλο και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματός του. Κατέστησα σαφές πως η Ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη. Υπογράμμισα επίσης ότι για την κυβέρνηση πως οι πραξικοπηματίες, δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας και συζητήσαμε την περαιτέρω συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας. Συμφωνήσαμε πως η εν λόγω συνεργασία έχει μεγάλη σημασία την περίοδο αυτή».

Ενώ έστρεψε τα πυρά του και κατά της Ρωσίας με αφορμή τις πληροφορίες περί παρεμβάσεων της Μόσχας στη Βόρεια Ελλάδα για να υποσκάψει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Για το θέμα του Κυπριακού τονίστηκε, απο πλευρά μας, η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτέρες και συμφωνήσαμε στην ανάγκη να υπάρξει στενή επαφή μεταξύ των δύο υπουργών μας Εξωτερικών για το θέμα αυτό.

Του υπενθύμισα στον κ. Ερντογάν ότι η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουν θετικά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και αυτό δεν έγινε κατορθωτό γιατί συνεχίζεται η τουρκική επιθετικότητα και αντιμετωπίζεται αυτή η επιθετικότητα αποτελεσματικά στην βάση του διεθνούς δικαίου. Του έθεσα στοιχεία που αναδεικνύουν την αύξηση της παραβατικότητας της Άγκυρας στο Αιγαίο. Συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στις προσπάθειες για μείωση αυτής της έντασης.

Πυρά κατά της Ρωσίας

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στις πληροφορίες περί ρωσικών παρεμβάσεων στην Ελλάδα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα απαιτεί να σέβονται «όλοι την εθνική μας κυριαρχία»: «Είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίζομαι την εθνική κυριαρχία. Επιδιώκουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και καλές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες, εντούτοις έχουμε την απαίτηση να σέβονται όλες οι χώρες την εθνική μας κυριαρχία. Και όταν βλέπουμε κάποια περιστατικά τα οποία δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, λαβμάνουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Επίθεση στην Νέα Δημοκρατία

Είπε ειδικότερα ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου “που επί 10 χρόνια ήταν κενό γράμμα”. Υπογράμμισε ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή.


Το κράτος στα βόρεια σύνορά μας θα ονομάζεται πλέον “Βόρεια Μακεδονία”. Η μοναδική Μακεδονία θα είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα στη βόρεια Ελλάδα.


Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες της ΝΔ ότι σήμερα η κυβέρνηση “παρέδωσε το Βουκουρέστι”, σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για “βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών”.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ απέναντι σε δηλώσεις Ευρωπαίων και διεθνών αξιωματούχων όπως ότι είναι ψεύτες οι κ.κ. Γιούνγκερ, Μοσχοβισί που είπαν πως τελείωσαν τα μνημόνια κάτι που επανέλαβε σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σολτς. Αυτό είναι επώδυνο και επικίνδυνο, ιδίως για τα εθνικά συμφέροντα. Ιδίως τώρα δεν μπορούμε να παρακολουθούμε την εθνολαϊκιστική μεταμόρφωση του κ. Μητσοτάκη και της αντιπολίτευσης.

Εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση και κατά της Φώφης Γεννηματά, για τις επικρίσεις της κατά της συμφωνίας: «Η στάση της αντιπολίτευσης υποτιμά και τη νοημοσύνη των πολιτών».


Σχολιάστε εδώ