Η Γερμανία “παγώνει” την εκταμίευση της υπερδόσης των 15 δισ. ευρώ

Η Γερμανία “παγώνει” την εκταμίευση της υπερδόσης των 15 δισ. ευρώ

Ρέγκλινγκ: Η Αθήνα δεσμεύεται στο Eurogroup ότι θα βρει ισοδύναμα 28 εκατ. ευρώ για να καλύψει τη μη αύξηση του ΦΠΑ

Η απόφασης της Αθήνας να παγώσει την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, τα οποία πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Οδήγησε το Βερολίνο ώστε να ζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξει απόκλιση από τους θεσμοθετημένους στόχους του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χίο και Λέρο και έχει ισχύ έως το τέλος του 2018.

Όπως εξήγησε αναλυτικά ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ: «Όλοι ξέρουμε ότι το ποσόν δεν είναι μεγάλο, είναι 28 εκατ. ευρώ, και έχουμε τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα είναι για έξι μήνες. Σήμερα, υπήρξε δέσμευση της Ελλάδας ότι θα βρεθούν ισοδύναμα ύψους 28 εκατ. ευρώ από αλλού στον προϋπολογισμό. Αυτό είναι μια σημαντική δέσμευση που θα επιτρέψει και στη γερμανική βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία».

Ο κ. Σεντένο ανέφερε πως η απόφαση για τη δόση των 15 δισ. ευρώ επικυρώθηκε από 18 χώρες. Ωστόσο το το «πράσινο φως» για την εκταμίευση θα δοθεί όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια, είπε, αναφερόμενος στη Γερμανία. Και εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές Αυγούστου.

Τόσο ο Πιέρ Μοσκοβισί, όσο και ο Μάριο Σεντένο εξήγησαν ότι πρόκειται απλά για αναβολή και πως τα χρήματα θα φτάσουν στην Ελλάδα “εγκαίρως” πριν την εκπνοή του προγράμματος. Ενώ ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως γνώριζαν την αλλαγή στις προθέσεις της Ελλάδας.


Σχολιάστε εδώ