Φώφη: Προχωράμε μόνοι μας

Φώφη: Προχωράμε μόνοι μας

-Ξεκάθαρες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
-Κερδίζει πόντους στις δημοσκοπήσεις

«Προχωράμε μόνοι μας και πάμε κατευθείαν στον κόσμο και τον λαό που χρόνια στήριζε την Κεντροαριστερά, αλλά απογοητεύτηκε, όπως απογοητεύτηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ», διαμηνύουν από τη Δημοκρατική Συ­μπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση του Στ. Θεοδωράκη, ενώ σημειώνουν πως παρά το γεγονός ότι ήταν φανερό πως δεν υπήρχε καλή χημεία, ωστόσο δόθηκαν ευκαιρίες μεγάλες στον πρόεδρο του Ποταμιού για να συνεργαστούν και να δημιουργηθεί ένα σοβαρό και ισχυρό πολιτικό ρεύμα.

Ο κ. Θεοδωράκης, αν και του έγιναν όλα τα χατίρια, φτάνοντας ακόμα και σε συνέδριο με διορισμένους συνέδρους, αποχώρησε ηχηρά, αδιαφορώντας για μια κοινή πορεία και έναν ενιαίο φορέα και προτάσσοντας την προσωπική πολιτική του ατζέντα.
Σταθερή πλέον επιλογή της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Φώφης Γεννηματά είναι η κατοχύρωση της Κεντροαριστεράς ως αυτόνομου πόλου εξουσίας, του τρίτου πόλου του πολιτικού συστήματος, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και με απόλυτα ξεκάθαρο και διακριτό στίγμα και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, μετά τις έντονες εσωκομματικές αναταράξεις και αντιπαραθέσεις, η στάση της Φώφης Γεννηματά στο Σκοπιανό και μια σειρά από ευρύτερες πρωτοβουλίες βοήθησαν στην επαναπροσέγγιση του νέου φορέα με ένα τμήμα της παλιάς, ισχυρής εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται προβληματισμένη με τις πολιτικές και τις επιλογές της κυβέρνησης.

«Τσιμπάει» δημοσκοπικά
Η αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να διευκολύνει στη διαμόρφωση ενός πιο καθαρού και διακριτού πολιτικού λόγου από τον φορέα της Κε­ντροαριστεράς, με πολλά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να υποστηρίζουν ότι παραμονές εκλογών κάποιοι από αυτούς που ακολούθησαν τώρα το Ποτάμι θα επαναπροσεγγίσουν το ΚΙΝΑΛ.

Επίσης, μετά από μια περίοδο δημοσκοπικού παγετού και καθίζησης, το Κίνημα Αλλαγής δείχνει και πάλι να «τσιμπάει» και να επανέρχεται με σοβαρές αξιώσεις στο να παγιωθεί στην τρίτη θέση, πίσω από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ώστε να λάβει όταν έλθει η ώρα την τρίτη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποσκελίζοντας οριστικά τη Χρυσή Αυγή και την κρυφή ψήφο που λειτουργεί γύρω της. Ήδη στο τελευταίο δημοσκοπικό κύμα το ΚΙΝΑΛ αυξάνει έστω και ελαφρά τις δυνάμεις του, αν και ακόμα δεν αγγίζει το διψήφιο νούμερο, όμως το πλησιάζει, ενώ ενισχύεται και η δημοτικότητα της Φώφης Γεννηματά, που είναι τρίτη, με ανεβασμένα μάλιστα ποσοστά, πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Σφήνα η Γεννηματά στους Τσίπρα – Μητσοτάκη
Πάντως η κ. Γεννηματά κατάφερε να δώσει ένα άλλο στίγμα, μέσα σε συνθήκες πόλωσης και μετωπικής αντιπαράθεσης Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή, και κατόρθωσε να μπει σφήνα ανάμεσα στους δύο μονομάχους, σπάζοντας τον διπολισμό. Επίσης, αιφνιδίασε τους πά­ντες όταν -χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό- κατέθεσε πρόταση νόμου για τη μη περικοπή των συντάξεων, ώστε να δείξει ότι τόσο η κυβέρνηση, που δήθεν κόπτεται για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και η αντιπολίτευση, με τα κροκοδείλια δάκρυα, μένουν στα λόγια για ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί εκατομμύρια συνταξιούχους, που θα δουν για πολλοστή φορά να μειώνεται το εισόδημά τους (βλέπε πρόταση ΚΙΝΑΛ για συντάξεις σε διπλανή στήλη).

Η κ. Γεννηματά, στην ουσία, με την πρωτοβουλία της εγκλώβισε την κυβέρνηση. Αν πράγματι είναι κατά της περικοπής των συντάξεων, τότε δεν έχει παρά να ψηφίσει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, αν είναι θέμα γοήτρου για την κυβέρνηση, όπως λένε στελέχη της, ας φέρει αυτή ανάλογη πρόταση και το ΚΙΝΑΛ θα την ψηφίσει.

Πού θα πάει ο Θεοδωράκης
Τις ίδιες ώρες ο Σταύρος Θεοδωράκης, την εισήγηση του οποίου υιοθέτησε η μεγάλη πλειοψηφία του Ποταμιού και αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ, επιχειρεί να επανασυσπειρώσει ό,τι απέμεινε από ψηφοφόρους και στελέχη και καλεί σε συνέδριο του Ποταμιού τον Οκτώβριο, προκειμένου να συζητηθούν και εγκριθούν οι πολιτικές θέσεις, η πολιτική των συνεργασιών και η εκλογή νέων οργάνων.

Πάντως το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν πολλά σενάρια, με βάση τα οποία ο κ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι (ή έστω κάποιοι βουλευτές από το Ποτάμι) και θα ψηφίσουν τη συμφωνία με τα Σκόπια και θα βάλουν πλάτη στην κυβέρνηση σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ.

Ο κ. Θεοδωράκης τα τελευταία 24ωρα έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο δηλώσεων προκειμένου να «μαζέψει» τα σενάρια που τον θέλουν να ετοιμάζεται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε πως δεν θα αλλάξει έδρανα στη Βουλή (θα μείνει στην αντιπολίτευση) και τόνισε πως μετά τις εκλογές θα θέσει επτά σημεία-προτάσεις και από την αποδοχή τους θα εξαρτηθεί η στάση του κόμματός του απέναντι στον νικητή των εκλογών. Για τη συμφωνία με τα Σκόπια επεσήμανε πως αν η κυβέρνηση φέρει τη συμφωνία και αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, ακόμα και αν ψηφιστεί, την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία.

Ξένο σώμα ο Ραγκούσης
Στο μεταξύ, αρνητικές και αλγεινές είναι πλέον οι εντυπώσεις και τα σχόλια από όλο το εύρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον Γιάννη Ραγκούση, όχι τόσο για τις διαφοροποιήσεις του ή τις προσωπικές πολιτικές του απόψεις, αλλά για τη συμπεριφορά του και κυρίως τις απρεπείς και μειωτικές δημόσιες τοποθετήσεις του για το πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά, την οποία αποκάλεσε υπάλληλο του επιχειρηματία Μαρινάκη.

Πλέον ο Ραγκούσης θεωρείται ξένο σώμα στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Πολλά στελέχη μάλιστα κάνουν ανοικτά την αυτοκριτική τους λέγοντας πως ήταν λάθος να περιμαζέψουν, παραμονές του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τον Γιάννη Ραγκούση, που μετά από περιπλανήσεις «κόλλησε» στην κίνηση που είχαν δημιουργήσει η Άννα Διαμαντοπούλου με τον Γιώργο Φλωρίδη, με τους οποίους κοντραρίστηκε για το ποιος θα είναι αρχηγός.


Σχολιάστε εδώ