Ο Βασίλης Λεβέντης στο «KONTRA» (βίντεο)

Ο Βασίλης Λεβέντης στο «KONTRA» (βίντεο)

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη, μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στη στάση που κράτησε η Ν.Δ. στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων επισημαίνοντας ότι «Η χθεσινή στάση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η πιο λαϊκίστικη, με την έννοια ότι ήθελε να δηλώσει ότι… μην κοπούν οι συντάξεις, ενώ ξέρει ότι αυτό είναι μέσα στη συμφωνία και έχει περάσει και στη βουλή νόμος ότι στις 31/12 πρέπει να περισκοπούν οι συντάξεις το 2019.»

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επεσήμανε πως «Εάν έρθει η ρύθμιση για τη μη περικοπή των συντάξεων τεκμηριωμένη, φυσικά και θα τη δω θετικά.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λεβέντης στο ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού επισημαίνοντας ότι, «Δεν μισούν τους Έλληνες εργαζομένους οι ξένοι. Αλλά όσο ανεβάζουμε τους μισθούς τόσο θα διστάζει ο εργοδότης να προσλαμβάνει ανέργους.»

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για τις περικοπές των συντάξεων και τη στάση της Ν.Δ.

Η χθεσινή στάση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η πιο λαϊκίστικη, με την έννοια ότι ήθελε να δηλώσει ότι… μην κοπούν οι συντάξεις, ενώ ξέρει ότι αυτό είναι μέσα στη συμφωνία και έχει περάσει και στη βουλή νόμος ότι στις 31/12 πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις το 2019. Το 2020 το αφορολόγητο.

Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά πρέπει να βρεις… ισοδυνάμως τους πόρους για να το αναιρέσεις.

Για το αν θα κοπούν ή όχι

Περιμένουμε στις 15 Οκτωβρίου την εκτίμηση που θα κάνουν οι θεσμοί και μετά είπε ο Μοσκοβισί, ότι εάν όλα είναι με το πλευρό σας δεν θα έχει αντίρρηση η Ευρώπη. Έβαλε ωστόσο αυτή την προϋπόθεση και μέχρι τότε είπε θα πρέπει να τηρήσετέ τα συμπεφωνημένα.

Για το πώς θα αντιδράσει αν δεν κοπούν οι συντάξεις

Εάν έρθει η ρύθμιση για τη μη περικοπή των συντάξεων τεκμηριωμένη, φυσικά και θα τη δω θετικά.

Για το τι πρέπει να πράξει το κράτος

Οι θεσμοί δεν ζήτησαν να μειωθούν οι μισθοί για να διευκολυνθούν οι εργοδότες, αλλά για την καταπολέμηση της ανεργίας. Δεν μισούν τους Έλληνες εργαζομένους οι ξένοι. Αλλά όσο ανεβάζουμε τους μισθούς τόσο θα διστάζει ο εργοδότης να προσλαμβάνει ανέργους.

Για το ενδεχόμενο κινεζοποίησης της Οικονομίας

Είμαστε σε ένα στάδιο δοκιμασίας και της χώρας και της οικονομίας, που δεν μπορούμε να ρισκάρουμε. Δηλαδή… στην προσπάθεια να γίνουμε αρεστοί χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις.

Για την πρόταση του για «ταβάνι» στις συντάξεις

Είχα προτείνει «ταβάνι», αλλά και να κοπούν οι συντάξεις των πλουσίων. Έχω πει ότι παρά να κοπεί, που έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΕΚΑΣ, μίας γιαγιάς που παίρνει 700 ευρώ της το πήγε 500 και ενός πλουσιότερου που από 2000 το πήγε 1000, στις υψηλότερες συντάξεις η μείωση ήταν μεγαλύτερη. Αλλά και στη γιαγιά είναι πολύ πιο βάρβαρο να την κόψεις το γάλα.

Είχα πει… οι πλούσιοι που έχουν από τόκους καταθέσεων πάνω από 3000 το μήνα εισόδημα ή νοικιάζουν κτίρια και έχουν εισόδημα πάνω από 3000 ευρώ το μήνα. Στην Αυστραλία θα τους έκοβαν εντελώς τη σύνταξη, γιατί η σύνταξη εκεί δεν έχει το χαρακτήρα αμοιβής, επειδή πλήρωνες εισφορές, αλλά μία επιδότηση για να περάσεις τα στερνά σου. Εάν έισαι πλούσιος δεν τη χρειάζεσαι την επιδότηση.

Για την πρόταση του ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ έχει πάντα νοοτροπία απόλυτη, φιλελεύθερη, βέβαια έχουμε υψηλή φορολογία, η οποία αποθαρρύνει τις επενδύσεις γενικότερα, αλλά όση ανάγκη και αν έχουμε για επενδύσει, δεν πρέπει να καταφεύγουμε, να γινόμαστε νεοφιλελεύθεροι, αντικοινωνικοί και να μην σκεφτόμαστε τον άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα μας.

Για την έξοδο από το Μνημόνιο

Αυτό το 15 Οκτωβρίου που είπε ο Μοσκοβισί είναι στη βάση του τριμηνιαίου ελέγχου που θα υπάρχει εφεξής. Μέχρι τώρα ο έλεγχος ήταν εξαμηνιαίως. Τώρα έγινε λόγω της αναξιοπιστίας που δείξαμε και της μη τήρησης των δεσμεύσεων, έγινε τριμηνιαίος. Το 15 Οκτωβρίου λοιπόν δεν είναι η ημερομηνία που προσδοκούμε ότι θα επιβεβαιωθούμε, αλλά είναι ο έλεγχος των θεσμών. Τότε θα δουν τα… αποτελέσματα μας.

Για το πώς θα μπορούν οι δανειστές να πιέσουν

Έχουμε μία θηλιά στο λαιμό μας… μέχρι το 2022, 3.5%, μέχρι το 2060 2.4% και για 99 χρόνια κόφτη. Αυτά παραμένουν. Ο βαθμός ελευθερίας υπάρχει υπό την προϋπόθεση ότι τηρείς τις δεσμεύσεις.

Για τη μήνυση κατά του Ζάεφ

Εγώ που γνωρίζω 25-30 χρόνια τώρα το σκοπιανό, τα αιτήματα που είχαν όλα τα χρόνια είναι το γλωσσολογικό, το εθνολογικό, το όνομα και η είσοδος στο ΝΑΤΟ. Δεν είχα ακούσει 5 αίτημα. Και τα 4 τους τα έδωσε ο Τσίπρας. Θέλετε να σας πως γιατί επαναστατούν … πιστεύω για να βοηθήσουν τον Τσίπρα.

Για την κατάτμηση της Αθήνας

Αυτή δεν έχω καταλάβει γιατί την κάνουν. Έχω τρεις φορές συζητήσει με τον Τσίπρα για το θέμα… γιατί το κάνετε αυτό…… … το επιχείρημα αυτό δεν στέκει. Στην Ευρυτανία που είναι μονοεδρική έχει 260 χωριά. Για να γυρίσει 260 χωριά στον μήνα των εκλογών θέλεις 4 έως 5 μήνες κατ’ ελάχιστον. Καθήμενος μόνο μία ώρα σε κάθε χωρία. Αλλά στο χωρίο δεν αρκεί μία ώρα. Πρέπει να καθίσεις στα καφενεία, να γυρίσει σε σπίτια… να πας στην πλατεία. Μοιραίος στις εκλογές δεν προλαβαίνεις να γυρίσεις. Εισπράττεις την εργασία που έχεις κάνει όλο το διάστημα.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Κατηγορία

Σχολιάστε εδώ