Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη με βαρύτατους χαρακτηρισμούς

Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη με βαρύτατους χαρακτηρισμούς

Σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αλληλοκατηγορίες περί διαπλοκής, συνεχίστηκε η συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην σκληρή κριτική που του έκανε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι «είναι δείγμα θράσους η κριτική της Ν.Δ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα όταν είχατε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5%».

Παράλληλα, είπε ότι με τη συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου το ελληνικό χρέος κατέστη επιτέλους βιώσιμο.

«Αποκτάμε πρόσβαση στις αγορές, χωρίς καμία επιβάρυνση για την οικονομία, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία & τους μικροομολογιούχους,​ όπως συνέβη στην περίπτωση του διαβόητου PSI», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Ταυτίζεστε με τον Ορμπαν κ. Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για ταύτιση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Όρμπαν και την πιο ακραία αντιευρωπαϊκή πρόταση, και ότι δεν ακούει ούτε καν τις μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό τού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Δεν μπορείτε να εκφράζετε στο εσωτερικό την πολιτική Κουρτς και στο εξωτερικό να λέτε για ευρωπαϊκές λύσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας:  «Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή»

Απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου της ΝΔ ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι πίσω από τις προσωπικές επιθέσεις στον ίδιο και στη σύζυγό του, ο κ. Τσίπρας είπε: «Να τελειώνουμε με αυτό το ανέκδοτο. Σταματήστε κ.Μητσοτακη να παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως θύμα δήθεν κακόβουλων δημοσιευμάτων με ενορχηστρωτή το Μαξίμου. Έλεος αφήστε αυτή την καραμέλα. Ποσώς μας ενδιαφέρει η προσωπική σας ζωή, είστε όμως δημόσιο πρόσωπο όπως και εγώ. Διεκδικείτε να γίνετε πρωθυπουργός, εγώ έγινα. Φανταστείτε εάν εγώ αρνιόμουν να παρουσιάσω το πόθεν έσχες για τις δραστηριότητες της συζύγου μου τι θα έγραφαν όλα τα παπαγαλάκια; Φανταστείτε να είχα τέτοια ανοιχτά θέματα. Για αυτό σας λέω αφήστε το κ.Μητσοτάκη. Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Ζητάτε να μη σχολιάσω την επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου σας αλλά σχολιάσατε τα συναισθήματα της δικής μου συζύγου το 2015».

Μητσοτάκης: Είσαι αδίστακτος και βαθιά διαπλεκόμενος

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος τον αποκάλεσε στην πρωτολογία του «αδίστακτο και βαθιά διαπλεκόμενο» και του ζήτησε να απαντήσει αν έχει συναντηθεί με συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Ο κ. Τσίπρας θύμισε την εποχή της «γάτας των Ιμαλαΐων» (σ.σ. συνάντηση με τον Στ. Ψυχάρη) και τόνισε: «Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν συναντάς επιχειρηματίες, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τους συναντά και τους κάνει τα χατίρια» είπε ο πρωθυπουργός.

«Τι χατίρια λοιπόν έχει κάνει η κυβέρνηση μου σε όλους αυτούς που μιλήσατε νωρίτερα. Ο κύριος Μπόμπολας δεν έχει την εφημερίδα Εθνος γιατί δεν του χαρίστηκαν τα δάνεια και εσχάτως μαθαίνω ότι και στην επιχείρηση του έχει χάσει το πάνω χέρι έναντι άλλων συνεταίρων του.

Ο κύριος Ψυχάρης -τι κάνει άραγε αυτή η ψυχή; Δεν έχει πια τον ΔΟΛ δεν είναι το ισχυρό πρόσωπο όλων εκείνων των κυβερνήσεων από την περίοδο Σημίτη και μετά για τον ίδιο ακριβώς λόγο γιατί δεν του χαρίστηκαν τα δάνεια του. Και από οτι μαθαίνω έχει χάσει και περιουσιακά του στοιχεία σε πλειστηριασμούς.

Ο κύριος Μαρινάκης πράγματι συναντήθηκε μαζί μου αλλά επί κυβερνήσεως μου δεν γλιτώσει να του ασκηθεί ποινική δίωξη για τα μπλεξίματα που έχει με τις δουλειές του. Γιατί κ. Μητσοτάκη; Γιατί όσο περνάει απ’ το χέρι μας και εμείς θα είμαστε κυβέρνηση όλοι οι έλληνες πολίτες θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Χατίρια σε επιχειρηματίες εμείς δεν κάναμε δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε.

Εσείς μπορείτε να ισχυριστείτε ότι εσείς και η κυβέρνηση που υπηρετούσατε, μπορείτε να ισχυριστείτε ότι δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Siemens και του κ. Χριστοφοράκου. Μπορείτε να ισχυριστείτε το ίδιο για τον κύριο Φρουζή και την Novartis ότι δεν τους βοηθούσαν στην κυβέρνηση σας να διατηρούν υψηλά τις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Μπορείτε να ισχυριστείτε το ίδιο για τον κ. Μαρινάκη που φτάσατε σε επίκαιρη ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας να αναγράφετε ότι είστε τόσο δεμένοι μεταξύ σας ώστε εάν πληγούν τα οικονομικά του συμφέροντα πλήττεται ο αρχηγός της νέας Δημοκρατίας. Ό,τι και να πείτε δεν μπορείτε να πείσετε για τον απλό λόγο ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο και φαίνεται αυτό. Εχουμε άλλη διαδρομή άλλο αξιακό φορτίο και μην προσπαθείτε να κάνετε τέτοιες συγκρίσεις γιατί δεν θα σας βγει σε καλό.

Τσίπρας: «Γίνεστε εθνικά επικίνδυνος»

Αναφερόμενος στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για ταύτιση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Όρμπαν και την πιο ακραία αντιευρωπαϊκή πρόταση, και ότι δεν ακούει ούτε καν τις μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό τού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Δεν μπορείτε να εκφράζετε στο εσωτερικό την πολιτική Κουρτς και στο εξωτερικό να λέτε για ευρωπαϊκές λύσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Με τον ακροδεξιό παροξυσμό σας γίνεστε εθνικά επικίνδυνος», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τσίπρας: Παραπληροφορεί  τον ελληνικό λαό, δεν αναγνωρίσαμε «Μακεδονικό έθνος»

Όσον αφορά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οτι  παραπληροφορεί  τον ελληνικό λαό και γίνεται μακεδονομάχος για να σώσει το κόμμα του.

«Ο διεθνής τύπος και η Ευρώπη γνωρίζουν ότι γίνατε  όψιμα μακεδονομάχος  από ανάγκη για να μην σας διασπάσουν το κόμμα του  εκείνοι  που έχτισαν πολιτική καριέρα πάνω σε αυτό το θέμα από το 1992 και μετά. Στην προσπάθειά σας να πείσετε ότι δεν είναι η καλύτερη συμφωνία ότι είναι εις βάρος των εθνικών συμφερόντων ότι είναι η χειρότερη που έχει πέσει ποτέ στο τραπέζι για τις σχέσεις μας με τους γείτονες επιμένετε κάθε μέρα σε διαστρεβλώσεις και σε ψέματα. Για την γλώσσα ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι από το 77 και μετά η χώρα μας βρέθηκε προ τετελεσμένων. Εκεί που κάνετε ομως  την μεγαλύτερη λαθροχειρία είναι στο θέμα του έθνους γνωρίζετε πολύ καλά ότι πουθενά στην συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνος. Υπάρχει μόνο το θέμα της ιθαγένειας Είναι ντροπή σας να παραπληροφορείτε  τον ελληνικό λαό, να διαστρεβλώνετε  και να λέτε ότι αναγνωρίσαμε μακεδονικό έθνος. Ο υπουργός εξωτερικών και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας παραδέχονται ότι είναι Σλάβοι και καμία σχέση δεν έχουν με την παράδοση και την ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό ότι δεν κατάγονται από την Μακεδονία και την κληρονομιά της και ότι δεν διεκδικούν και δεν θα μπορούσαν να διεκδικούν και να έχουν  διεκδικήσεις σχετικά με μειονότητες εντός της Ελλάδας. Στη συνέντευξη σας στο περιοδικό  πολιτικό που δεν βάλατε στο ελληνικό κείμενο μιλάτε ως  αρχηγός της  αξιωματικής αντιπολίτευσης για αυτονομιστικές δυνάμεις στην ελληνική Μακεδονία. Ποιες είναι αυτές οι αυτονομιστικές δυνάμεις αναγνωρίζουμε τέτοιες δυνάμεις στη χώρα μας;.

Τσίπρας:  «Τζάμπα μάγκας»

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ ως «τζάμπα μάγκα» για την τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με τις περικοπές συντάξεων.

Χαρακτήρισε “τρυπολογία” την τροπολογία, γιατί, όπως είπε, είναι μια “τρύπα στο νερό”, ενώ προσέθεσε ότι είναι «η επιτομή της γελοιότητας και του κυνισμού» του κ. Μητσοτάκη.

Επισήμανε, ακόμα ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι ποντίκια για να χωθούν στην “τρύπα”, αλλά είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Τσίπρας:  Είμαστε περήφανοι για το δημοψήφισμα

Ο πρωθυπουργος αντεπετέθη στις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη για το δημοψήφισμα του 2015. «Είμαστε βαθιά περήφανοι για τη στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Η 5η του Ιούλη είναι καταγεγραμμένη ως φως και δύναμη στην ιστορία του ελληνικού λαού» είπε και πρόσθεσε: «Οταν εκβιάζατε να αποσπάσετε το «ναι» του εμείς φωνάζαμε «όχι». Οταν φωνάζατε «βάστα Σόιμπλε» εμείς παλεύαμε για την αντίσταση στον εκβιασμό. Μην ξεχνάτε ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε τον Σεπτέμβριο και αυτή του η ετυμηγορία σας έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Τιμούμε αυτή την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα δεν θα είχαμε πετύχει όσα πετύχαμε».

Μητσοτάκης: Με τις σαχλαμάρες σας χάσαμε 34 δισ. ευρώ

Στο βήμα ανέβηκε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πέρασε στην αντεπίθεση.

«Σε αντίθεση με εσάς που διαστρέφετε όσα λέω, εγώ σας φέρνω αντιμέτωπο με όσα έχετε πει. Γιατί το ΔΝΤ έχει τώρα χαμηλότερες εκτιμήσεις για ανάπτυξη, σε σύγκριση με το 2014; Είναι γιατί κυβερνήσατε εσείς. Χάσατε με τις σαχλαμάρες σας 34 δισ. ευρώ του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Η τάση που περιγράφει το διάγραμμα, δείχνει πως εκεί που θα έπρεπε να συνεχίσουμε τη βελτίωση στην τάση, ήρθατε εσείς και ο κ. Βαρουφάκης» τόνισε.

Μητσοτάκης: «Χορεύατε τσάμικο με τους χρυσαυγίτες στο Σύνταγμα»

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα είπε: «Δηλώνετε υπερήφανοι για το δημοψήφισμα, ενώ έκλεισαν οι τράπεζες. Μας είπατε τι καλά που τα κάνατε στο δημοψήφισμα. Μόνο που σας διέφυγε ότι, σαν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και του κλεισίματος των τραπεζών, χρειάστηκε 3η ανακεφαλαιοποίηση. Καταστρέψατε με το δημοψήφισμα αξία του Έλληνα φορολογούμενου περίπου 25 δισ. ευρώ και χορεύατε τσάμικο με τους χρυσαυγίτες στο Σύνταγμα».

Αναφερόμενος στις συντάξεις είπε: «Μιλάτε εσείς για σεβασμό στους συνταξιούχους που τάξατε 13η και 14η σύνταξη; Τους κοροϊδεύετε και σήμερα στα μούτρα του. Δεν ψηφίσαμε εμείς να κοπούν οι συντάξεις το 2019. Εσείς το ψηφίσατε. Αν θέλετε να το ξε-ψηφίσετε, μαζί σας θα είμαστε. Ο κ. Σολτς έκρινε σκόπιμο, λέτε, να ενημερώσει για τη συνάντησή μας, όχι τη Die Welt, τα γερμανικά ΜΜΕ, αλλά την Εφημερίδα των Συντακτών και τον κ. Καρτερό; Στημένη ιστορία από τα υπόγεια του Μαξίμου ήταν».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το Σκοπιανό και ρώτησε: «Αναγνωρίστηκε ή όχι μακεδονική εθνικότητα; Ο κ. Ζάεφ τι λέει; Το nationality στα ελληνικά μεταφράζεται ως εθνότητα. Η συμφωνία στη σελίδα 2 λέει nationality. Oλη η καμπάνια του κ. Ζάεφ βασίζεται στο επιχείρημα ότι «πήραμε από την Ελλάδα αυτά που πάντα θέλαμε, γλώσσα και εθνότητα. Η συμφωνία λέει nationality, που είναι η εθνότητα. Η ιθαγένεια είναι citizenship. Μάθετε και λίγα αγγλικά. Ρωτήστε τον κ. Ζάεφ, η καμπάνια του στηρίζεται στο ότι πήρε τη γλώσσα και την εθνότητα».

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα για το πρόγραμμα της ΝΔ τόνισε: «Παρουσιάσατε ένα πρόγραμμα της Ν.Δ. – αποκύημα της δικής σας φαντασίας. Ήρθατε εδώ και είπατε ότι θέλω να πάω σε 12ωρο. Θα θέλατε να τα είχα πει. Με τι θράσος βάζετε στο στόμα μου πράγματα που δεν έχω πει;».

Μητσοτάκης: «Είναι άνανδρο να χτυπάτε την σύζυγό μου»

Ως προς την σύζυγό του και τα όσα υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί αλλά δεν το είπατε και αυτό είναι άνανδρο. Είναι άνανδρο και σας απαγορεύω να αναφερθείτε ξανά στην σύζυγό μου γι’ αυτό το θέμα»».

Τσίπρας: Αν έχετε στοιχεία για μένα ή για την οικογένειά μου σας προκαλώ να πάτε στον Εισαγγελέα

Απαντώντας στην τριτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε ξανά σε σχέσεις με επιχειρηματίες λέγοντας πως το έχει καλύψει στην δευτερολογία του.

Ωστόσο απάντησε στον υπαινιγμό που άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για σχέσεις της οικογένειάς του με διαπλοκή. «Εγώ αναφέρθηκα σε ζητήματα που είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Δεν έριξα λάσπη στον ανεμιστήρα. Είπε ο κ. Μητσοτάκης για την οικογένειά μου. Πού έψαξε; Με ποιες μεθόδους αλήθεια;» είπε ενώ απάντησε και στις αιτιάσεις για τα έργα που έδωσε η κυβέρνηση στον επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα. «Για Καλογρίτσα είπε του δώσαμε τα έργα. Ποια έργα του δώσαμε. Δεν έγινε διαγωνισμός; Δεν πλειοδότησε στον διαγωνισμό; Λάσπη πάλι στον ανεμιστήρα έριξε. Εχει στοιχεία; Τον προκαλώ αν υπάρχουν στοιχεία που να αφορούν εμένα, την οικογένειά μου ή κάποιον από τους υπουργούς, να τα πάει στον εισαγγελέα. Μ’ αυτά δεν θα παίζουμε» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: iefimerida.gr


Σχολιάστε εδώ