Καλοκαίρι αρραβώνων!


Του
ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μάστερ στις Δημόσιες Πολιτικές, Συντονιστή του Ομίλου
Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού «Ακτίδα»,
πρ. Προέδρου ΑΔΕΔΥ


Η λέξη προέκυψε από το εβραϊκό «erabon», που σημαίνει εγγύηση, ενέχυρο, και προήλθε από τις εμπορικές συναλλαγές των Ελλήνων με τους Φοίνικες. Ο αρραβώνας τους παλιούς καιρούς είχε στόχο την πνευματική επαφή του μελλοντικού ζεύγους και των δύο οικογενειών. Ένα έθιμο με ιστορία, συμφωνίες και δεσμεύσεις, που δεν κατέληγε πάντα σε γάμο.

Παρόμοιο το σκηνικό διεργασιών στο εθνικό πολιτικό επίπεδο, γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά. Έτσι, άγνωστο αν θα έχουν αίσιο τέλος οι σχέσεις της Τουρκίας με τη δημοκρατία, τη λογική, την ομαλότητα και τη Δύση, αφού ο Νεοσουλτάνος, στη διαδρομή προς το σημαδιακό έτος (2023), επιδιώκει να ξεπεράσει τον Κεμάλ. Να ανασυστήσει μια μορφή οθωμανικής αυτοκρατορίας. Επομένως, με ανατολίτικα παζάρια είναι ερώτημα αν και πώς ή σε βάρος ποιων και τι μπορεί να συμβεί αφού ανοίγει μέτωπα για να ‘χει ενέχυρα.

Τώρα, όσον αφορά τις μεταμνημονιακές εγγυήσεις έχουμε μπροστά μας: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, εξίσωση αντικειμενικών με τις τιμές της αγοράς για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ έως τα μέσα του 2020, ολοκλήρωση ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής φόρων έως το 2021, εντατική και διαρκής προσπάθεια είσπραξης χρεών και αντιμετώπισης της συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων, εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας με νέα προσέγγιση και των επιδομάτων αναπηρίας, επανεξέταση επιδοτήσεων για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες και ανάπτυξη όλων των πυλώνων για το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης έως τα τέλη του 2019 αλλά και χρηματοοικονομική σταθερότητα και διαρκές χτύπημα της αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, εξωδικαστικές λύσεις, ηλεκτρονικές δημοπρασίες κ.ά.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων: Επιβεβαίωση για ολοκλήρωση συναλλαγών στο ΔΑΑ και τον ΔΕΣΦΑ, στα ΕΛΠΕ, μαρίνα Αλίμου, Εγνατία, ΔΕΠΑ Εμπορίου, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, περιφερειακά λιμάνια, πώληση ή άλλου είδους εκμετάλλευση μετοχών της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο. Τέλος έχουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και τον κατάλογο, τα σχέδια δράσης και ο δύσκολος οδικός χάρτης με επιτηρητή το ΔΝΤ, δηλαδή πολλαπλά ραντεβού-στοιχήματα, αν στο τέλος θα καταφέρουν να συναντηθούν γαμπροί και νύφες στο προσδόκιμο αυτής της ζωής.

Ωστόσο, έχουμε και επιμήκυνση, περίοδο χάριτος και τα άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, από τα οποία η Ελλάδα παίρνει βαθιά ανάσα έως το 2032. Εδώ όμως είναι το μείζον: Πρώτον, η φυγή από την παρακμιακή μικροπολιτική -που δυστυχώς, ευφυώς ή ρηχά, εμφανίζεται ακόμη και στα εθνικά θέματα και όχι μονόπλευρα, δηλαδή μόνο από την κυβέρνηση, όπως διαρρηγνύουν κάποιοι τα ιμάτια τους-, με ανανέωση θεσμών και λειτουργικού πλαισίου με διαφάνεια και δυναμική.

Η συνταγματική αναθεώρηση και η κατεύθυνσή της είναι βασικό κλειδί. Δεύτερον, η υπέρβαση του διαζυγίου με την πατριωτική ευθύνη και συνείδηση, δηλαδή ο επαναπατρισμός κεφαλαίων στη χώρα, που ανοίγει τον δρόμο για επανάκαμψη της προόδου, της εργασίας, των νέων για ένα μέλλον χωρίς νέα χρεοκοπία. Κανείς δεν πρόκειται να κόψει φλέβες αν ο Ελληνισμός σφυρίζει αδιάφορα. Αυτό είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, γιατί η ερχόμενη πενταετία είναι καταλυτική για το αν θα ξαναζήσουμε την τελευταία οκταετία ή όχι.

Καλές λοιπόν οι βόλτες και οι προτάσεις αρραβώνων για διευρύνσεις, κυρίως στον χώρο της Κεντροαριστεράς από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ή προσώπων υπόγεια ή ορισμένων και αμφίπλευρα προς το παρόν με στόχο τις καλύτερες εγγυήσεις για την προσωπική πολιτική καριέρα τους. Παραγνωρίζουν όμως ότι το σχέδιο για την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα έχει προστιθέμενη αξία και τους πολίτες. Άρα, ώρα να επιλέξουμε, να ψηφίσουμε και όχι να τιμωρήσουμε και να καταψηφίσουμε ή να μετράμε αρραβώνες ή γάμους με καρέκλες ή καριέρες στην πολιτική. Θετική στάση και πρόταση απαιτείται από όλους για να δημιουργηθεί βιώσιμο μέλλον!


Σχολιάστε εδώ