Β. ΚΟΡΚΙΔΗΣ: «Σωστή απόφαση για λάθος λόγους η παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα 5 νησιά μας»

Β. ΚΟΡΚΙΔΗΣ: «Σωστή απόφαση για λάθος λόγους η παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα 5 νησιά μας»

«…Το μέτρο μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά είναι μία σωστή απόφαση που πρέπει να ισχύσει επ’ αόριστον, αλλιώς πάρθηκε για λάθος λόγους, αφού θα αποτελεί απλά ανταποδοτικό «δώρο» για την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα.

Η επαναφορά του μειωμένου κατά 30% συντελεστή του ΦΠΑ θα πρέπει μάλιστα να ισχύσει όχι μόνο στα πέντε νησιά που υφίστανται το βάρος των προσφυγικών ροών, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, αντί ενός γραφειοκρατικού τρόπου εφαρμογής του θαλάσσιου μεταφορικού ισοδυνάμου, που βεβαίως αποτελεί πάγιο αίτημα μας και θα αναμένουμε να δούμε εάν τελικά θα λειτουργήσει στη πράξη.
Επίσης ευχόμαστε ότι η ημερομηνία παράτασης μέχρι 31/12/2018 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης και δεν θα ισχύσει μόνο για 6 μήνες. Όπως εξηγήθηκε η υλοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ έχει ένα δημοσιονομικό κόστος το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, γι’ αυτό και αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου.
Πράγματι, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν εκ του Συντάγματος ισχύ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο λίγων μηνών, ως τη λήξη της οποίας πρέπει να εισαχθούν στη Βουλή για κύρωση ώστε να γίνουν νόμος του κράτους. Η επιλογή της νομοθέτησης δια Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε εν προκειμένω, λόγω της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας της 1ης Ιουλίου και ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ημερομηνία λήξης…»

Σχολιάστε εδώ