«Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα για τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου»

«Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα για τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με την οποία ζητά να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τα 28.000 περίπου ακίνητα του δημοσίου τα οποία έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει επιχειρήσει, κατά καιρούς, να αντλήσει έσοδα με την εξαγορά αυτών των ακινήτων από τους ιδιώτες που τα νέμονται με διάφορους τρόπους, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα, αφού το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε για την εξαγορά των συγκεκριμένων ακινήτων του δημοσίου, είναι ξεπερασμένο.

Χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου με ορθολογικές και αποτελεσματικές ρυθμίσεις προκειμένου να μην επιβραβευθούν πρόσφατες καταπατήσεις αλλά και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελληνικού ∆ημοσίου, μέσω του καθορισμού τιμήματος εξαγοράς ίσου με την αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, είχε θέσει στη διαβούλευση νομοσχέδιο με την επωνυμία «Ρυθμίσεις κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», αλλά δεν πρόλαβε να το εισάγει προς συζήτηση και ψήφιση λόγω της διενέργειας εκλογών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όμως, εδώ και τρεισήμισι χρόνια, δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι είχε προαναγγείλει την κατάθεση νομοσχεδίου για την εξαγορά ακινήτων του δημοσίου που τα νέμονται ιδιώτες.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί αφού υπάρχουν 28 χιλιάδες ακίνητα του δημοσίου που θα μπορούσαν να εξαγοραστούν από αυτούς που τα νέμονται σήμερα και να αποδώσουν σημαντικά έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο.


Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την εξαγορά ακινήτων του δημοσίου που τα νέμονται ιδιώτες με ορθολογικά κριτήρια και όρους δημοσίου συμφέροντος»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ακινήτων του δημοσίου τα οποία έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες.

Σε κάποια από αυτά έχουν ανεγερθεί κατοικίες ή κτίρια για επαγγελματική χρήση ενώ σε κάποια άλλα έχουν δημιουργηθεί αγροτικές καλλιέργειες.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει επιχειρήσει κατά καιρούς να αντλήσει έσοδα με την εξαγορά αυτών των ακινήτων από τους ιδιώτες που τα νέμονται με διάφορους τρόπους.

Οι νόμοι . 263/1968, ν.357/1976, ν.719/1977, ν.2166/1993 και ν.2386/1996 κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το θεσμικό πλαίσιο, όμως, που δημιουργήθηκε για την εξαγορά των συγκεκριμένων ακινήτων του δημοσίου, χρήζει επικαιροποίησης, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συνέβαλε στην οριστική επίλυση του προβλήματος.

Οι προϋποθέσεις που έθετε το συγκεκριμένο πλαίσιο στη δεκαετία του 2000, με τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, πρέπει να τροποποιηθούν.

Χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου με ορθολογικές και αποτελεσματικές ρυθμίσεις προκειμένου να μην επιβραβευθούν πρόσφατες καταπατήσεις αλλά και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελληνικού ∆ημοσίου, μέσω του καθορισμού τιμήματος εξαγοράς ίσου με την αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου.

Η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, είχε θέσει στη διαβούλευση νομοσχέδιο με την επωνυμία «Ρυθμίσεις κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», αλλά δεν πρόλαβε να το εισάγει προς συζήτηση και ψήφιση λόγω της διενέργειας εκλογών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εδώ και τρεισήμισι χρόνια, δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι είχε προαναγγείλει την κατάθεση νομοσχεδίου για την εξαγορά ακινήτων του δημοσίου που τα νέμονται ιδιώτες.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί, αφού υπάρχουν 28 χιλιάδες ακίνητα του δημοσίου που θα μπορούσαν να εξαγοραστούν από αυτούς που τα νέμονται σήμερα και να αποδώσουν σημαντικά έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα απελευθέρωνε τις υπηρεσίες του Δημοσίου από διοικητικά βάρη, προσφυγές και διαδικασίες ενώπιον της Δικαιοσύνης, που σημαίνουν πρόσθετες δημόσιες δαπάνες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να αναλάβει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του πλαισίου εξαγοράς καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου ώστε να δοθεί ορθολογική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα αλλά και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου


Σχολιάστε εδώ