Φ. Γεννηματά: 9 βασικές δεσμεύσεις για βιώσιμη οικονομία και ανάπτυξη

Φ. Γεννηματά: 9 βασικές δεσμεύσεις για βιώσιμη οικονομία και ανάπτυξη

Εννέα προτάσεις κατέθεσε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματάστην εκδήλωση  για την  «Βιώσιμη Οικονομία και Ανάπτυξη».

Τι μπορούμε να εξασφαλίσουμε εμείς ως πολιτική δύναμη, σημείωσε, που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας;

Μην περιμένει κανείς να γυρίσουμε στο παρελθόν.

Δεν είναι νοητή ποτέ ξανά κρατικοδίαιτη επιχειρηματική δραστηριότητα, που επιβιώνει παρασιτικά καλλιεργώντας προνομιακές σχέσεις με στελέχη του πολιτικού μας συστήματος.

Η κρίση πιστεύω μας έχει κάνει όλους σοφότερους.

Είναι ώρα για επιχειρηματική δραστηριότητα υγιή, εξωστρεφή, καινοτόμα, ανταγωνιστική στις προκλήσεις των ανοιχτών αγορών και του διεθνούς ανταγωνισμού.

Από πλευράς μας θα αναφερθώ σε 9 βασικές δεσμεύσεις:

1ον  Μια νέα ποιότητα διακυβέρνησης. Με τις δημόσιες υπηρεσίες φιλικές στον πολίτη και την ανάπτυξη.

Με πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους και κατάργηση κάθε πελατειακής σχέσης.

Με τολμηρά βήματα στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Με επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Με την εφαρμογή του 3ου κύματος των αλλαγών στις δομές, τις αρμοδιότητες, τις λειτουργίες όλων των επιπέδων της Διοίκησης με βάρος στην Αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση.

2ον Κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων με fast truck διαδικασίες κατά  το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων, για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.

Λύνουμε εξαρχής ιδιαίτερα για μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις σε κάθε Περιφέρεια, όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης  και χρήσεις γης. Αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε Περιφέρεια.

3ον Επέκταση του μηχανισμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και σε άλλους τομείς πέραν των υποδομών.

4ον Μείωση των φόρων στην παραγωγή. Επαναφορά του ΦΠΑ στον προηγούμενο συντελεστή για κρίσιμους τομείς όπως η εστίαση, ο τουρισμός, η ζυθοποιία, το κρασί.

5ον Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με απλό τρόπο. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας, με συντελεστή αυξημένο κατά 30% και 50%  για τις ευαίσθητες κατηγορίες των ανέργων.

Μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο μια και το Δημόσιο θα έχει σημαντικά έσοδα από την αυξημένη κατανάλωση των νεοπροσληφθέντων .

6ον Ριζική αλλαγή του Ασφαλιστικού Νόμου Κατρούγκαλου που οδηγεί σε χρεοκοπία  το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μπορούμε να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και να θέσουμε μηνιαίο πλαφόν στις εισφορές των μικρομεσαίων, των αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

7ον Ριζικές αλλαγές, τομές στο Εκπαιδευτικό Σύστημα και στα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, ώστε η χώρα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, στηρίζοντας καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες.

Δίνουμε έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στις νέες τεχνολογίες, στην άμεση σύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις δυνάμεις της παραγωγής.

8ον Ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές χωρίς παλαιομοδίτικους προστατευτισμούς, αλλά με σαφείς κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα και ελέγχονται από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Και

9ον Αποκατάσταση του ρόλου του Τραπεζικού Συστήματος, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς την οικονομία.

 

Είναι απόλυτα σαφές ότι δεν μπορεί να επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος με την αλόγιστη χρηματοδότηση της κατανάλωσης και την τεχνητή διατήρηση εν ζωή επιχειρήσεων χωρίς προοπτική.

Όχι όμως και να φθάσουμε στο άλλο άκρο. Να συνδέσουμε την εξυγίανση του, με εξόντωση σε νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έπληξε η κρίση και με ισοπεδωτικές αντιλήψεις για επιχειρήσεις που υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν βιώσιμες.

Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την εξυγίανση των κόκκινων δανείων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Είναι όμως απαραίτητο να αλλάξει ο αποικιακού χαρακτήρα Νόμος που ουσιαστικά παρέδωσε δέσμιο το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα στον έλεγχο της τρόικας και το απέκοψε από τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγής.

 


Σχολιάστε εδώ