500 εκατ. ευρώ φθηνότερα έδιναν το «Eλ. Βενιζέλος» για 20 χρόνια!

500 εκατ. ευρώ φθηνότερα έδιναν το «Eλ. Βενιζέλος» για 20 χρόνια!

Έκθετη η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ

Στα… πράσα έπιασε η Κομισιόν το ΤΑΙΠΕΔ! Η Διοίκησή του παρέτεινε για 20 χρόνια τη σύμβαση παραχώρησης εκμετάλλευσης του Αεροδρομίου Σπάτων ένα­ντι 600 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. Το καθαρό ποσόν ανέρχεται σε 483 εκατ. ευρώ, ήτοι 24,15 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Κάτι, φαίνεται… μυρίστηκαν εκεί στις Βρυξέλλες και η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχώρησε σε νέες διαπραγματεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν οκτώ μήνες. Και το αποτέλεσμα ήταν ο διπλασιασμός του αρχικού τιμήματος.


 Η Κομισιόν, από 600 εκατ. ευρώ, ανέβασε το τίμημα στο 1,1 δισ. ευρώ! – Υπάρχουν ευθύνες…


Το ΤΑΙΠΕΔ, από 600 εκατ. ευρώ που έδινε τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για 20 χρόνια εκμετάλλευσής του, θα πάρει 1,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, 55 εκατ. ευρώ τον χρόνο, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ! Θα μπουν, δηλαδή, διπλάσια λεφτά στο Δημόσιο Ταμείο, τα οποία θα έχανε αν δεν μπλόκαρε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη συμφωνία που είχε κάνει το ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά από αυτή την κατάληξη, προκύπτουν ευθύνες για τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, από τη στιγμή που δεν επιδίωξε μεγαλύτερο τίμημα από τα 483 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα όταν το χρονικό περιθώριο για τη διαπραγμάτευση ήταν δύο χρόνια.

Για όλα αυτά τα αυτονόητα ερωτήματα, ασφαλώς οι αρμόδιες Αρχές θα αναζητήσουν απαντήσεις…
Στο μεταξύ, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία πώλησης του 30% των μετοχών του ΔΑΑ, κυριότητας του ΤΑΙΠΕΔ. Και το ποσόν που υπολογίζεται να μπει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι 1,1 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ