Σκόπια: Πέρασε η συμφωνία απο τη Βουλή

Σκόπια: Πέρασε η συμφωνία απο τη Βουλή

Εγκρίθηκε από την επιτροπή της Βουλής των Σκοπίων  το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδος. Υπέρ ψήφισαν 69 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 40.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ ανέφερε πως η κύρωση στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να αποφασίσει στο τέλος του μήνα εάν η πΓΔΜ θα πάρει μια ημερομηνία για διαπραγματεύσεις. Τόνισε πως πρέπει να γίνουν γρήγορα “κατ`   επείγοντος” προκειμένου έγκαιρα να υποβληθεί η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Κατα την διάρκεια της ομιλίας, βουλευτές φώναζαν “προδότες” ενώ μετά την ψηφοφορία άρχισαν να χτυπούν τα χέρια τους στις κοινοβουλευτικές έδρες και να φωνάζοντας : «Προδότες, πουλήσατε το κράτος».

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο αναμένεται αυριο να ψηφιστεί από την ολομέλεια και χρειάζεται απλή πλειοψηφία.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, το νομοσχέδιο πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει.

Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές.

Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.


Σχολιάστε εδώ