Σε νευρική κρίση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε νευρική κρίση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, δεν περίμεναν τέτοιας έκτασης αντιδράσεις από τον κόσμο.

«Βάλαμε απέναντί μας τον κόσμο μιλώντας απαξιωτικά έως και υβριστικά για τα συλλαλητήρια και ιδεολογικοποιώντας το θέμα», επισημαίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζουν δε πως οι αντιδράσεις αυτές στην κοινωνία έγιναν μεγαλύτερες λόγω αυτών που προβλέπει η συμφωνία περί «μακεδονικής εθνότητας / υπηκοότητας», με την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας και με τη λευκή επιταγή που δίνουμε στα Σκόπια για το ΝΑΤΟ.

Όπως μάλιστα λένε χαρακτηριστικά, το Σκοπιανό δεν μας οδηγεί απλά σε μια εκλογική ήττα, αλλά σε μια βαθιά πολιτική και στρατηγική ήττα, από την οποία δύσκολα θα συνέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, όπως έγραφε το «Π» την περασμένη βδομάδα, ήδη βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έθεσαν θέμα για ψήφιση της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία.

Στην κίνηση αυτή πρωτοστατούν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και σε όλους τους τόνους επισημαίνουν ότι υποτιμήθηκαν και δεν προβλέφθηκαν οι αντιδράσεις του κόσμου και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κινείται σε πολιτικό ναρκοπέδιο.


Όπως λένε, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της α­ντιπολίτευσης θα πάνε στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, κολλώντας στον ΣΥΡΙΖΑ τη ρετσινιά της μειοδοσίας, που θα βαρύνει λόγω της ευαισθησίας του κόσμου στο όνομα της «Μακεδονίας», και αυτό θα σημαίνει όχι απλά ήττα αλλά συντριβή.


Το μέτωπο αναζωπυρώθηκε, καθώς ο πρώην υπουργός και βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης επανήλθε με νέες δηλώσεις του και επαναλαμβάνει την ανάγκη να σχηματιστεί διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών που θα υπερψηφίσει τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Μπόλαρης ήταν αυτός που τουλάχιστον δημόσια άνοιξε το θέμα αυτό, ενώ στη συνέχεια και ο Νίκος Φίλης δημοσίως και αυτός έθεσε θέμα για υπερψήφιση της συμφωνίας από μια ευρύτατη πλειοψηφία 200 και πλέον βουλευτών.

Πολλοί βουλευτές εκτιμούν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η επικύρωση της συμφωνίας να περιοριστεί στο τυπικό των 120 ψήφων (που απαιτούνται για την κύρωση διεθνούς συμφωνίας) ή των 151 (πλειοψηφία), αλλά θα πρέπει να επικυρωθεί με αυξημένη πλειοψηφία.

Πολλοί από τους βουλευτές του κυβερνώ­ντος κόμματος που είναι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας σημειώνουν πως αν δεν τεθεί αυτό το ζήτημα και αν δεν μείνουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ σταθερά σε αυτήν τη θέση οι συνέπειες θα είναι βαριές.

Ακόμη τονίζουν πως αν ζητηθεί ενισχυμένη πλειοψηφία (180+) τότε θα στριμωχθεί και ο Κυρ. Μητσοτάκης, γιατί δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, ταυτόχρονα, τυχόν θετική ανταπόκριση του Κυρ. Μητσοτάκη ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια μίνι διάσπαση στη ΝΔ, καθώς όσοι διαφωνούν απειλούν με αποχώρηση και δημιουργία νέου κόμματος.


Σχολιάστε εδώ