Πανικός στην Άγκυρα για τα F35: Ατυχής η απόφαση της Γερουσίας, λέει ο Γιλντιρίμ

Πανικός στην Άγκυρα για τα F35: Ατυχής η απόφαση της Γερουσίας, λέει ο Γιλντιρίμ

Η απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ να εγκρίνει νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται ρήτρα που απαγορεύει την πώληση μαχητικών F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία είναι ατυχής και αντίθετη με το πνεύμα στρατηγικής σύμπραξης, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε χθες έναν αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 716 δισεκ. δολαρίων, υποστηρίζοντας την έκκληση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για έναν μεγαλύτερο, ισχυρότερο στρατό, στον οποίο (προϋπολογισμό) περιλαμβάνεται μια τροπολογία που απαγορεύει την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, πως η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές και πως το νομοσχέδιο δεν θα καταστήσει ευάλωτη την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, παρά την κίνηση της Γερουσίας των ΗΠΑ να απαγορεύσει την παράδοση μαχητικών F-35 στην Άγκυρα. «Το να προκαλεί τεχνητές κρίσεις είναι το στυλ της Δύσης…

Τι νόμους θα εφαρμόσετε (οι Ηνωμένες Πολιτείες) προκειμένου να επιβάλετε κυρώσεις για την αγορά των S-400; Είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, θα οδηγήσει σε κρίση. Έχουμε αγοράσει τους S-400 και ας σταματήσουμε να μιλάμε γι΄αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο NTV.

Πηγή+Φωτο: hellasjournal.com


Σχολιάστε εδώ