Δ. Κρεμαστινός: Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έχει εξουσιοδοτηθεί από τη βάση του να το εκφράζει

Δ. Κρεμαστινός: Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έχει εξουσιοδοτηθεί από τη βάση του να το εκφράζει

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε στον Ρ/Σ Στο Κόκκινο και στο δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο για τα εσωκομματικά του Κινήματος Αλλαγής και για τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Ερωτηθείς για τη «διάσπαση» του Κινήματος Αλλαγής και την αποχώρηση του Ποταμιού με αφορμή τη διαφωνία για το Μακεδονικό είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο» γι’ αυτό και δεν μπορεί να τοποθετηθεί για το θέμα.

Σχετικά με την έκφραση εσωκομματικών διαφωνιών, ο Δημήτρης Κρεμαστινός είπε ότι είναι θεμιτή η διαφωνία αλλά ότι πρέπει να διατυπώνεται δημοσίως με φειδώ. Εξήγησε ότι όταν συγκροτηθούν τα εκλεγμένα όργανα από τη βάση θα λύσουν το πρόβλημα, εντούτοις μέχρι αυτά να εκλεγούν εξουσιοδοτείται η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά να εκφράζει τη γραμμή του κινήματος καθώς είναι εκλεγμένη απευθείας από τη βάση του Κινήματος Αλλαγής.

Ολόκληρη η συνέντευξη, ακολουθεί:

«Δημοσιογράφος: Λοιπόν εδώ διαβάζουμε από τα δημοσιεύματα, φαίνεται ότι τα πράγματα για το Κίνημα Αλλαγής είναι δύσκολα, διότι το Ποτάμι φαίνεται πολύ δυσαρεστημένο για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις σε αυτή τη συμμαχία και λένε ότι ίσως απειλείται και με διάσπαση. Είναι πραγματική αυτή η εικόνα;

Δ.Κ.: Κοιτάξτε για την διάσπαση δεν μπορώ να σας πω τίποτα γιατί δεν υπάρχει κανένα στοιχείο.

Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι όταν ένα κόμμα μετέχει σε έναν συνασπισμό, γιατί περί αυτού πρόκειται, πρέπει να σέβεται, αν μη τι άλλο, τις αρχές του συνασπισμού. Οι αρχές του συνασπισμού αυτού λένε ότι έως ότου συγκροτηθούν όργανα τα οποία θα είναι εκλεγμένα από τη βάση, τώρα αρχίζουν την Κυριακή οι πρώτες εκλογές της βάσης, εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος να εκφράζει την γραμμή του κινήματος.

Έστω κι αν υπάρχουν διαφωνίες – γιατί είναι πολύ λογικό να υπάρχουν διαφωνίες όταν υπάρχουν διάφορα κόμματα σε έναν συνασπισμό – δεν είχε το ηθικό δικαίωμα, αν μη τι άλλο, ένας από αυτούς δημόσια να εκφράζει τη διαφωνία του και προ παντός μέσα στη Βουλή. Είναι λοιπόν θεμιτή η διαφωνία αλλά μέχρις ότου αποκτηθεί αυτό που λέγεται αντιπροσώπευση της βάσης, ή εκλογική, είναι μια στοιχειώδης συμφωνία που πρέπει να υπάρχει. Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις τις οποίες μπορεί ένα κόμμα να παίρνει, δεν μπορούν να δημοσιοποιούνται με τέτοια ευκολία, διότι απλώς δημιουργούν προβλήματα στο κόμμα που πάει να δημιουργηθεί.

Δημοσιογράφος: Ξέρετε, θα αντιτείνει κάποιος από το Ποτάμι ή από τους άλλους σχηματισμούς που μετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής ότι ουσιαστικά η Φώφη Γεννηματά τους έχει καπελώσει, ότι δηλαδή κάνουν συνεδριάσεις και οι 5 εκ των συμμετεχόντων στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έχουν μια συγκεκριμένη άποψη θετική με διαφορετικές πτυχές, για αυτή τη συμφωνία και η Φώφη Γεννηματά ήταν εναντίον αυτής της συμφωνίας, ότι ελήφθη η απόφαση να μην υπάρξει ανακοίνωση και την επόμενη μέρα τους καπέλωσε η Φώφη Γεννηματά με μία ανακοίνωση.

Δ.Κ.: Κοιτάξτε, είναι αναμφισβήτητο ότι η συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής είναι τέτοια ώστε τέτοια προβλήματα θα υπάρχουν, δηλαδή δεν έχει γίνει εκλογή κανενός οργάνου, το Πολιτικό Συμβούλιο έχει διοριστεί ουσιαστικά από την κα Γεννηματά. Αλλά ας μην παραβλέπουμε ότι η κα Γεννηματά θα μπορούσε να επιλέξει αντί για τα συγκεκριμένα αυτά μέλη να έχει συγκροτήσει ένα 15μελές συμβούλιο, το οποίο να εκπροσωπούσε τις απόψεις της και τότε δημοκρατικότατα, εντός ή εκτός εισαγωγικών όπως θέλετε πείτε το, θα είχε εκφραστεί το Πολιτικό Συμβούλιο. Όταν λοιπόν η Πρόεδρος, που πήρε σε 2 Κυριακές των εσωκομματικών εκλογών την πλειοψηφία, προσπαθεί να οργανώσει το κόμμα για να εκφραστεί δημοκρατικά, δεν έχει κανένας το δικαίωμα μόνος του να εκφράζεται.

Δημοσιογράφος: Άρα δηλαδή λέτε ότι η Φώφη Γεννηματά εκφράζει τον κόσμο του Κινήματος Αλλαγής και αυτό θα αποτυπωθεί και στις εσωκομματικές εκλογές.

Δ.Κ.: Το πιθανότερο. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, τις εσωκομματικές εκλογές, εγώ σας εκφράζω το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Δηλαδή κα Γεννηματά διόρισε 5μελές Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο το έχρισε για να τη βοηθήσει για να κάνει την ενοποίηση του κόμματος. Δεν το προσδιόρισε για να της κάνει εσωτερική αντιπολίτευση.

Η κα Γεννηματά έχει να οργανώσει το κόμμα δημοκρατικά από την βάση μέχρι την κορυφή. Το οποίο βέβαια δεν μπορεί να γίνει σε 1 μήνα, εκλογές την Κυριακή. Εκείνο λοιπόν πρέπει κανένας να πει είναι ότι η έκφραση της γνώμης πρέπει κατά κάποιο τρόπο να γίνεται με φειδώ και κυρίως να μην έρχεται στη Βουλή. Εγώ διαφωνώ διότι το θέμα κατάντα αστείο.

Δημοσιογράφος: Από εκεί και πέρα τώρα, πάμε στην συμφωνία. Η συμφωνία είναι πραγματικότητα, άρα έχουμε πολλά ακόμη να δούμε. Αν τα καταφέρει η ηγεσία της γείτονος, το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ στη διαδικασία κύρωσης όταν θα έρθει στη Βουλή;

Δ.Κ.: Όταν θα έρθει το θέμα στη Βουλή για κύρωση, ασφαλώς και θα λάβουμε τα πάντα υπόψη, τις εσωτερικές και τις εξωτερικές συνθήκες, αλλά κυρίως τις μεταβολές που πρέπει να είναι ξεκάθαρες στο Σύνταγμα της γείτονος χώρας. Γιατί σας το λέω αυτό; Γιατί οι άνθρωποι αυτοί, τα Σκόπια, ας το πούμε έτσι, ή Βόρεια Μακεδονία αν θέλετε σύμφωνα με την συμφωνία, έχουν μέχρι τώρα δείξει αναξιοπιστία, δηλαδή από την ενδιάμεση συμφωνία που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν με τους Αμερικανούς, δεν εφάρμοσαν σχεδόν τίποτα.

Δημοσιογράφος: Κι εμείς έχουμε καταδικαστεί για την ενδιάμεση συμφωνία, να το θυμόμαστε αυτό.

Δ.Κ.: Έχουμε καταδικαστεί για άλλο πράγμα αλλά αυτοί δεν εφάρμοσαν τίποτα. Δεν εφάρμοσαν τίποτα, ούτε σημαίες άλλαξαν, ούτε τίποτα.

Δημοσιογράφος: Έχουν αλλάξει ονόματα στα αεροδρόμια τους, αλλάξανε τις εθνικές οδούς.

Δ.Κ.: Το έκαναν τώρα, όχι τότε. Για τώρα λέτε.

Δημοσιογράφος: Ναι, φαίνεται ότι υπάρχει μια διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση.

Δ.Κ.: Θα το συζητήσουμε. Με την ενδιάμεση συμφωνία απεδείχθη ότι δεν υπήρχε καμία διάθεση. Τώρα φαίνεται ότι υπάρχει μια διάθεση από τον Πρωθυπουργό τους και το βλέπουμε και στην τηλεόραση, αναμφίβολα. Όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους δεν το αναγνωρίζει. Είναι το πρώτο κόμμα και λένε «εγώ θα το ανατρέψω». Όταν βλέπει ένας αυτά τα πράγματα πρέπει να είναι επιφυλακτικός, διότι άλλο είναι να λέγαν όλοι, έστω και με το κακό παρελθόν, ότι από εδώ και μπρος αλλάζουμε σελίδα και άλλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους και το μεγαλύτερο κόμμα τους να λένε ότι θα το ανατρέψουν. Δεν μπορούμε να αισθανόμαστε κατά κάποιο τρόπο ίσοι.

Δημοσιογράφος: Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αυτό όμως που ρωτάω και έχει ένα νόημα, έγκειται και σε αυτό που είπε η Νέα Δημοκρατία και σήκωσε το λάβαρο των Μακεδονομάχων να το πω έτσι σχηματικά, είπε χθες, σε κάποιες διαρροές προς τους δημοσιογράφους, ότι πλέον η συμφωνία είναι δεδομένη και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε, άρα ίσως πρέπει να την κυρώσουμε στην επόμενη Βουλή. Καμία Βουλή δεν θα μπορέσει να ακυρώσει αυτή την συμφωνία.

Δ.Κ.: Κοιτάξτε, εγώ δεν μιλάω κομματικά. Αυτό που έχει σημασία, δεν είναι τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία. Στο κάτω κάτω αυτή τη στιγμή μπορεί να κινείται κομματικά, δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε σαν χώρα και τι σχέση θα έχουμε με αυτή τη μικρή χώρα που είναι δίπλα μας. Για να έχουμε καλές σχέσεις, αν μη τι άλλο, πρέπει να παραδεχτούν όλα τα κόμματα και εντός και εκτός, ένα modus vivendi, έναν άξονα του «ναι». Και δεν μπορεί να λέει τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι «εγώ θα ανατρέψω την συμφωνία» και εμείς να λέμε ότι δεν υπάρχει θέμα.

Δημοσιογράφος: Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα πάντως δεν ήταν και πολύ ευχαριστημένο με την στάση που κράτησε το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη συμφωνία.

Δ.Κ.: Διακαώς επιθυμούν οι ξένοι, και οι σοσιαλιστές και οι μη σοσιαλιστές, αυτή η ιστορία να λήξει. Το επιθυμούν διακαώς διότι φοβούνται την επιρροή της Ρωσίας στη χώρα αυτή και ενδεχομένως και το μουσουλμανικό τόξο. Και δεν κοιτάζουν μόνο αυτά που συζητούμε εμείς, τα οποία θεωρούν ότι είναι υπερβολικά, τα βλέπουν τελείως διαφορετικά. Ο λαός ο δικός μας και ειδικά οι κάτοικοι της Μακεδονίας είναι ευαίσθητοι και έχουν τελείως διαφορετικό κώδικα συμπεριφοράς από ότι έχουν οι Ευρωπαίοι ή οι Αμερικανοί. Αυτό πρέπει να το λάβει κάποιος υπόψη του. Όμως το να κινούμεθα για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να πείσουμε αν θέλετε την άλλη πλευρά, δεν εννοώ τον Ζάεφ, εννοώ τους άλλους να είναι λογικοί, αυτό πρέπει να γίνεται και καλώς γίνεται. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.»


Σχολιάστε εδώ