Άλλα λέει μέσα και άλλα έξω ο Μητσοτάκης

Άλλα λέει μέσα και άλλα έξω ο Μητσοτάκης

Πιάστηκε στα πράσα…

Σε σχοινοτενή ισορροπία επιδίδεται ο Κυρ. Μητσοτάκης στο ζήτημα των Σκοπίων, στην προσπάθειά του από τη μία να συμβιβάσει τις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν εντός της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη να περιορίσει το πολιτικό κόστος που θα επιφέρει η όποια τελική απόφαση.

Ti αποκάλυψε oσλοβάκος ευρωβουλευτής

Η αποκάλυψη του σλοβάκου ευρωβουλευτή, ο οποίος διέρρευσε ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει την όποια συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπήρχε το τελευταίο διάστημα: Ότι στην πραγματικότητα πολιτεύεται με διπλή γλώσσα. Εξ ου και η έντονη αντίδραση της Πειραιώς μετά τον «σάλο» που -όπως ήταν αναμενόμενο- προκλήθηκε από την αποκάλυψη του σλοβάκου ευρωβουλευτή. Αλλά και τη συνακόλουθη καταγγελία της κυβέρνησης περί διγλωσσίας.

Πληροφορίες που επίμονα διακινούνταν τις τελευταίες εβδομάδες σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ανέφεραν ότι στις συναντήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης με ξένους αξιωματούχους που βρέθηκαν στην Ελλάδα εξήγησε ότι στηρίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των Σκοπίων. Ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι υπό όρους θα μπορούσε να ψηφίσει τη σύνθετη ονομασία (με τον όρο «Μακεδονία»). Την ίδια πάνω – κάτω εικόνα έδωσε και σε διπλωμάτες ευρωπαϊκών και όχι μόνον χωρών. Έναν μάλιστα εξ αυτών λέγεται ότι τον διαβεβαίωσε ότι ακόμη κι αν δεν ψηφίσει τη συμφωνία, ως πρωθυπουργός δεν μπορεί παρά να τη σεβαστεί και να την υλοποιήσει, αν κι εφόσον υφίστανται ακόμη εκκρεμότητες. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν όλα αυτά ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τα είπε γιατί τα πίστευε όντως ή για να χαλαρώσουν οι πιέσεις που του ασκούνται από τη Γερμανία πρωτίστως, τις ΗΠΑ κι ορισμένες ακόμη ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια στιγμή, απευθυνόμενος προφανώς στο εσωτερικό ακροατήριο, ο κ. Μητσοτάκης αφήνει σαφώς να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να στηρίξει τη συμφωνία που θα επιτύχει η κυβέρνηση. Φοβούμενος το αναπόφευκτο -μη υπολογίσιμο αυτή την ώρα- πολιτικό κόστος στην περίπτωση που βάλει πλάτη ώστε να αποδοθεί στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας. Οι δημοσκοπήσεις αλλά και η συμμετοχή του κόσμου στα συλλαλητήρια δεν αφήνουν ψευδαισθήσεις ως προς το πόσο υψηλό θα είναι το πολιτικό κόστος για όποια κόμματα συμφωνήσουν. «Στις εκλογές ψηφίζουν οι Έλληνες και όχι η Μέρκελ και ο Πάιατ», τονίζει κορυφαίος παράγοντας της παράταξης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει ότι οι ζημίες από ένα «ναι» θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές του «όχι».

Στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουν χαράξει στην Πειραιώς, κι εκτός απροόπτου θα ακολουθήσουν, ο κ. Μητσοτάκης θα αμφισβητήσει τόσο τη διαδικασία που τήρησε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια όσο και το περιεχόμενο της συμφωνίας, προκειμένου να αιτιολογήσει το τελικό «όχι», χωρίς να φανεί ότι επί της ουσίας δεν επιθυμεί τη λύση του προβλήματος. Γι’ αυτό και οι ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι που έχει υιοθετήσει τελευταία έναντι της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαιτούμενη σοβαρότητα για να χειριστεί τα εθνικά θέματα», υποστήριξε σε πρόσφατες δηλώσεις του, ενώ έθεσε και θέμα πολιτικής νομιμοποίησης με το επιχείρημα ότι ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τη συμφωνία που προωθεί ο πρωθυπουργός. Όσο για τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης απεφάνθη ότι «είναι επικίνδυνος για τα εθνικά θέματα».

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ