Οι τουρκικές διεκδικήσεις σε ελληνικές νήσους και βραχονησίδες

Υπό του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Με βάση τις μέχρι τούδε επίσημες διεκδικήσεις της Τουρκίας, αυτές αφορούν τις κάτωθι νησίδες και βραχονησίδες (βέβαια συχνά έχουν αναφερθεί και άλλες νησίδες και βραχονησίδες):

1. Σποράδες Νήσοι: Κυρά Παναγία, Νομός Δωδεκανήσου, Δήμος Καρπάθου, με βάση στατιστική του 1991, 12 κάτοικοι.

2. Νήσοι ΒΑ Αιγαίου: Φούρνοι, Νομός Σάμου, Δήμος Φούρνων-Κορσεών, με βάση στατιστική 1991, 1.029 κάτοικοι. Θύμαινα, Νομός Σάμου, με βάση στατιστική 1991, 147 κάτοικοι. Οινούσες, Νομός Χίου, Δήμος Οινουσών, με βάση στατιστική 1991, 636 κάτοικοι.

3. Δωδεκάνησα: Σύρνα, Νομός Δωδεκανήσου, Δήμος Αστυπάλαιας, με βάση στατιστική 1981, 4 κάτοικοι. Κίναρος, Νομός Δωδεκανήσου, Δήμος Λέρου, με βάση στατιστική 1981, 2 κάτοικοι. Γυαλί, Νομός Δωδεκανήσου, Δήμος Μανδρακίου, με βάση στατιστική 1991, 16 κάτοικοι. Πλατύ, Νομός Δωδεκανήσου, Δήμος Καλύμνου, δυτικά της Ψερίμου, με βάση στατιστική 1991, 1 κάτοικος. Καλόλιμνος, Νομός Δωδεκανήσου, Δήμος Καλολιμνίων, δεν υπάρχουν στοιχεία. Φαρμακονήσι, Νομός Δωδεκανήσου, Δήμος Λέρου, με βάση στατιστική 1981, 1 κάτοικος. Αρκοί, Νομός Δωδεκανήσου, Δήμος Πάτμου, με βάση στατιστική 1991, 50 κάτοικοι. Αγαθονήσι, Νομός Δωδεκανήσου, Δήμος Πάτμου, με βάση στατιστική 1951, 196 κάτοικοι.

Ουδεμία από τις ανωτέρω αναφερόμενες νησίδες και τα υπόλοιπα νησιά στερούνται θαλασσίων ζωνών ή έχουν αμφισβητούμενο νομικό καθεστώς.

Τα αναφερθέντα στοιχεία προέρχονται από το «Γεωγραφικό Λεξικό της Ελλάδος», Τόμος Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, Εκδόσεις «Τα Νέα», 2012, του Μιχαήλ Σταματελάτου και της Φωτεινής Βάμβα, όπως επίσης σε μελέτες με φωτογραφικό υλικό του μοναδικού έλληνος νησιολόγου Γεωργίου Γιαγκάκη.

Χρονικό τουρκικών διεκδικήσεων
Αξίζει να τονισθεί ότι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας άρχισαν το 1974, όταν επετέθη η Τουρκία στην Κύπρο. Μέχρι το 1974 δεν είχε τεθεί θέμα επισήμου αμφισβήτησης οποιασδήποτε ελληνικής νησίδας.
Ακόμη, όταν είχε ζητήσει η Ελλάδα από την Τουρκία να γίνει οριοθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ των ελληνικών νησιών του Βορείου Αιγαίου και των μικρασιατικών ακτών, η Τουρκία με διακοίνωσή της προς την Ελλάδα είχε απαντήσει ότι δεν χρειάζεται καμία οριοθέτηση διότι εκεί ισχύει η μέση γραμμή, κάτι που δεν δέχεται τώρα και ζητά να γίνει οριοθετική συμφωνία που να της παρέχει αποτελέσματα προς όφελός της. Η διακοίνωσή της αυτή υπάρχει στο αρχείο του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Για ποιες βραχονησίδες και νησίδες ομιλείτε, κύριε Ερντογάν;

Για ποιες νησίδες, βραχονησίδες και βράχους μιλάτε, κύριε Ερντογάν; Δεν υπάρχει ούτε ένας βράχος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που να μην έχει καθορισθεί επακριβώς το νομικό καθεστώς του και να μην έχει οριοθετηθεί!

Σχετικά με τις νήσους, νησίδες, βραχονησίδες στις ανωτέρω θαλάσσιες περιοχές, έχετε χάσει, κύριε Ερντογάν! Φταίνε οι τούρκοι σουλτάνοι, οι τούρκοι πολιτικοί, οι τούρκοι διπλωμάτες, οι νυν και οι προηγούμενοι ή και οι τρεις μαζί, ή η πάντα εσφαλμένη ένταξη της χώρας σας στις ηττημένες Μεγάλες Δυνάμεις, Γερμανία – Αυστροουγγαρία; Αυτό το ξέρετε εσείς και οι πολεμοχαρείς συνεργάτες σας;

Ως εδώ και μη παρέκει. Διαβάστε λίγο Ιστορία και διεθνές δίκαιο και χάρτες συνημμένους στις διεθνείς συμβάσεις!

Και μην ξεχνάτε, κύριε Πρόεδρε, ότι η Τουρκία, υπογράφοντας τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923, συγκαταλεγόταν στις ηττημένες χώρες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρά την αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από τη Μικρά Ασία! Η χώρα σας έριξε στη θάλασσα τους ελληνικούς πληθυσμούς της Μικρασίας, όχι τον Ελληνικό Στρατό! Αυτό ήταν το κατόρθωμά σας! Η γενοκτονία εις βάρος των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Ποντίων και το κάψιμο της Σμύρνης δείχνει πόσα κατορθώματα έχει να παρουσιάσει η τουρκική ιστορία!


Σχολιάστε εδώ