Τελικά, και οι ηγέτες της Εκκλησίας μας δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους…

Τελικά, και οι ηγέτες της Εκκλησίας μας δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους…

-Ένα κτήμα έχει οδηγήσει στα δικαστήρια το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Στη σκιά της νέας κρίσης που σοβεί το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την υπόθεση με το Κτήμα Προμπονά, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο την περασμένη Δευτέρα. Κι αυτό χωρίς να ακολουθήσουν δημόσιες αναφορές ή ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ενδεικτικό των μεταξύ τους ψυχρών σχέσεων το γεγονός ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν παρέστη στο Οικολογικό Συμπόσιο που οργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Αττική, καθώς προτίμησε να στείλει εκπρόσωπό του. Το ίδιο συνέβη και με την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στην Εύβοια, αφού ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε ως εκπρόσωπό του τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ιερώνυμος θέλησε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το Κτήμα Προμπονά. Μια υπόθεση που έφτασε στη Δικαιοσύνη κι έχει επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό τις ήδη κακές σχέσεις των δύο θρησκευτικών ηγετών. Το Κτήμα, όπου μέσα υπάρχει κι ένα εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, έχει γίνει δωρεά προς το Πατριαρχείο από το κληροδότημα Προμπονά.

Το δε Πατριαρχείο με τη σειρά του το μεταβίβασε στη Σταυροπηγιακή (δικαιοδοσίας του) Μονή Βλατάδων.
Κατά την άποψη της Αρχιεπισκοπής το Πατριαρχείο δεν δικαιούται να πραγματοποιεί ιερές ακολουθίες στον Άγιο Γεώργιο με το επιχείρημα ότι ο ναός βρίσκεται στα εκκλησιαστικά της όρια και κατηγορεί το Πατριαρχείο για εισπήδηση. Η υπόθεση δεν έμεινε ωστόσο στο επίπεδο των διαφωνιών και των αντεγκλήσεων, έφτασε μέχρι τη Δικαιοσύνη και μια σκληρή δικαστική διαμάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η Αρχιεπισκοπή έχει καταθέσει αγωγή κατά του κληροδοτήματος αλλά και του Πατριαρχείου, ενώ το Φανάρι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν και ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε στη διάρκεια της συνάντησης της περασμένης Δευτέρας, άλλες πάλι έλεγαν ότι οι κ. Ιερώνυμος και Βαρθολομαίος απέφυγαν οποιαδήποτε σχετική αναφορά . Ενδεικτικό ίσως του… αγεφύρωτου χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το θέμα πάντως που σίγουρα συζητήθηκε ήταν αυτό που έχει να κάνει με τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, η οποία φέρεται να ζήτησε εγγράφως να επανέλθει στις τάξεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», από «Μακεδονική» Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι ο σημερινός τίτλος της. Φημολογείται δε ότι το σχετικό αίτημα συνοδευόταν από επιστολή του πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ, με την οποία συμφωνούσε στην αλλαγή της ονομασίας της Εκκλησίας των Σκοπίων. Η αποκάλυψη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στη γειτονική χώρα, που ανάγκασαν τον Ζ. Ζάεφ να διαψεύσει τις πληροφορίες περί αλλαγής της ονομασίας.

Στη συνάντηση που είχαν οι κ. Ιερώνυμος και Βαρθολομαίος συζητήθηκαν ακόμη η ένταση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με υπαίτια την Άγκυρα αλλά και η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Κράτηση που ξεπέρασε τις 100 ημέρες (102 σήμερα), χωρίς ακόμη να τους έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες.


Σχολιάστε εδώ