Γεωργιάδης στο Ραδιόφωνο 24/7: Η ΝΔ δεν θέλει σύνθετη ονομασία

Γεωργιάδης στο Ραδιόφωνο 24/7: Η ΝΔ δεν θέλει σύνθετη ονομασία

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Β. Σκουρή και Α. Σπανού, τάχθηκε εναντίον μιας λύσης του Σκοπιανού με σύνθετη ονομασία, την οποία χαρακτήρισε “επώδυνο συμβιβασμό” και υποστήριξε: “ Θα θέλαμε να μην υπάρχει σύνθετη ονομασία. Μπορούμε να βρούμε άλλη λύση. Η θέση της χώρας μας είναι πολύ ισχυρή”.

Ο κ.Γεωργιάδης ανέφερε ότι: “Πριν το Βουκουρέστι ήμουν στο ΛΑΟΣ, η γραμμή του ΛΑΟΣ ήταν κατά της σύνθετης ονομασίας και πίεζα να μην δοθεί το όνομα, το οποίο δεν έδωσε τελικά ο Καραμανλής.”

Στο ερώτημα εάν η ΝΔ τελικά συμφωνεί ή διαφωνεί με τη σύνθετη ονομασία, ο κ.Γεωργιάδης απάντησε:

“Η ΝΔ λέει σήμερα κάτι πολύ διαφορετικό. Λέει ότι το όνομα θα το συζητήσουμε τελευταίο. Για να φέρω ένα παράδειγμα. Εάν ονομαστεί η χώρα αυτή Vardarska και μέσα λέγεται ότι είναι Μακεδόνες, ότι έχουν μακεδονική γλώσσα και το όραμα τους είναι μία Μακεδονία του Αιγαίου, αυτή είναι μία καλή συμφωνία; Όχι. Αρα εμείς λέμε μία συμφωνία πακέτο. Τώρα για να μην υπεκφύγω ως προς το όνομα, σας λέω: Θα θέλαμε να μην υπάρχει σύνθετη ονομασία, η ευχή μας θα ήταν να μην υπάρχει σύνθετη ονομασία και πιστεύουμε ότι σήμερα η διπλωματική θέση της χώρας είναι πολύ ισχυρότερη από το 2008 απέναντι στα Σκόπια και θα μπορούσε ακόμη και να τεθεί μία τέτοια λύση στο τραπέζι. Παρά ταύτα, επειδή δεν πρέπει να φαίνεται η χώρα ότι είναι αδιάλλακτη και ότι δεν επιδιώκει λύση, εάν βλέπαμε ότι υπήρχε από τους Σκοπιανούς μία διάθεση μίας συνολικής καλής συμφωνίας, θα τη συζητάγαμε. Μέχρι εκεί. Δε τη θέλουμε όμως και προτιμούμε να μην υπάρχει.”

Σχολίασε επίσης ότι: “Εαν ψηφίσει συμφωνία ο Τσίπρας και μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ δεν έχει νόημα να αλλάξει η συμφωνία. Δεν έχεις πια μετά εργαλεία.”

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε μάλιστα: “Η κ.Μπακογιάννη είναι υπέρ της λύσης. Ούτε η κ.Μπακογιάννη ούτε κανείς άλλος επιθυμεί τη σύνθετη ονομασία. Η ΝΔ θέλει μία λύση πακέτο. Η βασική μας διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ είναι απλή: Εκπροσωπουμε ένα χώρο η επιθυμία του οποίου είναι να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία, για αυτούς θα είναι επώδυνος συμβιβασμός.”


Σχολιάστε εδώ