Οι περικοπές των συντάξεων ταρακουνούν το Μαξίμου

Οι περικοπές των συντάξεων ταρακουνούν το Μαξίμου


Κραυγή αγωνίας 36 βουλευτών: Δεν θα μπορούμε
να κυκλοφορήσουμε στον δρόμο


Αναταραχή στο Μαξίμου
μετά την κίνηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (οι περισσότεροι εκ των οποίων θεωρούνται πρωτοκλασάτα στελέχη) να ζητήσουν και εγγράφως την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (πιθανότατα την εβδομάδα που ξεκινάει) με θέμα το κόψιμο των συντάξεων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ετοιμάζεται και νέα κίνηση από βουλευτές, που θα ζητήσουν να μην περικοπούν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ (το άθροισμα κύριας και επικουρικής).

Για άλλη μια φορά επαληθεύεται το «ΠΑΡΟΝ» με το έγκαιρο και έγκυρο ρεπορτάζ που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή και προανήγγειλε το διάβημα των βουλευτών, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλος αναβρασμός στην ΚΟ και ότι κινούνται οι διαδικασίες από τουλάχιστον 20 βουλευτές για να ζητηθεί η άμεση σύγκλησή της προκειμένου να συζητηθεί τι θα γίνει πρωτίστως με τις συντάξεις και αν υπάρχουν εναλλακτικά μέτρα για να αποτραπούν οι περαιτέρω περικοπές.


 Χαρτζιλίκι η «13η σύνταξη», και αυτή θα δοθεί –αν δοθεί– μόνο για το 2019!


Ο αναβρασμός είναι μεγάλος και η κατάσταση τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς το κόψιμο των συντάξεων και το θολό τοπίο που υπάρχει για το τέλος των Μνημονίων επιδεινώνει καθημερινά τη θέση της κυβέρνησης, αφού κάθε άλλο παρά ανάκαμψη έρχεται.

Το θέμα που ανάβει φωτιές και προκαλεί ανατριχίλα είναι το προψηφισμένο κόψιμο των συντάξεων κατά 18% από 1/1/2019, ενώ η περικοπή θα αρχίσει να φαίνεται από τις συντάξεις του Δεκεμβρίου, που θα προκαταβληθούν, ενώ μεγάλος πονοκέφαλος είναι και η μείωση του αφορολόγητου, ειδικά σε περίπτωση που ισχύσει από το 2019.

«Βαδίζουμε για μία ακόμα φορά στα σκοτάδια. Κανείς δεν μας ενημερώνει για τίποτα. Μόνο στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα ακούμε κάποιους μεγαλόσχημους να λένε τα πιο αντιφατικά πράγματα πρωτίστως για το τι θα γίνει με τις συντάξεις», σημειώνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν: «Εμείς όμως εισπράττουμε και θα εισπράξουμε τη χλεύη και την οργή του κόσμου. Εμείς δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε. Εμείς δεν θα μπορούμε να δούμε τον κόσμο και να του μιλήσουμε αν κόψουμε συντάξεις. Οι άλλοι θα είναι απομονωμένοι και ασφαλείς στα γραφεία τους, θα ψάξουν για ψηφοδέλτιο Επικρατείας, για ευρωψηφοδέλτιο ή για ασφαλείς, κεντρικές εκλογικές περιφέρειες».

Αυτό που επίσης επισημαίνουν είναι ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν μπορούν να εξισορροπηθούν και τονίζουν ότι «η περιβόητη 13η σύνταξη είναι χαρτζιλίκι και μάλιστα συγκυριακό, αφού θα δοθεί άπαξ, δηλαδή μόνο την επόμενη χρονιά».


 Ποια είναι η επόμενη μέρα; διερωτώνται


Στους υπογράφοντες, πέραν των πρώην υπουργών Νίκου Φίλη, Αριστείδη Μπαλτά, Σίας Αναγνωστοπούλου και Νίκου Ξυδάκη καθώς και της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου Φωτεινής Βάκη, ξεχωρίζουν πολλά μέλη της κίνησης των «53+», όπως ο Θεόδωρος Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το κείμενο για την άμεση σύγκληση της ΚΟ συγκεκριμένα υπογράφουν οι Αναγνωστοπούλου Σία, Βάκη Φωτεινή, Γκιόλας Γιάννης, Δέδες Γιώργος, Δημαράς Γιώργος, Δουζίνας Κώστας, Δρίτσας Θοδωρής, Εμμανουηλίδης Τάκης, Θελερίτη Μαρία, Καββαδία Αννέτα, Kαρακώστα Εύη, Κάτσης Μάριος, Κυρίτσης Γιώργος, Λάππας Σπύρος, Μανιός Νίκος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μιχελής Θανάσης, Μουμουλίδης Θέμης, Μπαλαούρας Μάκης, Μπαλτάς Αριστείδης, Μπαλωμενάκης Αντώνης, Μπάρκας Κώστας, Μπγιάλας Χρήστος, Ξυδάκης Νίκος, Πάλλης Γιώργος, Παπαφιλίππου Γιώργος, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παρασκευόπουλος Νίκος, Ριζούλης Ανδρέας, Σταματάκη Ελένη, Στογιαννίδης Γρηγόρης, Τζαμακλής Χάρης, Φίλης Νίκος, Χριστοδουλοπούλου Τασία, Ψυγογιός Γιώργος.

Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το «Π»  είχε αποκαλύψει τη δυσαρέσκεια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των συντάξεων. Τελικά, για μία ακόμη φορά, επιβεβαιωθήκαμε πλήρως.

Όχι κάτω από 1.000 ευρώ
Στο μεταξύ θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών για το θέμα της επικείμενης περικοπής συντάξεων. Ήδη ομάδα βουλευτών, σε συνδυασμό και με το αίτημα για έκτακτη σύγκληση της ΚΟ, ετοιμάζει πρόταση για να μην υπάρξουν περικοπές που θα οδηγούν σε μείωση των συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ (κύριας και επικουρικής), με βάση μια δέσμη σκέψεων που έχει δρομολογήσει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Μάχη για το χρέος
Πάντως, απ’ ότι φαίνεται, η κυβέρνηση επιχειρεί πλέον να μετατοπίσει το βάρος των διαπραγματεύσεων στην απόφαση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με το θέμα της καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία. Η υπόθεση περιπλέκεται και βαραίνει περισσότερο λόγω των σημαντικών προβλημάτων και της αστάθειας που δημιουργείται και στην Ευρωζώνη από τις εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και την Ισπανία.

Η πρόσφατη παρέμβαση του επικεφαλής των «θεσμών» Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων μετά την έξοδο από το Μνημόνιο» και κυρίως η επισήμανσή του ότι «οι αναταράξεις στην Ιταλία καταδεικνύουν πως όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα η κατάσταση θα είναι εύθραυστη», θεωρήθηκε και από την κυβέρνηση ως μήνυμα για μια σκληρή μεταμνημονιακή εποπτεία.

Η κυβέρνηση για την ώρα επιμένει ότι δεν χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή και ούτε έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο, ενώ στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις τονίζοντας ότι μία γενναία διευθέτηση χρέους θα έδινε θετικό σήμα στις αγορές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο νέο της ξεκίνημα, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει πλήρη ελευθερία στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, όπως επικοινωνιακά «έπαιζε» το προηγούμενο διάστημα.


Σχετικά άρθρα
  


Σχολιάστε εδώ