Πώς η ελληνική φέτα επηρεάζει ακόμα και τις συζητήσεις για το Brexit

Πώς η ελληνική φέτα επηρεάζει ακόμα και τις συζητήσεις για το Brexit

H Ελληνική φέτα, το ζαμπόν Πάρμας, το γαλλικό κονιάκ και οι μπύρες του Βελγίου θεωρούνται το νέο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βρετανία για το Brexit, αφού η Ευρώπη απαιτεί από το Λονδίνο να υιοθετήσει μια νομοθεσία η οποία θα διασφαλίζει την ονομασία προέλευσης, κάτι που έτσι κι αλλιώς ισχύει για τις χώρες κράτη-μέλη.

Την εβδομάδα που πέρασε μάλιστα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι το νέο εμπόδιο έρχεται μετά από περίοδο συνεχών συγκρούσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βρετανία σχετικά με το δορυφορικό σύστημα Galileo. Ο Μπαρνιέ κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει κρυφτό και της ζήτησε να συμμορφωθεί.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία ένδειξη για το αν οι Βρετανοί σκοπεύουν να παρέχουν προστασία στις γεωγραφικές ενδείξεις μιας χώρας στην αγορά τους μετά το Brexit», σχολιάζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Στο μεταξύ επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέφερε πως «η απαραίτητη εθνική (βρετανική) νομοθεσία θα πρέπει να είναι παρόμοια με εκείνη που παρέχεται από το δίκαιο της Ένωσης.

Ο Hosuk Lee-Makiyama, πρώην εμπορικός αντιπρόσωπος της ΕΕ στην παγκόσμια οργάνωση εμπορίου, τόνισε ωστόσο πρόσφατα ότι πολλές φορές το θέμα των προστατευόμενων προϊόντων παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις απ′ ότι πρέπει.

«Η πιθανότητα εξάλλου το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει οικονομικό συμφέρον από τη δική του σαμπάνια ή από τη δική του φέτα είναι σχεδόν μηδενική», συμπλήρωσε.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ στο www.huffingtonpost.gr


Σχολιάστε εδώ