«SOS» εκπέμπει ο «Ευαγγελισμός»

«SOS» εκπέμπει ο «Ευαγγελισμός»

Eπιστολή-κραυγή αγωνίας προς το υπουργείο Υγείας

-Οι παθολογικές κλινικές, οι πνευμονολογικές και άλλες δεν έχουν καρδιογράφο, απινιδωτή, ένα monitor, μία αντλία χορηγήσεως υγρών… Έλεος…

Την άμεση ανάγκη για επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» τονίζει σε επιστολή του στο υπουργείο Υγείας ο διευθυντής Καρδιολογίας, αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού» Ηλίας Σιώρας.

«Μετά από 31 χρόνια υπηρεσίας στον ‘‘Ευαγγελισμό’’ και εκλεγμένο μέλος της διοίκησης επί επτά συνεχείς θητείες, θεωρώ ότι μπορεί ένας γιατρός να τοποθετηθεί τεκμηριωμένα για ορισμένα κύρια ζητήματα που αφορούν τον προσανατολισμό του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας. Και λέγοντας προσανατολισμό εννοείται ότι ο ‘‘Ευαγγελισμός’’ πρέπει όλο και περισσότερο να καλύπτει ανάγκες του πληθυσμού σε τριτοβάθμιο και τεταρτοβάθμιο ακόμη επίπεδο», τονίζει ο κ. Σιώρας και επισημαίνει την οξύτατη ανάγκη άμεσης επιχορήγησης, δεδομένου ότι πέραν του μισού εκατομμυρίου πληθυσμού που δέχεται υπηρεσίες ΠΦΥ στον «Ευαγγελισμό»:

1. Νοσηλεύονται ετησίως περίπου 60.000 ασθενείς.
2. Πραγματοποιούνται πάνω από 12.000 χειρουργικές επεμβάσεις τον χρόνο – οι πιο πολλές βαριές.
3. Τα εργαστήριά μας διεκπεραιώνουν πάνω από 8,5 εκατ. εξετάσεις ετησίως.

Το τι σημαίνουν τα παραπάνω και χωρίς εξειδικεύσεις φαίνεται και από το γεγονός ότι ακόμα και με αυτά τα απαράδεκτα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και με επίσημους υπολογισμούς το μέσο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή είναι 2.100 ευρώ.

Στην έκθεσή του μεταξύ άλλων ο κ. Σιώρας επισημαίνει:

•  «Δεν μπορούμε να ζούμε με την αγωνία (κι εμείς και οι ασθενείς μας) αν και πότε θα έχουμε αντιδραστήρια για εξειδικευμένες εξετάσεις ή πότε θα έρθει η λυχνία για τον αγγειογράφο, πότε θα συντηρηθούν τα παλαιά, πέραν της δεκαπενταετίας, μηχανήματα (μικροσκόπια, ενδοσκόπια, αξονικός, μαγνήτης, υπέρηχοι, ακτινολογικά, τεχνητός νεφρός κ.λπ.).

• Λειτουργούν 100 εξειδικευμένες κλίνες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, Εμφραγμάτων, Μεταμοσχεύσεων, Ανάνηψης, Λοιμώξεων). Είναι κατανοητό ότι η ασφαλής λειτουργία τους δεν απαιτεί μόνο μόνιμο προσωπικό (τεράστιες οι ελλείψεις) αλλά και εξοπλισμό (ο υπάρχων είναι κατά βάση απαρχαιωμένος) και υψηλού κόστους αναλώσιμα.

• Οι Παθολογικές Κλινικές, οι Πνευμονολογικές, η Ενδοκρινολογική, η Ογκολογική, η Ρευματολογική κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να αποκτήσουν έναν δικό τους καρδιογράφο, έναν απινιδωτή, ένα monitor, μία αντλία χορηγήσεως υγρών. Μετατρέπουν συχνά κοινές κλίνες σε ΜΕΘ λόγω υπερπληρότητας των κλινών Εντατικής, και στον ‘‘Ευαγγελισμό’’ και στο λεκανοπέδιο.

• Η Ψυχιατρική, με τις 20 οργανικές κλίνες και τα 25 ράντζα στον διάδρομο, έχει θρηνήσει και θύματα από τις κακές συνθήκες νοσηλείας αλλά και άδικη καταδίκη νοσηλευτή, που πλήρωσε ευθύνη της Πολιτείας.

• Η Νεφρολογική Κλινική, με δεκάδες αιμοκαθαιρόμενους, ασφυκτιά λόγω έλλειψης προσωπικού και παλαιότητας μηχανημάτων (μηχανήματα αιμοκάθαρσης από το 1984!).

• Δεν μπορεί να είναι ο ‘‘Ευαγγελισμός’’ πεδίο δόξης (και φοροαπαλλαγής) λαμπρό για διάφορους ‘‘δωρητές’’ ή να απλώνει το χέρι για δωρεές σαν επαίτης. Είναι ευθύνη αποκλειστική του κράτους η χρηματοδότηση.

• Αν περιμένουμε από τον ΕΟΠΥΥ να χρηματοδοτήσει τον ‘‘Ευαγγελισμό’’… χαθήκαμε! Ενώ οι προϋπολογισμοί 2017 και 2018 προβλέπουν ‘‘έσοδα’’ από τον ΕΟΠΥΥ περίπου 55 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, τελικά ένα ελάχιστο ποσοστό φτάνει στον ‘‘Ευαγγελισμό’’. Μην ξεχνάμε ότι κι αυτά ακόμη τα λίγα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ προέρχονται από τα ματωμένα πλεονάσματα των Μνημονίων».

Άρης Μπερζοβίτης


Σχολιάστε εδώ